Pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, în linie dreaptă. Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu ministrul pentru mediul de afaceri

Luni, 3 septembrie 2018, a avut loc întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, prima dintr-o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului de miniștri, în contextul accelerării procesului de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, transmite Guvernul României. 
 
La întâlnire a participat și ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, care coordonează procesul de pregătire pentru preluarea mandatului pe care țara noastră îl va exercita, în premieră, în primul semestru al anului viitor.
 

„Pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă o prioritate a Guvernului României. În cadrul acestui efort colectiv, bine coordonat, în care sunt implicate toate instituțiile administrației publice centrale, vom avea oportunitatea de a demonstra, pentru prima dată de la momentul aderării la Uniunea Europeană, cum traducem în fapte viziunea politică pro-europeană a ţării noastre şi cum vom mobiliza administrația publică din România pentru promovarea interesului european. De aceea, am început astăzi o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului pe care-l conduc, pentru a pune la punct toate detaliile specifice fiecărui portofoliu în parte, astfel ca la 1 ianuarie 2019 să fim pregătiți pentru a prelua, fără sincope, responsabilitățile care ne vor reveni“, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

 
În cadrul reuniunii au fost agreate liniile de acțiune ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în vederea îndeplinirii cu succes a prerogativelor asumate acestui demers, printre prioritățile instituției aflându-se finalizarea unui număr cât mai mare de dosare legislative de interes european, aflate în acest moment în diferite stadii de negociere, precum și organizarea unui număr de 6 evenimente în România, pe durata mandatului.
 
Informații suplimentare
 
România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional. Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 25.04.2024

25 Apr 2024 224

Oficial de la Ministerul Muncii Anunțul mult așteptat de pensionari! Se va întâmpla înaintea sărbătorilor pascale

25 Apr 2024 336

Plata pensiilor aferente lunii mai 2024 va fi făcută în avans. Proiectul de Hotărâre ar urma să intre în șeidnța de Guvern de joi

24 Apr 2024 569

Ministerul Sănătății crește accesul pacienților cronici la medicamente de ultimă generație

23 Apr 2024 338

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 241

Mai mulți prefecți și subprefecți, eliberați din funcție de Guvern. Cine sunt cei numiți în funcțiile rămase vacante

11 Apr 2024 698

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 288

ANR repară Capitănia Portului Mangalia! Care este valoarea contractului și cine se va ocupa de lucrări

10 Apr 2024 505

Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

09 Apr 2024 433

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 09 aprilie 2024

09 Apr 2024 328

Vești bune pentru elevi și părinți! Activitățile din „Săptămâna Verde“ vor fi finanțate din Fondul pentru mediu

06 Apr 2024 771

Hotărârea de Guvern privind organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice, atacată la Curtea de Apel Constanța

05 Apr 2024 427

Guvern Se va moderniza calea ferată Predeal – București – Constanța. Valoarea investiției este de 2,16 miliarde lei (DOCUMENT)

04 Apr 2024 863

Guvern Scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul unor categorii de pacienți

04 Apr 2024 429

Școlile vor primi bani pentru activitățile din Programul Național „Săptămâna verde” !

04 Apr 2024 503