Stiri calde

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit pe Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 1 noiembrie 2018, pe Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei, Dato’ Seri Ramlan bin Ibrahim, aflat la București pentru o rundă de consultări bilaterale.

Potrivit MAE, cu acest prilej, șeful diplomației române a pledat ferm pentru comutarea sentinței celor doi cetățeni români condamnați definitiv la moarte în Malaysia, exprimându-și speranța pentru un tratament echitabil în cazul celui de-al treilea deținut, aflat încă în curs de judecată. În acest context, ministrul a salutat inițiativa recentă a Guvernului de la Putrajaya de a iniția un proiect legislativ pentru abolirea pedepsei capitale.

În plan multilateral, a fost evocată cooperarea foarte bună la nivelul organizațiilor internaționale, fiind evidențiate oportunitățile de consolidare a dialogului UE – Malaysia în perspectiva semnării Acordului de Parteneriat și Cooperare.

În cadrul consultărilor cu secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu, a fost trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale și au fost evaluate domeniile de cooperare cu potențial de dezvoltare. Cei doi oficiali au agreat necesitatea extinderii cadrului juridic bilateral pentru o reflectare corespunzătoare a noilor realități economice și sociale ale relației dintre cele două state.

De asemenea, cei doi diplomați au subliniat obiectivul comun de impulsionare a raporturilor economice româno-malaysiene, ocazie cu care au fost discutate evoluțiile recente referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (RED II) și măsurile întreprinse de Guvernul malaysian în vederea asigurării unei producții sustenabile de ulei depalmier, ținând cont de poziția Malaysiei în calitate de exportator de ulei de palmier (locul II la nivel mondial).

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei a efectuat și o vizită la Departamentul Consular, unde a participat la o sesiune de schimb de bune practici în domeniul asistenței consulare, prilej cu care a fost abordată în detaliu situația cetățenilor români condamnați la moarte în Malaysia. Dato’ Seri Ramlan bin Ibrahim a reiterat angajamentul Guvernului malaysian de a aboli pedeapsa capitală, subliniind că procesul de revizuire a cadrului normativ în domeniu, pe durata căruia a fost instituit un moratoriu asupra execuțiilor, necesită parcurgerea procedurii legislative în Parlamentul malaysian.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie pentru Italia - condiții meteo extreme pentru această perioadă

28 Jul 2019 620

Atenţionare de călătorie Coduri roșu și portocaliu de caniculă în Italia

24 Jul 2019 642

Diaspora Iohannis a semnat, în direct, un nou decret privind votul anticipat și votul prin corespondență

23 Jul 2019 477

Doi constănțeni în Guvernul Dăncilă Moga și Mănescu preiau MAI și MAE

14 Jul 2019 2955

Atenționare de călătorie în Grecia. Există un risc ridicat de incendiu de vegetație în insula Rhodos

12 Jul 2019 481

Atenționare de călătorie în Grecia. Risc crescut de incendii în mai multe zone ale țării

30 Jun 2019 506

Ministrul Teodor Meleşcanu, la cea de-a treia ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum"

13 Jun 2019 412

Tragedie în Franţa. Trei români morţi şi patru grav răniţi în accident rutier. Ce spune MAE

01 Jun 2019 1839

MAE a confirmat decesul a doi cetățeni români în accidentul naval de pe râul Rin. Un alt român a fost rănit

31 May 2019 540

Teodor Meleşcanu consideră că preşedintele Iohannis este vinovat pentru problemele apărute la secţiile de vot din străinătate

29 May 2019 788

La mulţi ani, maestre Radu Ciorei!

28 May 2019 1184

Zeci de protestatari, în fața sediului MAE. Cer demisia ministrului Teodor Meleșcanu

27 May 2019 373

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Biroului Electoral Central prelungirea votării

26 May 2019 306

Ministrul Teodor Meleșcanu, despre prelungirea programului de votare în străinătate - „Dacă Autoritatea consideră, se pot lua măsuri foarte rapide”

26 May 2019 357

Ministerul Afacerilor Externe „Toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali”

26 May 2019 604