Multinaţionalele din ţara noastră ar putea migra către Budapesta sau Sofia

Oamenii de afaceri sunt extrem de atenţi la mişcările care se petrec în arcul guvernamental. Cele care nu sunt suficient explicate sau care se dovedesc mai puţin transparente sunt imediat sancţionate. Prima sancţiune este blocarea investiţiilor „până se limpezesc lucrurile”. Al doilea pas este mutarea afacerilor în ţări cu legislaţie mai predictibilă. Chiar dacă nu schimbi din 3 în 3 ani cota de impozitare a profitului, dar discuţi despre asta la fiecare 3 luni, nu e un semnal bun, explică Dragoş Roşca, proprietarul fondului de investiţii Gemisa Investments într-un interviu acordat luni HotNews.ro. „Companiile pe care le am şi care activează în zona b2b resimt pentru că toţi îşi reevaluează investiţiile. Asta e primul lucru pe care îl faci în condiţii de incertitudine: amâni sau opreşti investiţiile.
Al doilea lucru este că unii dintre clienţii noştri - clienţi multinaţionale - îşi repoziţionează interesele de afaceri. Intrând în UE, România devine un cartier al acestei Uniuni. E posibil ca foarte curând să vedem tot mai multe multinaţionale că vor migra fie către Budapesta, fie către Sofia, să nu mai ţină în România un headquarter cu toate funcţiile. Aici s-ar putea să rămână doar un departament- vânzări sau logistică. Am putea vedea relocalizari ale producţiei - de ce să ţină 3 făbricuţe mici, una în România, alta în Cehia şi a treia în Ungaria? O să ridice o singură fabrica mai mare, pe care o pot face ori la noi, ori la unguri ori la cehi.
Dacă tu spui că menţii rata impozitului pe profit în Romania, nu te apuci să o schimbi din 3 în 3 ani. Şi chiar dacă n-o schimbi, nu te apuci să discuţi despre asta din 3 în 3 luni! La noi nu s-a schimbat această rată, dar se discută aproape zilnic despre ea. Hai să n-o mai discutam 10 ani despre asta, s-o lăsam aşa cum e! Dacă ne tot întrebăm cum să o facem, să fie progresivă, regresivă, să impozităm într-un fel dividendele, să le lăsăm aşa...? De ce în Elveţia n-o să întâlneşti problema asta?

Citeşte mai mult AICI

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Vizita în România a comandantului Brigăzii Multinaționale din Europa de Sud-Est (SEEBRIG)

02 Nov 2023 878

Ședință de lucru pentru exercițiile militare multinaționale de la Medgidia. Ele vor avea loc în luna mai

21 Apr 2023 1211

Patru aeronave pleacă în sprijinul Turciei, din România

08 Feb 2023 1009

Militari din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești", la exercițiul de comandament „Loyal Leda 22" (FOTO)

20 Dec 2022 1140

UPDATE. Nava a ajuns în Portul Constanța Misiune încheiată cu succes în Marea Ionică de nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Oct 2022 1217

NATO Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Poligonul Capu Midia, județul Constanța

19 May 2022 1415

„Joia neagră“ şi soluţiile lui Gică Hagi În patru ani, poate fi schimbat cursul apei în fotbalul românesc

02 Aug 2021 5839

Media Day, organizată astăzi la Poligonul Capu Midia, județul Constanța (galerie foto și video)

09 Jun 2021 1689

Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est are o nouă comandă

12 Jun 2020 1552

Coronavirus Al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă C-17 Globemaster III, solicitat de MApN

27 Mar 2020 3422

Gică Hagi crede că, în România, e nevoie de o lege prin care multinaţionalele să fie implicate să susţină sportul, sănătatea şi cultura

22 Oct 2019 1710

Șeful de stat major al Brigăzii Multinaționale Sud-Est a ieșit la pensie. A condus și Batalionul 911 Infanterie „Capidava" din Medgidia (galerie foto)

05 Mar 2019 5584

Secretarul General al NATO, la comandamentul Brigăzii Multinaţionale de la Craiova. Ce a spus acesta despre România

09 Oct 2017 1504