Stiri calde

Suveica asigurărilor Percheziţii ale DIICOT Târgu Mureş la Constanţa pentru evaziune fiscală

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Târgu Mureş,  efectuează, la data de 9 iulie 2013, un număr de 166 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi in 26 de judeţe, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale precum şi la sediile unei societăţi de asigurări,  în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat,  specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

 Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectate că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.

 Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

 Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.
 Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de Euro, aferentă unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi.

Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ,  Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IGPR - DCCO şi Jandarmeriei Române.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

La sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Târgu Mureş vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.
Facem precizarea că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surpriză la percheziție! Ce au găsit procurorii DIICOT Constanța în telefonul unui tânăr acuzat de trafic de droguri

23 Sep 2020 565

Cms. șef Monica Dajbog, despre perchezițiile de la Constanța

18 Sep 2020 643

Poliția Transporturi Constanța a efectuat 30 de percheziții. Zeci de persoane duse la audieri (galerie foto)

18 Sep 2020 617

Percheziții DIICOT Craiova, într-un dosar de trafic de narcotice

17 Sep 2020 520

Lovitură pentru constănțenii care cumpărau motorină și benzină „la negru“! Mai multe percheziții și opt persoane duse la arestare

12 Sep 2020 3040

13 persoane arestate, în urma perchezițiilor din Capitală la mai mulți apropiați ai lui Sile Pietroi

11 Sep 2020 465

Ordin european de anchetă, emis din Belgia A fost destructurată o grupare de români specializată în furturi

09 Sep 2020 519

Trafic de droguri de risc și mare risc la Constanța. Final de anchetă și acuzații oficiale

07 Sep 2020 539

UPDATE - S-a emis mandat de arestare Încătușat de polițiștii constănțeni, pentru pronografie infantilă. Ancheta, coordonată de DIICOT Constanța

03 Sep 2020 620

Piața neagră a țigărilor, serios afectată după o acțiune în Portul Constanța Sud Agigea. Ce au obținut ieri în instanță procurorii Antimafia

02 Sep 2020 460

IGPR Percheziții la sediile unor societăți, într-un dosar care vizează traficul cu fosfură de aluminiu

01 Sep 2020 387

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciu, peste 3 milioane de lei

26 Aug 2020 544

Percheziții în Constanța pentru combaterea evaziunii fiscale

19 Aug 2020 585

Mascații încep ziua în forță! Mai multe percheziții sunt desfășurate în această dimineață. Oficial de la Poliție (video)

19 Aug 2020 1239

DIICOT Trei persoane reținute. Comercializau cocaină prin cluburi

12 Aug 2020 575