Stiri calde

Percheziții ale procurorilor DIICOT la suspecți de falsificare de bancnote. Cum acționau suspecții (document)

În această dimineaţă, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare pe raza judeţului Timişoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de punere în circulație de valori falsificate străine şi înșelăciune.

Potrivit DIICOT, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2018, pe raza judeţului Timiș, s-a constituit și a acționat un grup infracţional organizat, format din cinci suspecți, specializat în plasarea pe piaţă a mai multor bancnote contrafăcute din cupiura de 50 Euro. Calitatea bancnotelor era de un nivel de contrafacere ridicat, putând fi încasate ușor de persoane nefamiliarizate cu acest tip de valută.

Grupul acționa pe raza localităţii Lugoj, Nădrag și localitățile limitrofe acestora, fiind structurat pe paliere de execuție, din cercetările efectuate în cauză rezultând faptul  că bancnotele contrafăcute se aflau în posesia liderului  grupării și proveneau de la o sursă externă, respectiv de pe teritoriul Germaniei.

S-a reţinut că suspectul a racolat mai multe persoane apropiate și de încredere, apelând în special la membrii familiei, având ca scop plasarea bancnotelor pe piață. Aceştia din urmă procedau în mod premeditat, iniţiind relaţii comerciale de mică amploare, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în diferite modalităţi:

   - prin cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde suspecții invocau faptul că nu au decât euro şi apelau la bunăvoinţa vânzătorilor pentru a le accepta plata în valută, fiind de acord cu un schimb valutar avantajos;

   - prin solicitarea de schimburi valutare diferitor persoane fizice, atrase de cursul mic leu/euro propus de către suspecți;

   - prin plăţi către taximetrişti sau diferiți curieri.

” Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

   Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Grupării mobile de jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara şi a Postului de Poliţie Nădrag.

   Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie” - au transmis procurorii


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la locuințele a două persoane suspectate de trafic de droguri. Ce au găsit procurorii DIICOT în locuințele suspecților (galerie foto)

20 Mar 2019 200

DIICOT Percheziții într-un dosar de trafic de droguri. Zeci de persoane, audiate

19 Mar 2019 329

Instanța Supremă a decis. Procesul Alinei Bica, fostă șefă DIICOT, se va rejudeca

19 Mar 2019 439

Suspecți de trafic internațional de droguri de risc, reținuți de procurorii DIICOT. Ce au stabilit anchetatorii

18 Mar 2019 272

Cinci candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de procuror european din partea României

15 Mar 2019 370

DIICOT. Cultură de cannabis, descoperită în locuinţa unui bărbat

14 Mar 2019 330

Descinderi la persoane bănuite de înșelăciune. Incredibil cum acționau suspecții

12 Mar 2019 619

Percheziţii la membrii unei grupări specializate în punerea în circulaţie de bancnote contrafăcute

08 Mar 2019 415

DIICOT Grupare infracțională, specializată în trafic cu droguri de risc şi mare risc, destructurată. Drogurile erau aduse din Spania

07 Mar 2019 428

Doi cetățeni francezi, cercetați pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Ce prejudiciu au cauzat

05 Mar 2019 514

Percheziții la persoane bănuite de fals informatic şi fraudă informatică. Cum acționau suspecții

05 Mar 2019 547

Descoperire impresionantă la frontieră. Ce au găsit procurorii DIICOT într-un autoturism înmatriculat în Germania (galerie foto)

05 Mar 2019 514

Procurorii din cadrul DIICOT continuă protestul împotriva modificărilor aduse Legilor Justiţiei

04 Mar 2019 415

Editorial Ce se ascunde în spatele protestelor

28 Feb 2019 635

Suspecți de trafic de droguri de risc, prinși în flagrant de procurorii DIICOT (galerie foto)

27 Feb 2019 561