Reabilitarea clădirilor monument Ce i-a cerut președintele PSD Constanța ministrului Culturii?
Președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe a adresat o interpelare către Ministrul Culturii, Raluca Turcan, legată de reabilitarea clădirilor tip monument istoric la nivelul județului Constanța.

În lista Institutului Național al Patrimoniului, instituție subordonată Ministerului Culturii, sunt înscrise 694 de monumente, edificii, opere arhitectonice, istorice ce se regăsesc la nivelul județului Constanța,

„Cele mai multe dintre aceste monumente istorice, categoriile A și B reprezintă simboluri naționale, adevărate bijuterii arhitecturale de o valoare inestimabilă.

Însă, din păcate, foarte multe se află în prezent într-o avansată stare de degradare, iar conservarea precară nu privește doar aspectul dezolant, dar reprezintă și un pericol pentru comunitate, existând un risc major de desprindere a tencuielii sau a altor elemente de construcție.
La nivelul administrațiilor publice județene sau locale s-a încercat remedierea acestor probleme, însă resursele bugetare disponibile nu au permis întotdeauna finanțarea unor asemenea investiții pe termen lung.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin Componenta C5-Valul renovării oferă posibilitatea finanțării externe, nerambursabile prin care aceste clădiri istorice pot fi restaurate și reabilitate", susține Stroe.

Luând în considerare faptul că aceste monumente istorice pot prezenta inclusiv oportunități economice, reintrând în circuitul turistic al zonei, acesta îi cere ministrului Culturii să precizeze care sunt criteriile de repartizare a fondurilor pentru restaurarea, conservarea și protejarea clădirilor clasificate ca monumente istorice dar și ce monumente istorice din județului Constanța sunt sau vor fi cuprinse în programele de finanțare.

Senatorul a solicitat răspuns în scris de la Raluca Turcan.


PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri locale 2024 Felix Stroe, prezent la secția de votare (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 859

Organizația Județeană PSD Constanța, prin președinte Felix Stroe, mesaj de Paște

04 May 2024 178

Dosar incomplet Pesedistul Adrian Stan, obligat să redepună dosarul de candidatură pentru Consiliul Local Techirghiol!

28 Apr 2024 732

Luni, 29 aprilie, dr.Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al CJC la Biroul Electoral Județean

28 Apr 2024 564

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1414

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 799

Mihai Lupu și Felix Stroe, imortalizați într-o fotografie. Ambii țin în mână adeziunea semnată de preșdintele CJ Constanța pentru a intra în PSD

17 Apr 2024 1396

Ultima săptămână din aprilie vine cu alegeri interne în PSD Constanța?!

15 Apr 2024 1064

Deputata Cristina Rizea, aleasă oficial președinte al organizației PSD Valu lui Traian

06 Apr 2024 901

Senatorul Felix Stroe (PSD) „Ne asumăm implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024!“

02 Apr 2024 943

Irinela Nicolae va candida din partea organizației PSD Constanța pe lista de europarlamentare

27 Mar 2024 2623

Deputatul constănțean Cristina Rizea s-a înscris în Partidul Social Democrat. Va candida la Primăria Valu lui Traian (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 2217

Felix Stroe anunță decizia PSD Marian Makkai, candidatul partidului pentru Primăria comunei Pecineaga, județul Constanța

19 Mar 2024 1195

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe afirmă că nu a contactat primarii liberali, nici direct, nici prin emisari!

17 Mar 2024 1210

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, se alătură protestului UNTRR

13 Mar 2024 756