O tehnică revoluționară ar putea reda vederea a milioane de persoane

O echipă de oameni de știință australieni a dezvoltat o nouă metodă pentru reconstituirea corneei unui pacient care suferea de o boală degenerativă a ochiului. Testele clinice ar putea fi lansate în cursul anului viitor, relatează metronews.fr.
 

De câțiva ani cercetările avansează cu pași mari în oftalmologie. În afară de implanturile retiniene, cercetătorii mizează pe grefe de celule stem pentru înlocuirea celulelor retinelor degradate. Cercetătorii australieni au găsit poate o metodă care ar putea funcționa și cu ajutorul căreia ar putea fi tratate boli ca degenerescența maculară legată de vârstă (DMLA), retinita pigmentară sau distrofia maculară.
 
Tehnica constă în reconstituirea corneei pornind de la celule stem prelevate din ochii pacienților. Oamenii de știință prelevează astfel un eșantion de celule din corneea pacientului, le cultivă în laborator pe o peliculă adaptată și apoi le grefează pe ochiul afectat.

"Pelicula de tip hidrogel pe care am dezvoltat-o ne permite să creăm un strat de celule suplimentar în laborator", a spus într-un comunicat profesorul Berkay Ozcelik, unul din autorii studiului.


Pelicula poate fi apoi implantată pe suprafața interioară a corneei a pacientului printr-o mică incizie, membrana ajunsă opacă din cauza bolii redevenind apoi transparentă.
 
Ingredientul miracol al metodei este o peliculă de tip hidrogel mai subțire decât un fir de păr (50 de micrometri) care se resoarbe în mod natural după două luni, când ochiul devine din nou umed și transparent. "Compușii nu creează probleme nedorite și ajută țesuturile să se regenereze", afirmă Ozcelik pe site-ul american ABC.
 

"Celălalt avantaj al tehnicii noastre este că putem regenera și crește numărul de celule al unui donator, altul decât pacientul însuși", a adăugat cercetătorul, susținând că o singură cultură ar putea asigura tratamentul pentru mai mult de 20 de pacienți.


Deocamdată au fost făcute teste pe oi, un test clinic pe oameni fiind în pregătire și putând fi efectuat anul viitor. Dacă metoda va funcționa, pelicula tip hidrogel ar putea revoluționa tratarea bolilor oculare. "Credem că tehnica noastră dă rezultate mai bune decât transplantul de cornee donată", explică Berkay Ozcelik.
 
Metoda ar putea îmbunătăți viața zilnică a circa 10 milioane de persoane din lumea întreagă care suferă în prezent de o boală oculară. Chirurgia constituie un mijloc eficient de tratare a corneei, însă toate țările duc lipsă de organe pentru transplant. De aici importanța găsirii unor metode alternative, încheie metronews.fr.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Clinica NeoVista Constanța, prima clinică oftalmologică pediatrică din Dobrogea, și-a deschis porțile (FOTO+VIDEO)

03 Mar 2024 1516

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Grigore Gafencu” Constanța face angajări. Ce post este scos la concurs și ce vechime îți trebuie

01 Mar 2024 1237

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa scoate la concurs mai multe posturi vacante

21 Jan 2024 3337

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța cumpără materiale oftalmologice. Valoarea achiziției (DOCUMENT)

30 Jun 2022 953

Ministerul Sănătății 322 de locuri disponibile pentru pacienți răniți din Ucraina în spitalele din județul Constanța (DOCUMENT)

01 Mar 2022 1207

Trei pacienți și-au pierdut câte un ochi după ce au fost operați la spitalul din Miercurea Ciuc. Manager "Ne exprimăm regretul pentru situaţia ivită"

11 Feb 2022 2522

Clinica rusă de oftalmologie Omicron vrea să interzică utilizarea numelui pentru noua tulpină a coronavirusului

02 Dec 2021 1153

Constanța. Accident rutier pe strada I. G. Duca din municipiu O victimă. Una dintre mașinile implicate a urcat pe scările unei clinici de oftalmologie (video)

20 Apr 2021 4997

Spitalul Militar Constanța cumpără echipament oftalmologic (document)

26 Sep 2020 3213

Decese Constanţa 02 decembrie 2019

02 Dec 2019 2123

Consumabile oftalmologice, furnizate de Kembli-Med și Alcon România Spitalului Militar Constanța (document)

25 Oct 2019 1757

Spitalul Militar Constanţa scoate din conturi peste 73.000 de lei pentru consumabile oftalmologie (document)

17 Sep 2019 1943

Alcon România și Optimed au semnat cu Spitalul Militar Constanța. Ce vor furniza cele două societăți (document)

31 Jul 2018 2586

Trei ani de când Mrini Eye Hospital din Constanța salvează vederea pacienților constănțeni! (galerie foto)

26 Nov 2016 10388

Clinica privată de Oftalmologie Laser Vision Med, a marcat, la Constanța, Ziua Mondială a Vederii

14 Oct 2016 7623