Stiri calde

Ministrul Mihai Fifor, întâlniri bilaterale cu omologi aliați la Bruxelles

În marja primei zile a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care se desfășoară la Cartierul General al Alianței, la Bruxelles, ministrul Mihai Fifor a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Canada, Italia și Turcia.

În cadrul discuțiilor cu ministrul canadian al apărării naționale, Harjit Singh Sajjan, a fost subliniat progresul semnificativ înregistrat de cooperarea româno-canadiană în plan militar, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul Alianței, precum și perspectivele favorabile pentru consolidarea acesteia.

Ministrul român al apărării naționale a mulțumit în mod special ministrului Sajjan pentru contribuțiile substanțiale aduse de Canada la consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței, în regiunea Mării Negre, în cadrul prezenței înaintate adaptate a NATO în sud-estul Europei (”tailored Forward Presence”/tFP), pe toate cele trei dimensiuni – aeriană, navală și terestră, exprimându-și speranța că, având în vedere evoluțiile mediului de securitate, nivelul acestor contribuții va fi menținut și pentru perioada următoare.

În replică, ministrul canadian al apărării a subliniat caracterul complex al provocărilor de securitate de la Marea Neagră, subliniind intenția Canadei de a continua prezența militară în regiune, ca un mesaj puternic și concret de solidaritate aliată.

În acest context, ministrul Mihai Fifor a evocat excelenta cooperare cu partenerul canadian, evidențiind importanța misiunii de Poliție Aeriană Întărită executată, în prezent, în țara noastră de Forțele Aeriene Regale Canadiene, alături de Forțele Aeriene Române.

Un punct important pe agenda discuțiilor a fost rezervat colaborării în domeniul asistenței psihologice, ministrul Fifor mulțumind armatei canadiene pentru sprijinul valoros acordat în elaborarea concepției de înființare, la București, a unui Centru național de psihologie operațională.

În cadrul întâlnirii cu Elisabetta Trenta, ministrul italian al apărării, au fost abordate subiecte referitoare la evoluția relațiilor de cooperare pe dimensiunea apărării, în contextul parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Ministrul Fifor a exprimat aprecieri pentru contribuția Italiei la implementarea măsurilor de reasigurare pe flancul estic, în cadrul tFP, prin asumarea de funcții de stat major în cadrul Comandamentului Brigăzii Multinaționale și a subliniat interesul părții române pentru consolidarea participării partenerului italian la încadrarea structurilor NATO de pe teritoriul României. În context, Mihai Fifor a solicitat sprijinul Italiei pentru materializarea ofertei țării noastre de a găzdui o capabilitate de comandă și control terestră, de nivel corp armată (Corpul Multinațional Sud-Est - MNC-SE).

Ministrul italian al apărării a mulțumit părții române pentru contribuțiile consistente la implementarea măsurilor de consolidare a apărării aliate pe flancul sudic, România încadrând 26 de funcții în structurile aliate găzduite de Italia, precum și pentru cooperarea excelentă dintre armatele noastre în operațiunile aliate din Afganistan, Balcanii de Vest și Irak.

Ambele părți au convenit asupra necesității continuării dialogului strategic politico-militar, dezvoltării cooperării în domeniul instruirii în comun a structurilor militare și în cel al colaborării industriale pentru dezvoltarea de capabilități de apărare.

Întâlnirea cu ministrul apărării din Turcia, Hulusi Akar,  s-a concentrat, cu precădere, pe subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre și posibilitățile de dezvoltare a cooperării militare bilaterale.

Partea română a subliniat necesitatea unei abordări unitare a apărării flancului estic al alianței, de la nord la sud, așa cum a fost convenit pe timpul Summit-ului de la Bruxelles unde, la solicitarea României,  problematica securității la Marea Neagră a constituit un subiect distinct pe agenda dezbaterilor.

Ministrul Akar a menționat sprijinul Turciei pentru implementarea măsurilor de reasigurare pentru flancul estic și a accentuat interesul țării sale pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare în domeniul tehnico-militar, menționând potențialul deosebit încă neexploatat care ar putea aduce beneficii considerabile ambelor părți.

Cei doi miniștri au convenit asupra necesității continuării dialogului strategic militar, în vederea armonizării pozițiilor celor două părți privind implementarea măsurilor de securitate colectivă în regiune.

Ministrul apărării naționale a adresat omologilor săi invitația oficială de a participa la festivitățile organizate la București, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, la împlinirea Centenarului Marii Uniri.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatorul Mihai Fifor „Salariile din sistemul bugetar vor continua să crească potrivit legii salarizării unitare adoptată de Parlament“

09 Dec 2018 4777

Veste bună pentru militari. Ce se va întâmpla cu statutul lor. Ce discrimări au fost eliminate

04 Dec 2018 2422

Generalul-locotenent (rez.) Dumitru Prunariu, membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști

24 Nov 2018 652

Fostul secretar de stat din ministerul Apărării, Otilia Sava, membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști. Mesaj emoționant transmis militarilor

22 Nov 2018 482

Mihai Fifor, fostul ministru al Apărării Naţionale, a devenit camaradul de onoare al militarilor profesioniști

21 Nov 2018 923

Mihai Fifor „Îmi închei mandatul la vârful Ministerului Apărării Naționale. Voi continua să sprijin din toate puterile proiectele Armatei României“

20 Nov 2018 486

Ministrul Apărării Mihai Fifor a demisionat. Ce funcţie a primit. Dragnea şi Dăncilă despre fostul ministru. Declaraţia lui Fifor

20 Nov 2018 693

CEx al PSD. Decizii de ultimă oră! Ce miniştrii noi sunt propuşi

19 Nov 2018 550

Mihai Fifor demisionează din Guvern

19 Nov 2018 335

Ministerul Apărării Naţionale a instituit două noi embleme de onoare. Cui se acordă şi pentru ce

17 Nov 2018 4585

Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, în măsură să asigure cadrul de instruire a structurilor subordonate și afiliate

15 Nov 2018 291

Vești bune pentru militari. Ministrul Mihai Fifor propune înființarea de grădinițe și creșe pentru copiii militarilor români

15 Nov 2018 1987

Ministrul Mihai Fifor a intervenit pentru salvarea vieţii unui caporal din Mangalia

13 Nov 2018 4480

Statul Major al Apărării a sărbătorit 159 de ani de la înființare

12 Nov 2018 282

Discursul ministrului apărării naţionale cu prilejul Zilei Veteranilor - "Împreună cu noi își cinstesc astăzi eroii toate țările Europei"

11 Nov 2018 314

Viorica Dăncilă, prezentă la întrevederea cu ministrul canadian al apărării

09 Nov 2018 299

UPDATE. Miniştrii român şi canadian ai apărării, față în față, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Constanța (galerie foto)

09 Nov 2018 380

Armata României sărbătoreşte, la 10 noiembrie 2018, Ziua Artileriei. Ce mesaj a transmis ministrul Mihai Fifor

09 Nov 2018 499

Vești bune pentru militari. Proiect de act normativ pentru modificarea legii privind statutul soldaților și gradaților profesioniști. Ce prevede proiectul (document)

09 Nov 2018 3323

Ministrul Apărării Mihai Fifor mulţumeşte LMP. Şi adaugă „Sper să vă dau o veste aşteptată de majoritatea dintre voi”

09 Nov 2018 6696

Miniştrii român şi canadian ai apărării în vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Constanța

08 Nov 2018 359

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, participă la convocarea anuală a atașaților români ai apărării

05 Nov 2018 331

Astăzi este Ziua Vânătorilor de Munte. Ce mesaj a transmis cu această ocazie ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor

03 Nov 2018 337

Pe masa senatorilor Despre avansarea în grad a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, vârsta de pensionare, concediul paternal. Şi altele

02 Nov 2018 2889

Ministerul Apărării Naționale a făcut zilele acestea plata pentru încă trei sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot

01 Nov 2018 340

Despre drepturile militarilor, ale urmaşilor SGP, promovare în carieră Întâlnire la MApN între delegaţia LMP şi ministrul Mihai Fifor (galerie foto)

01 Nov 2018 2708

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o întâlnire cu omologul din Republica Albania, la sediul MApN

31 Oct 2018 342

Echipa Invictus Team România s-a întors. Militarul constănţean, Ionel Bida a luat locul 4. Ce mesaj a transmis Mihai Fifor

30 Oct 2018 303

Ministrul Mihai Fifor „Ziua Armatei României reprezintă un reper important pentru întreaga noastră națiune“

25 Oct 2018 295

Mihai Fifor, într-o videoconferință cu militarii din teatrele de operaţii şi misiuni externe

24 Oct 2018 303

Mihai Fifor Întâlnire cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ a SUA. Ce s-a discutat

23 Oct 2018 264

Ceremonie militară de comemorare a savantului Victor Babeş, la Institutul ”Cantacuzino”

18 Oct 2018 437

Ministrul Mihai Fifor a semnat Ordinul în vederea încadrării funcţiilor de psiholog din Armata României

18 Oct 2018 468

Ce mesaj le-a transmis ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, militarilor ce participă la Jocurile Invictus

16 Oct 2018 509

MApN. 15 militari ai Invictus Team vor reprezenta România la Sydney

16 Oct 2018 686

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, verifică în teren participarea militarilor la exercițiul „SEISM 2018”

14 Oct 2018 423

Mihai Fifor, întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Republica Polonă, la sediul M.Ap.N

11 Oct 2018 237

Intervine ministrul Apărării Mesaj emoţionant transmis, personal, unui militar aflat în misiune a cărui fiică este internată la Spitalul Judeţean Constanţa

11 Oct 2018 1170

Mihai Fifor, întâlnire cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, la sediul MApN

08 Oct 2018 268

Întâlniri bilaterale ale ministrului Mihai Fifor, în ziua a doua a ministerialei de la Bruxelles

04 Oct 2018 291

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO. Ce a declarat în intervenția sa, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor,

04 Oct 2018 356

UPDATE. Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, în vizită la Băile Herculane. Va fi evaluat fostul Sanatoriu Militar „Regele Ferdinand”

04 Oct 2018 425

Ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor participă la Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

03 Oct 2018 449

Oficial. Ordinul ministrului privind asociațiile și fundațiile cu activitate în domeniul MApN. Cine face verificări. Cui se adresează

02 Oct 2018 2094

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor „E aberant să fiu acuzat vreodată de faptul că am vreo relaţie de prietenie specială cu George Maior“

01 Oct 2018 252

Câți militari români sunt în teatrul de operații din Afganistan. Ce a declarat ministrul Mihai Fifor

01 Oct 2018 648

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor „Eu nu pot să mă dezic vreodată sau să plec de lângă liderul de partid vreodată“

01 Oct 2018 268

Noutăți pe lista miniștrilor care ar putea fi remaniați. Care sunt numele noi de pe listă

30 Sep 2018 705

Mihai Fifor față în față cu guvernatorul Statului Alabama, Kay Ivey. Ce teme au dezbătut

27 Sep 2018 277

Mihai Fifor, întrevederi cu membri ai Congresului SUA

26 Sep 2018 280