Stiri calde

Lucrările celei de-a V-a ediții a Conferinței Internaționale Religie-Cunoaștere-Societate, desfășurate la Constanța (galerie foto)

Lucrările celei de-a V-a ediții a Conferinței Internaționale Religie-Cunoaștere-Societate s-au derulat sub titlul “Concepții despre libertatate în lumea Post-adevăr” abordate din perspective religioase și filosofice. La deschiderea lucrărilor IPS Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prorectorul Carmen Elena Maftei și par. Prof. dr. Bogdan Moise, Decanul Facultății de Teologie au adresat mesaje de bun venit participanților prin care și-au arătat deplina preocupare față de această conferință internațională.

Organizatorul Conferinței și al Cercului de Istoria și Filosofia Religiilor “Mircea Eliade” din cadrul Facultății de Teologie din Universitatea Ovidius Constanța, Diac. Lect dr. Ioan Dura consideră că era necesară o abordare a concepției de post-adevăr într-un cadru internațional, deoarce termenul, deși introdus din 2016 în Oxford Dictionary nu a fost abordat în mediile academice românești:

“Post-adevarul evidentiază o criza a discernamantului față de ceea ce este fals/adevarat utilizand emoția socială pentru ca susținătorul unui adevăr partial sau chiar a unei minciuni să fie susținut de mase care, fie nu au acces la informații, fie se lasă conduși de emotia socială. Este și un eșec al filosofilor faptul că am ajuns să vorbim despre post-adevăr. A crede ceva înseamnă, în opinia fiecăruia, că acel ceva este adevărat. Cunoașterea, de asemenea, este strâns legată de noțiunea de adevăr. Exprimăm opinii despre adevar și aici este marea capcană − atunci când credem că opiniile noastre trebuie emise drept adevăruri imuabile care ar trebui respectate de către toată lumea”. 

Printre participanți s-a aflat și John Farina, profesor asociat de studii religioase la Universitatea George Mason SUA, care a vorbit despre reforma socială în contextul politicii globale evidențiind faptul că natiunile sunt chemate să salveze umanitatea în modul organic-social pentru nu ajunge la dezordine, iar acestă refacere nu poate fi făcută în absența legăturii cu Dumnezeu, Radu Carp profesor dr. la Facultatea de Științe Politice - Universitatea din București a abordat o temă extreme de actuală privind secularizarea din Europa în baza cercetărilor efectuate sub egida Pew Research Center, dar și despre recenta contribuție a lui Olivier Roy la ideea tot mai vehiculată a auto-secularizarii creștinimsului.

De asemenea Profesorul Michal Valco din Slovacia a abordat ideea de Libertate și Adevăr prin prisma cunoașterii iubirii agapice.

La conferință au fost prezentate o parte insemnată din cele 38 de comunicări științifice ce vor face obiectul unui volum dedicat acestei ediții la care au participat cadre universitare, sau cercetători din 14 state state: SUA (John Farina, Brian Biehanski, Alexander Chirila), România (Radu Carp, Nicu Gavriluță, Cristina Gavriluță, Monica Merutiu, diac. Ioan Dura, pr Florin Spanache, Liliana Naclad, George Bondor, Raluca Varlan-Bondor, Florina Hariga, Enache Tușa, Bogdan Duca, pr Adrian Vasile, pr. Gheorghe Istodor, Alexandru Arion), India (Remi Rajani, Drakshayani Manduva), Pakistan (Abdul Rashid, Aftab Aalam), Regatul Unit (Olga Sevastyanova, Matthew Norris), Italia, Grecia(Andreas Antoniou), Franța (pr. Răzvan Ionescu), Vietnam (Do Thi Kim Hoa), Slovacia (Michal Vaco, Katarina Valcova, Pavol Dankac), Liban (Jerome Daher, Doumit Salameh), Rusia (Philipp Togirov, Andrey Orekhov, Olga Chistyakova), Portugalia (Mendo Henriques), Philippine (Jove Jim S Aguas), Spania, (David Băltărețu). 

Temele abordate au fost centrate pe ideea de Libertate, Adevăr, Cunoaștere, Revelație în actualitate prezentate din perspectivă teologică și filosofică. Concluzia centrală a întâlnirii a fost că doar o relație, atât personală, cât și în ansamblu națiunilor, cu Dumnezeu, poate duce către schimbări pozitive la nivel global. Au fost și câteva abordări ale post–adevărului în contextual schimbărilor accelerate în ultimul deceniu de revoluția tehnologică. (Nicu Gavriluță Univ. Iași– “Mai poate fi liber un transumanist?” și Liliana Naclad Univ. Constanța  “Libertate și responsabilitate într-o lume virtuală (perspective religioase și filosofice în epoca post-truth). 

Directorul Conferinței, Diac. Lect. Dr. Ioan Dura consideră că această ediție aduce un plus valoare vieții academice tomitane dovedind că „prin componenta de cercetare a Universității Ovidius din Constanța ne aflăm în rândul centrelor universitare internaționale, iar cercetarea interdisciplinară și interreligioasă duce la înțelegerea mai profundă a societății actuale, fără a ne abate de la verticalitatea oferită de creștinimsmul autentic.”


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment transmis la nivel global Gala OSS Fighters 4 şi filmul „Back2Back“ fac senzaţie, joi seară, la Mamaia (galerie foto)

21 Aug 2019 765

Imagini de la eveniment Gala OSS Fighters 4, de la Mamaia, gata de start. Luptători și membri ai echipei filmului "Back2Back", în prim plan (galerie foto)

20 Aug 2019 789

Primăria Constanța, conferință privind creșterea calității actului administrativ

12 Aug 2019 404

CJ Tulcea, strategie de dezvoltare teritorială pentru 2021-2027 „Soluţii moderne, viabile, în sprijinul cetăţeanului”

07 Aug 2019 320

Decebal Făgădău (PSD) - „La Constanța, plecăm în alegerile prezidențiale de pe locul trei. Firește, ne propunem o evoluție“

01 Aug 2019 957

Senatorul Ion Popa, preşedintele ALDE Constanța, declaraţii referitoare la voturile din şedinţa CJC de ieri

31 Jul 2019 618

Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale, conferinţă la ANMB (galerie foto)

26 Jul 2019 474

UPDATE Cum arată echipa lui Făgădău de la PSD (galerie foto)

25 Jul 2019 2118

Conferinţă regională la Constanţa Despre învăţământul profesional în sistem dual, o soluţie la criza muncitorilor calificaţi (galerie foto)

25 Jul 2019 1052

Eveniment la Constanţa Învăţământul dual, parte a soluţiei problemelor pieţei de muncă din viitor (galerie foto)

24 Jul 2019 848

Decebal Făgădău, candidat unic pentru funcţia de preşedinte al filialei municipale a PSD Constanţa?!

24 Jul 2019 1194

Cumpăna, gazda conferinţei “Creştem România BIO”

19 Jul 2019 553

Conferință Balcanică de Fizică Aplicată, la Constanța

18 Jul 2019 469

Simona Halep, campioană la Wimbledon Gică Hagi - „Pentru mine, e un geniu!”

14 Jul 2019 956

Gică Hagi, Vlad Achim şi Alexandru Măţan au prefaţat meciul FC Viitorul - Dinamo, de luni, de la Ovidiu (galerie foto + video)

14 Jul 2019 1144