La sfarsitul lunii, Congresul Cadrelor Didactice de la Constanta

În perioada 27-31 august 2010, la Constanţa va avea loc congresul AGIRo, congres care s-a desfăşurat pentru prima oară, acum 100 de ani, tot la Constanţa. Deschiderea lucrărilor congresului va avea loc la Teatrul Oleg Danovski din Constanţa în 28 august ora 10, în celelalte zile congresul desfăşurându-se în Eforie Sud cu sprijinul determinant al Asociaţiei Învăţătorilor şi Institutorilor Constănţeni, al ISJ Constanţa, al CCD Constanţa, al universităţilor constănţene, al autorităţilor locale, beneficiind de facilităţi importante făcute de hotelurile Măgura şi Bistriţa şi de generozitatea hotelului Vega din Mamaia. În 18 şi 19 august preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România -Viorel Dolha a fost primit la sediul Guvernului Republicii Moldova de către Domnul Viceprim-Ministru Ion Negrei, Domnul Ministru al Educaţiei Leonid Bujor, Viceministrul Educaţiei Tatiana Potîng, alţi oficiali din Ministerul Educaţiei din Chişinău.

Ministrul Educaţiei Republicii Moldova Leonid Bujor a acceptat invitaţia şi a desemnat delegaţia oficială în fruntea căreia va veni la congres. Este o onoare deosebită pentru noi să avem ca oaspeţi mai tot staff-ul conducerii învăţământului de la Chişinău (pe lângă ministru vor fi prezenţi viceminiştri, directori de departamente, directorul Întreprinderii de Stat Mold-Didactica, directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, directorul Direcţiei de Învăţământ al Municipiului Chişinău, inspectori şcolari etc). Acestora li se vor adăuga încă aproape 50 de cadre didactice din R.Moldova şi încă pe atâtea din alte 10 comunităţi româneşti de peste hotare. Domnul Ministru Bujor a reprogramat alte acţiuni şi chiar congresul cadrelor didactice din R.Moldova care ar fi urmat să se desfăşoare în aceeaşi perioadă. Îi mulţumim şi aceasta ne obligă să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor.

S-au înscris până acum aproape 1000 de învăţători, educatoare, profesori, profesori universitari, furnizori de material didcatic, carte şcolară, soft educaţional, formare profesională. Vom lansa Revista AGIRo, Buletinul congresului, Portrete de dascăli.

Congresul va fi sprijinit ca şi la alte ediţii şi de Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi în plus îşi dă concursul în a reuşi să îl avem ca oaspete la congres cu un concert pe Maestrul Tudor Gheorghe. Aceasta cu atât mai mult cu cât AGIRo vrea să sărbătorească în acest an la sfârşit de august pentru prima dată în şi România Ziua ,,Limba noastră cea română" zi pentru care suntem siguri că se vor găsi parlamentari care printr-o iniţiativă legislativă să facă să fie oficială în ţara noastră la aceeaşi dată la care se sărbătoreşte în R.Moldova: 31 august.

La Chişinău au avut întâlniri şi la sediul revistei ,,Învăţătorul modern,, care va scoate o ediţie cu prilejul congresului de la Constanţa şi ,,Muzeul Pedagogiei din Chişinău" -prilej cu care AGIRo a promis sprijin în tipărirea lucrării ,,Scurtă schiţă istorică despre neam, limbă şi grafie" cu date inedite şi relevante (muzeul deţine manuale de ,,limbă română" editate la Chişinău în chiar timpul stăpânirii ţariste şi manuale scrise în grafie latină la Tiraspol în perioada interbelică în momente trecătoare de relaxare a opresiunii asupra limbii române şi până la inventarea ,,limbii moldoveneşti".). Congresul va fi prilejul schimbului de bune practici şi demarării unor proiecte comune.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul Bogdan Huțucă - „România, în aceste două zile, este inima politică a Europei“

06 Mar 2024 823

Congres PPE Bogdan Huțucă (PNL) - „Organizarea acestui eveniment în țara noastră reflectă importanța PNL în cadrul familiei politice europene"

03 Mar 2024 757

Marcel Ciolacu, la Congresul PES de la Roma. Va fi desemnat candidatul comun pentru preşedinţia Comisiei Europene

29 Feb 2024 469

Discuții fără un acord în Congresul SUA vizavi de ajutorul către Ucraina

26 Jan 2024 5964

SUA Liderii politici din Congres au ajuns la un acord pentru evitarea paraliziei bugetare

14 Jan 2024 633

Când are loc Congresul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești! Anunțul președintelui UNEJ

31 Dec 2023 766

Un influent senator american s-a declarat „optimist” în legătură cu un acord privind ajutorul pentru Ucraina

17 Dec 2023 744

Congresul SUA a decis ridicarea nivelului de elaborare a strategiei de securitate și dezvoltare a Mării Negre la nivelul președintelui Biden

14 Dec 2023 917

Congres extraordinar AUR Actriţa Ramona Bădescu s-a alăturat AUR

02 Dec 2023 2641

Premieră pentru România în Congresul american Participare record pentru onorarea Comisiei Wiesel la 20 de ani de la înființare. Eforturile României în combaterea antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului, lăudate în Congres

02 Dec 2023 666

Congres extraordinar AUR, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia

30 Nov 2023 933

Congresul ALDE se desfășoară la București În marja consiliului ALDE, USR va lansa oficial candidaţii la alegerile europarlamentare.

20 Oct 2023 906

Congresul Partidului Popular European va avea loc anul viitor la Bucureşti

12 Oct 2023 768

Congresul regional al Martorilor lui Iehova revine la Constanța

30 Aug 2023 3044

Congresul USR a votat un mandat pentru construirea unui pol de dreapta la alegerile din 2024

18 Jun 2023 1245