Stiri calde

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit pe Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 1 noiembrie 2018, pe Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei, Dato’ Seri Ramlan bin Ibrahim, aflat la București pentru o rundă de consultări bilaterale.

Potrivit MAE, cu acest prilej, șeful diplomației române a pledat ferm pentru comutarea sentinței celor doi cetățeni români condamnați definitiv la moarte în Malaysia, exprimându-și speranța pentru un tratament echitabil în cazul celui de-al treilea deținut, aflat încă în curs de judecată. În acest context, ministrul a salutat inițiativa recentă a Guvernului de la Putrajaya de a iniția un proiect legislativ pentru abolirea pedepsei capitale.

În plan multilateral, a fost evocată cooperarea foarte bună la nivelul organizațiilor internaționale, fiind evidențiate oportunitățile de consolidare a dialogului UE – Malaysia în perspectiva semnării Acordului de Parteneriat și Cooperare.

În cadrul consultărilor cu secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu, a fost trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale și au fost evaluate domeniile de cooperare cu potențial de dezvoltare. Cei doi oficiali au agreat necesitatea extinderii cadrului juridic bilateral pentru o reflectare corespunzătoare a noilor realități economice și sociale ale relației dintre cele două state.

De asemenea, cei doi diplomați au subliniat obiectivul comun de impulsionare a raporturilor economice româno-malaysiene, ocazie cu care au fost discutate evoluțiile recente referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (RED II) și măsurile întreprinse de Guvernul malaysian în vederea asigurării unei producții sustenabile de ulei depalmier, ținând cont de poziția Malaysiei în calitate de exportator de ulei de palmier (locul II la nivel mondial).

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei a efectuat și o vizită la Departamentul Consular, unde a participat la o sesiune de schimb de bune practici în domeniul asistenței consulare, prilej cu care a fost abordată în detaliu situația cetățenilor români condamnați la moarte în Malaysia. Dato’ Seri Ramlan bin Ibrahim a reiterat angajamentul Guvernului malaysian de a aboli pedeapsa capitală, subliniind că procesul de revizuire a cadrului normativ în domeniu, pe durata căruia a fost instituit un moratoriu asupra execuțiilor, necesită parcurgerea procedurii legislative în Parlamentul malaysian.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câte cereri au fost depuse în prima etapă din calendarul de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020

25 Mar 2019 270

Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul cu rachete lansat din Fâșia Gaza către Mishmeret

25 Mar 2019 259

Atenționare de călătorie în Grecia. Sunt restricții de circulație pe mai multe autostrăzi

21 Mar 2019 368

Atenționare de călătorie Regatul Țărilor de Jos. Este anunțată grevă a personalului din transportul public

17 Mar 2019 283

Atenționare de călătorie în Franța. Vor fin perturbări ale activității în domeniile vamal și transporturi

14 Mar 2019 242

MAE salută alegerea României ca Vicepreședinte al Consiliului Executiv al OIAC

14 Mar 2019 299

Atenționare de călătorie în Republica Elenă. Cod portocaliu de furtuni puternice

12 Mar 2019 495

Atenționare de călătorie în Bulgaria. A fost emis cod galben de ploaie, ninsoare și vânt puternic

12 Mar 2019 499

Atenţionare de călătorie în Croația. Au fost emise coduri portocaliu și roșu de vânt puternic

12 Mar 2019 423

MAE Atenţionare de călătorie. Actualizări OMS privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

06 Mar 2019 686

Sindicatul Liber al Navigatorilor, precizări despre cei trei marinari răpiți de pirați. Cum s-a întâmplat totul (galerie foto)

04 Mar 2019 1072

Teodor Meleşcanu, despre incidentul din Togo "Nu ştim dacă a fost o acţiune de piraterie "

04 Mar 2019 849

George Ciamba, prezent la cea de-a patra ediție a Forumului Economic de la Delphi

01 Mar 2019 571

Rubrica “Alegeri europarlamentare 2019” a fost activată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe

26 Feb 2019 408

Protocol de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Consulilor Onorifici din România

26 Feb 2019 444