Monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor. Parohia Sfântul Ierarh Nectarie din Constanţa a fost declarată Biserica Veteranilor Teodor Tiron (galerie foto)

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron. Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron. 
 
Cu acest prilej, la parohia „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sf. M. Mc. Teodor Tiron și Sf. Ierarh Luca al Crimeei” din Constanța (zona Medeea) va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Astăzi a avut  loc sfințirea unui monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor, întrucât suntem în Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

Biserica va fi declarata Biserica Veteranilor români cu hramul Teodor Tiron.

Sfântul Mare Mucenic a fost ostaş în ceata Tironilor sau recruților din legiunea condusă de generalul Vringa.

Când s-a poruncit ca toţi soldaţii să jertfească idolilor, Teodor nu a intrat în templu. Pentru multa dragoste pe care ostaşii o aveau faţă de Teodor, Vringa l-a lăsat câteva zile să se hotărască.

În acest timp, Teodor s-a rugat lui Dumnezeu să-i dea răbdare, iar ca să arate neputinţa zeilor, a dat foc noaptea templului păgân.

Din porunca dregătorului Puplie, a fost supus la chinuri și de fiecare dată rămânea nevătămat. Atunci, dregătorul plin de mânie a poruncit ca Teodor să fie aruncat într-un cuptor cu foc și, astfel, şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.
 

Sfântul Teodor a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. El s-a născut în Siria şi a fost ostaş de seamă în armata romană în legiunea Tironilor formată din ostaşi tineri (de aici şi numele de Teodor Tiron ce-l poartă) sub conducerea generalului Vringa.

Sfântul comanda o cohortă de 893 de ostaşi, cei mai buni dintre toţi ostaşii legiunii (care numărau peste 5 000 de soldaţi) şi aceştia se numeau margariţi (adică tari şi puternici). În toamna anului 304, legiunea a fost mutată din Siria în Amasia, capitala Pontului, oraş aşezat la 85 de km de Marea Neagră.


La ceva timp după aşezarea în Amasia, legiunea a primit ordin ca toţi ostaşii să aducă jertfă zeiţei Cibela. Ritualul păgân era totodată și un mod prin care se verifica credinţa ostaşilor, împăraţii voind să cunoască în ce măsură pătrunsese creştinismul în rândurile armatei.

La o mare sărbătoare a păgânismului legiunea s-a îndreptat spre templul din mijlocul cetăţii. Sfântul Tiron a mărturisit că este creştin în faţa comandantului Vringa. Acesta l-a sfătuit să renunţe la credinţa în Hristos şi să jertfească idolilor. Pentru a lua o decizie, sfântului i s-a dat  un timp de gândire.
 
În acea noapte Sfântul Teodor a incendiat templul zeiţei Cibele, a fost descoperit şi dus înaintea guvernatorului Puplie, informează basilica.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Descoperiri arheologice importante la Hotelul Intim Constanța Urme de locuire din vechiul Tomis găsite sub clădirea din Peninsulă (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 4803

Istoria Dobrogei – Bibliografie Solinus (sec. III) – „Culegere de fapte memorabile”

29 Mar 2024 2303

Primăria Constanța Autorizație de construire pentru restaurarea monumentului istoric de for public „Jucătoare de tenis”

12 Mar 2024 551

Premierul Marcel Ciolacu „Din partea preşedintelui în exerciţiu, Klaus Iohannis, nu a existat nicio solicitare pentru atribuirea unei locuinţe de protocol“ (VIDEO)

28 Feb 2024 535

Monument distrus la Costinești, județul Constanța BTT SA a depus plângere penală împotriva firmei lui Iancu Papazicu pentru distrugere

19 Feb 2024 1537

BTT SA, reacție după distrugerea monumentului statuar din stațiunea din județul Constanța

16 Feb 2024 940

UPDATE Situație incredibilă la Costinești, județul Constanța Monumentul statuar de pe faleza sud a ajuns un morman de piatră. Un consilier local cere explicații autorităților

16 Feb 2024 1468

Monument funerar din secolul al IV-lea, descoperit în timpul unor lucrări, la Tulcea

09 Feb 2024 772

Deputatul USR, Stelian Ion, a solicitat Ministerului Culturii clasarea Grădinii Palatului Reginei Maria din Mamaia, Constanța

31 Jan 2024 688

Monument în cinstea luptătorului bulgar Stefan Caragea, ridicat la Tulcea

12 Jan 2024 802

Licitații Constanța AFI SRL cumpără expertize tehnice pentru 9 imobile clasate monument istoric. Unde sunt situate acestea?

13 Dec 2023 887

LIVE Text Retragerea cu torțe a militarilor, manifestare impresionantă de 1 decembrie (Galerie FOTO)

01 Dec 2023 1634

Licitație anulată AFI SRL a vrut să expertizeze mai multe clădiri clasate monument istoric (DOCUMENT)

20 Nov 2023 979

Gara Fetești din patrimoniul CF Infrastructură Constanța, monumentul istoric de categorie A (FOTO)

07 Nov 2023 1027

Reabilitarea clădirilor monument Ce i-a cerut președintele PSD Constanța ministrului Culturii?

29 Oct 2023 1172