MAE salută aderarea României la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime
 
  • Ministerul Afacerilor Externe salută aderarea României la spațiul de liberă circulație, prin aplicarea integrală, începând de duminică, 31 martie 2024, a acquis-ului Schengen și respectiv prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.

„Data de astăzi reprezintă un moment deosebit de important în parcursul României ca stat membru UE, în contextul în care cetățenii români se alătură celorlalți cetățeni europeni în accesarea facilităților oferite de apartenența la spațiul de liberă circulație. Acesta este un pilon fundamental al construcției europene, cu rol major în facilitarea schimburilor economice și comerciale, în stimularea turismului, a schimburilor academice și a legăturilor inter-umane, generând astfel prosperitate pentru toți cetățenii Uniunii”, transmite MAE.De asemenea, începând de astăzi, misiunile diplomatice și consulare ale României eliberează vize uniforme de scurtă durată – vize Schengen, ceea ce va contribui la  dezvoltarea schimburilor comerciale, investiționale și turistice cu state terțe.

În pregătirea acestui moment, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins demersurile necesare pentru asigurarea funcționalității sistemelor de informații naționale în domeniul vizelor, respectiv a racordării acestora la sistemele centrale de la nivel UE. În acest sens, de la momentul adoptării Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen și până astăzi, au fost efectuate demersuri de conectare tehnică, în paralel cu actualizarea procedurilor de lucru în conformitate cu cerințele prevăzute de acquis-ul comunitar pentru statele care aplică integral cerințele UE în materie de politică de vize.

Ministerul Afacerilor Externe, în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Interne, va continua eforturile în dialogul cu partenerii europeni pentru ridicarea, cât mai curând, a controalelor și la frontierele terestre. Acest demers va contribui decisiv la buna funcționare a pieței interne, la eliminarea timpilor de așteptare la frontieră și la fluidizarea traficului, în beneficul cetățenilor și al mediului de afaceri.

Context istoric


Acordul Schengen a fost semnat în anul 1985, de către cinci din statele membre ale Comunității Economice Europene (CEE) de atunci: Belgia, Germania, Franța, Luxemburg și Țările de Jos. Acordul, care a intrat în vigoare la 26 martie 1995, avea drept scop desființarea frontierelor interne dintre țările semnatare și crearea unei politici comune a frontierelor externe. De la crearea sa, spațiul Schengen s-a extins constant, cu noi membri din UE, dar și state asociate. În 1997, Acordul Schengen a fost integrat în dreptul UE, prin Tratatul de la Amsterdam.

Odată cu aderarea României și Bulgariei, spațiul Schengen va cuprinde 29 de state: Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Croația, Regatul Danemarcei, Confederația Elvețiană, Republica Estonia, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Republica Elenă, Islanda, Republica Italiană, Republica Letonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Malta, Regatul Norvegiei, Republica Polonă, Republica Portugalia, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Regatul Țărilor de Jos, Ungaria.

Începând cu data de 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor vor fi ridicate la frontierele interne aeriene și maritime ale României, în conformitate cu prevederile Codului Frontierelor Schengen, fără a fi afectate regulile privind controalele asupra bunurilor. Verificările la frontierele interne terestre se vor menține până la adoptarea unei decizii ulterioare pe această temă.

Șederile în România vor fi considerate șederi în spațiul Schengen și vor fi incluse în calculul șederii de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

De asemenea, România va emite vize uniforme (Schengen) începând cu 31 martie 2024. Aceste vize vor permite călătoriile în spațiul Schengen pentru șederi de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.


Citește și
Cătălin Predoiu„ Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, dar sunt convins că procesul este ireversibil”

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Reuniunea informală a Trimișilor Speciali pentru Siria și a șefilor de misiune din statele membre UE

23 May 2024 116

MAEDin Agenda de lucru a MAE de joi , 23 mai 2024, vă semnalăm

23 May 2024 171

MAEMinisterul Afacerilor Externe a finalizat expedierea materialelor necesare votării către secțiile organizate la alegerile pentru Parlamentul European

23 May 2024 166

MAEConsultările secretarului de stat Traian Hristea cu omologul spaniol Diego Martínez Belío

22 May 2024 205

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară (ICONS 2024)

22 May 2024 198

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova

22 May 2024 232

MAEAnunț privind lansarea concursului pentru bursa ”Ierunca-Lovinescu” 2024 – 2025

21 May 2024 231

MAEDin Agenda de lucru a MAE de vineri, 21 mai 2024, vă semnalăm

21 May 2024 231

Atenționare de călătorie în Franța! Perturbări ale circulației feroviare în zona Île-de-France

20 May 2024 335

E oficial Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj în România. Constanța și Tulcea printre județele vizate

20 May 2024 2922

MAEDin Agenda de lucru a MAE de luni, 20 mai 2024, vă semnalăm

20 May 2024 232

Trei cetăţeni români şi-au semnalat prezenţa în Noua Caledonie! Anunțul MAE

18 May 2024 413

MAEParticiparea secretarului de stat Traian Hristea la reuniunea ministerială a Consiliului Europei

17 May 2024 278

MAEarticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”

17 May 2024 308

MAEDin Agenda de lucru a MAE de vineri, 17 mai 2024, vă semnalăm

17 May 2024 269