Stiri calde

MAE Atenţionare de călătorie. Actualizări OMS privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii  (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă trei luni a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională - USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivate din vaccine (supravegherea circulaţiei de entero virusuri şi prevenirea apariţiei cazurilor de paralizie acută flască), actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee și Somalia.

Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), fără documenteleprin care se atestă vaccinarea antipolio.

În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea  vaccinării.

Este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Republica Democratică Congo, Kenya, Mozambic și Niger.
Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menține pentru țările învecinate: Benin, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Djibouti, Etiopia, Malawi și Sudanul de Sud. OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vacinarea antipolio.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/polio, http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/home_en, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunţ MAE Secţiile de votare din diaspora vor fi dublate pentru alegerile prezidenţiale

03 Oct 2019 399

Ministerul Apărării Naționale, la exercițiul cibernetic național CyDEx19 organizat de SRI

02 Oct 2019 350

Plănuiți o vacanță în Spania? Greve anunțate de compania aerienă Ryanair

26 Sep 2019 732

Muzică și preparate delicioase din pește A treia ediție a Festivalului Peștelui, în acest weekend la Năvodari

12 Sep 2019 1388

MAE Minor român, repatriat! Se afla într-o tabără de refugiaţi în Siria

08 Sep 2019 404

Atenţionare de călătorie în Portugalia. Risc maxim de declanșare a incendiilor de vegetație

07 Sep 2019 520

Diplomatul Cristian Tudor, desemnat şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Kuweit

06 Sep 2019 417

MAE Românul rănit în timpul atacului din Afganistan este în afara oricărui pericol

04 Sep 2019 421

Primarul Constanţei, întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare (galerie foto)

29 Aug 2019 468

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, și-a înaintat demisia din ALDE

28 Aug 2019 465

Atenționare de călătorie pentru Italia - condiții meteo extreme pentru această perioadă

28 Jul 2019 696

Atenţionare de călătorie Coduri roșu și portocaliu de caniculă în Italia

24 Jul 2019 716

Diaspora Iohannis a semnat, în direct, un nou decret privind votul anticipat și votul prin corespondență

23 Jul 2019 527

Doi constănțeni în Guvernul Dăncilă Moga și Mănescu preiau MAI și MAE

14 Jul 2019 3124

Atenționare de călătorie în Grecia. Există un risc ridicat de incendiu de vegetație în insula Rhodos

12 Jul 2019 554