Stiri calde

Oficial de la MAE despre situația de criză generată de migranții ajunși în ultimele zile în Malta. Câți ar putea ajunge în România

Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind situația de criză generată de migranții ajunși în ultimele zile în Malta, reprezentanții MAE fac mai multe precizări. 

Potrivit MAE, în ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare.

”România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a 5 migranti. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar.
Decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranti” - au mai transmis reprezentanții MAE.

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au fost permanent în legătură cu instituțiile europene cu atribuții în domeniu și cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene.

”De altfel, în contextul discuţiilor de la nivel UE privind migratia, Romania a susţinut constant importanţa acţiunii comune în baza principiilor solidarităţii şi responsabilităţii şi asigurarea unui echillibru corect între acestea. România continuă să susţină această abordare şi din perspectiva de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE.
În acelaşi timp, situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranţii se angajează. Din această perspectivă, Preşedinţia României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine şi de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migraţiei ilegale şi de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în faţa acestui fenomen” -= au mai transmis reprezentanții MAE.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie pentru Italia - condiții meteo extreme pentru această perioadă

28 Jul 2019 609

Atenţionare de călătorie Coduri roșu și portocaliu de caniculă în Italia

24 Jul 2019 627

Diaspora Iohannis a semnat, în direct, un nou decret privind votul anticipat și votul prin corespondență

23 Jul 2019 466

Doi constănțeni în Guvernul Dăncilă Moga și Mănescu preiau MAI și MAE

14 Jul 2019 2928

Atenționare de călătorie în Grecia. Există un risc ridicat de incendiu de vegetație în insula Rhodos

12 Jul 2019 467

Atenționare de călătorie în Grecia. Risc crescut de incendii în mai multe zone ale țării

30 Jun 2019 498

Ministrul Teodor Meleşcanu, la cea de-a treia ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum"

13 Jun 2019 410

Tragedie în Franţa. Trei români morţi şi patru grav răniţi în accident rutier. Ce spune MAE

01 Jun 2019 1804

MAE a confirmat decesul a doi cetățeni români în accidentul naval de pe râul Rin. Un alt român a fost rănit

31 May 2019 538

Teodor Meleşcanu consideră că preşedintele Iohannis este vinovat pentru problemele apărute la secţiile de vot din străinătate

29 May 2019 785

La mulţi ani, maestre Radu Ciorei!

28 May 2019 1163

Zeci de protestatari, în fața sediului MAE. Cer demisia ministrului Teodor Meleșcanu

27 May 2019 367

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Biroului Electoral Central prelungirea votării

26 May 2019 305

Ministrul Teodor Meleșcanu, despre prelungirea programului de votare în străinătate - „Dacă Autoritatea consideră, se pot lua măsuri foarte rapide”

26 May 2019 354

Ministerul Afacerilor Externe „Toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali”

26 May 2019 603