Stiri calde

Premieră Ziua Portului Constanța, la Parlamentul European. Memorandum, între porturile Constanța și Anaklia (galerie foto)Pe 6 iunie 2018, la Parlamentul European, a avut loc, în premieră, Ziua Portului Constanța - Danube Transport Day, potrivit unui comunicat remis de CN APM SA.

Evenimentul, care a evidențiat rolul Portului Constanța și al Dunării, pentru economia europeană, a fost organizat de CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, împreună cu Pro Danube International, cu sprijinul europarlamentarilor Claudia Țapardel, Ramona Mănescu și Dan Nica.

Tema manifestării a fost „Portul Constanța - hub multimodal pentru dezvoltarea regională și partener strategic al porturilor de pe Dunăre“ și a avut ca obiectiv sensibilizarea reprezentanților instituțiilor europene cu privire la potențialul economic al Dunării și al Portului Constanța, rolul crucial pe care îl joacă acestea în creșterea eficienței sistemului european de transport, prin încurajarea dezvoltării comerțului intercomunitar și a legăturii cu piețele din Asia.

Desfășurată în prezența ministrului Transporturilor, Lucian Șova, Ziua Portului Constanța la Parlamentul European a reunit europarlamentari, factori de decizie din Comisia Europeană, din DG Move, reprezentanți ai operatorilor portuari și ai Pro Danube Internațional. Au mai fost prezenți oficiali din Ministerul Transporturilor, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, președintele Constanța Port Business Association, Viorel Panait, directorul general adjunct al DG Move, Maja Bakran Marcich.
 
A fost evidențiat rolul Portului Constanța și al Dunării pentru economia europeană, alternativele eficiente pe care le oferă transportul pe Dunăre.
 Portul Constanța este, fără îndoială, unul dintre cele mai mai importante centre de distribuție a mărfurilor, poarta de intrare dinspre Orient și, în parteneriat cu Comisia Europeană, putem face din cel mai mare port românesc o poveste europeană de succes, a declarat europarlamentarul Ana Claudia Țapardel, în deschiderea evenimentului
 
Alături de alți reprezentanți ai României în Parlamentul European, a sprijinit inițiativele Portului Constanța și ale operatorilor portuari, legate de îmbunătățirea condițiilor de navigabilitate pe Dunăre și necesitatea dragajului pe sectorul bulgar.
Inițiativa a avut succes, iar la începutul acestei luni partenerii bulgari au început lucrările de dragaj, a precizat Ana Claudia Țapardel.
 
Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a evidențiat importanța majoră a Portului Constanța, în creșterea eficienței sistemului european de transport, precum și următorii pași care vor fi făcuți pentru dezvoltarea sectorului românesc al Dunării, un factor important al transportului intermodal.
 
Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al CN APM SA, a evidențiat rolul Portului Constanța ca poartă de est a Europei, punctând importanța Dunării pentru Portul Constanța, precum și efectul pe care îl are fluviul în dezvoltarea economică regională.
 
Din cele 60 milioane tone de mărfuri operate anul trecut în Portul Constanța, 13 milioane tone au tranzitat Dunărea. Cantitatea ar putea atinge 20 milioane tone, în condiții mai bune de navigabilitate, dacă am folosi la adevăratul potențial această . În ciuda tuturor blocajelor de pe Dunăre, cauzate în principal de lipsa lucrărilor de dragaj pe sectorul bulgăresc, Portul Constanța rămâne hub intermodal de transport în regiune. Investițiile private din ultimii ani au fost concentrate pe noi spații de depozitare a cerealelor, dar nu numai, iar pentru următorii 5 ani sunt deja anunțate investiții private de peste 200 milioane euro. Acestea se adaugă investițiilor pe care CN Administrația Porturilor Maritime le are în derulare, atât din fonduri europene cât și din fonduri proprii, concentrate în special pe dezvoltarea infrastructurii navale, a declarat Nicolae Dan Tivilichi.
 
Viorel Panait, președintele Constanța Port Business Association, a prezentat cele mai noi și importante investiții private, precum și oportunitățile pe care le oferă Portul Constanța, dar și modul în care autoritățile europene ar putea sprijini eforturile companiilor private.
 
Manfred Seitz, secretar general al Pro Danube International, a evidențiat rolul pe care îl are Portul Constanța ca partener strategic pentru rețeaua de porturi dunărene.
 
Ideea generală susținută de cei prezenți s-a referit la faptul că Portul Constanța este legătura optimă între Europa și Asia, iar Dunărea trebuie folosită la adevăratul său potențial, având costuri reduse de transport. Dunărea reprezintă atât un punct de intrare în inima Europei, cât și un punct de referință de-a lungul mai multor axe strategice, afectarea navigabilităţii determinând consecințe grave asupra întregului sistem de transport european.
 
Memorandum între Portul Constanța și Portul Anaklia (Georgia)
 

În cadrul acestui eveniment s-a semnat un Memorandum între porturile Constanța și Anaklia (Georgia). Documentul descrie cadrul în care cele două porturi vor colabora pentru dezvoltarea traficului de mărfuri, prin revitalizarea conexiunilor directe între România și Georgia.
 
România și Georgia reprezintă o punte între Europa și Asia, prin intermediul Mării Negre, iar explorarea întregului potențial de cooperare între Portul Constanța și porturile georgiene reprezintă una dintre prioritățile CN APM SA Constanța, care a determinat noua strategie de promovare a Portului Constanța.
 
Noul port Anaklia, un proiect regional de anvergură, va avea o poziționare strategică, menită să atragă trafic suplimentar de mărfuri în regiunea Caucazului și a Asiei Centrale, contribuind la restaurarea vechiului Drum al Mătăsii. Având în vedere adâncimile de până la 16 metri de care va dispune, Portul Anaklia va așeza Georgia pe rutele serviciilor directe ale navelor portcontainer.

Sursa foto: CN APM SA

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Parcelele de teren şi platformele din proprietatea CN APM SA Constanţa, evaluate. Unele vor fi închiriate, altele vândute (document)

17 Sep 2018 277

Ce decizii au fost luate în şedinţa Adunării Generale a CN APM Constanţa

15 Sep 2018 354

Studiu de prefezabilitate cu tema Port IT Community System, scos la licitaţie de CN APM Constanţa (document)

12 Sep 2018 551

Investiţia va spori atractivitatea Portului Constanţa CN APM Constanţa are certificat de urbanism pentru o dană specializată într-o zonă cu adâncimi mari

12 Sep 2018 873

CN APM Constanța cumpără contoare electronice de energie electrică. Ce firme au câștigat contractul și ce valoare are acesta (document)

08 Sep 2018 913

CN APM Constanţa caută o firmă care se va ocupa de dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea Porturilor Constanţa, Midia şi Mangalia (document)

06 Sep 2018 332

TPF Inginerie din Bucureşti, contract de peste 1,3 milioane de lei cu CN APM Constanţa (document)

05 Sep 2018 391

Engie România va livra gaze naturale Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (document)

28 Aug 2018 357

Reparaţiile planificate în cadrul reclasificării la nava „Anghel Saligny“, executate de Sorena SA (document)

28 Aug 2018 1647

Hală pentru un parc auto, realizată de CN APM Constanța. Contract de peste 1,5 milioane de lei (document)

27 Aug 2018 309

Două reţele de iluminat stradal, proiectate şi executate în Portul Constanţa de Elcomex - IEA (document)

24 Aug 2018 421

Setconstruct a câştigat de la CN APM Constanţa un contract de peste două milioane de lei. Ce va face de această sumă (document)

23 Aug 2018 481

Supărată pe CN APM Constanţa, asocierea Rohne Nielsen A/S - Saga Logistics Management și Boskalis SRL, demers către CNSC. Ce au solicitat

22 Aug 2018 392

CN APM Constanţa şi Electromagnetica SA au semnat. Cu ce se va ocupa firma din Bucureşti în Portul Constanţa (document)

21 Aug 2018 645

D.O.Style 99 SRL, un nou contract cu CN APM Constanţa. Firma va repara linia 7 din portul de lucru (document)

13 Aug 2018 354

Platformele din spatele Silozurilor „Anghel Saligny“, în atenţia conducerii Portului Constanţa (document)

10 Aug 2018 405

Drumurile şi platformele de circulaţie din porturile maritime, reabilitate de CN APM Constanţa (document)

10 Aug 2018 336

O firmă din Cluj, cu acţionariat ungar şi austriac, va livra cabluri electrice către CN APM Constanţa (document)

10 Aug 2018 635

Parcul auto național al CN APM Constanța va fi reînnoit cu automobile noi (document)

07 Aug 2018 412

Municipalitatea şi-a dat acordul Socep SA vrea să extindă capacitatea de operare cereale pe Molul II

06 Aug 2018 408

CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța cumpără imprimante (document)

06 Aug 2018 320

Iptana SA va elabora studiul de fezabilitate pentru extinderea drumului dintre Poarta 10 Bis și Poarta 10 (document)

04 Aug 2018 590

Asfalt Dobrogea SRL, contract de peste 1,8 milioane de lei cu CN APM Constanţa (document)

28 Jul 2018 660

CN APM Constanța SA a anunțat cui a atribuit contractul pentru verificarea și întreținerea liniei de contact pentru liniile CF (document)

27 Jul 2018 521

Cine va asigura revizia tehnică a automobilelor din parcul auto al CN Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa (document)

24 Jul 2018 392

UTI Servicii şi Mentenanţă a mai bifat un contract cu CN APM Constanţa. Iată câţi bani va încasa firma! (document)

23 Jul 2018 470

Contract adjudecat de D.O.Style 99 SRL de la CN APM Constanţa. Iată ce servicii va presta firma! (document)

21 Jul 2018 524

Terminale noi de cereale şi containere. Date din proiect Insulă artificială în Portul Constanţa. Amplasament şi detalii tehnice (document)

20 Jul 2018 3634

Achiziție de circa 800.000 de lei 11 automobile vor intra în garajele CN APM Constanța (document)

19 Jul 2018 792

Decese Constanţa 17 iulie 2018

17 Jul 2018 824

Digul de Nord va intra în reparaţii. CN APM Constanţa anunţă ce lucrări vor fi executate şi ce sumă va scoate din conturi (documente)

16 Jul 2018 949

Atribuire prin negociere directă Cine va asigura paza la Porţile de acces nr. 7, nr. 14 şi nr. 10 Bis din Portul Constanţa (document)

13 Jul 2018 557

Maşinile din curtea CN APM Constanţa, asigurate de firma Asirom Vienna Insurance (document)

13 Jul 2018 562

Acţionarii CN APM Constanţa SA, convocaţi în şedinţă. Două puncte pe ordinea de zi

12 Jul 2018 654

Contractele pentru realizarea unei dane specializate într-o zonă cu adâncimi mari, semnate de CN APM Constanţa. Care sunt societăţile câştigătoare

12 Jul 2018 1257

Imagini de la eveniment Directorul general al CN APM Constanţa, despre stadiul proiectelor de investiţii

11 Jul 2018 647

Directorul general CN APM SA Constanța, despre stadiul proiectelor de investiții

09 Jul 2018 497

Building Construction Mea SRL, contract cu CN APM Constanţa (document)

05 Jul 2018 710

Drumurile din incinta Portului Constanța vor fi reparate. Ce sumă va plăti CN APM SA firmei câștigătoare (document)

03 Jul 2018 682

CN APM Constanţa a încheiat un contract de modernizare a infrastructurii Portului Constanţa (document)

21 Jun 2018 596

ABC Val SRL va demara lucrări în Portul Constanţa (document)

21 Jun 2018 854

Masă rotundă pe tema „Portul Constanța pe Drumul Mătăsii“, organizat de CN APM Constanţa

20 Jun 2018 753

Licitaţie la CN APM SA Parcelele de teren amplasate în Porturile Constanţa, Tomis, Midia, Mangalia şi Basarabi vor fi evaluate

15 Jun 2018 922

CN APM Constanța va achiziționa piese de schimb pentru sistemul de semnalizare maritimă. Valoarea contractului (document)

14 Jun 2018 422

Nava „Anghel Saligny“, reclasificată. CN APM Constanţa SA anunţă licitaţie (document)

14 Jun 2018 939

Licitaţie la CN APM Cine se va ocupa de întreţinerea spaţiilor verzi şi a parcurilor din Portul Constanţa

09 Jun 2018 457

CN APM, discuţii despre relansarea turismului de croazieră la scară mare în Portul Constanţa

05 Jun 2018 638

Constanta South Container Terminal va reabilita un drum rutier din Portul Constanţa. Despre ce este vorba

31 May 2018 719

Sume uriaşe pentru dragaj CN APM SA va adânci porturile maritime Constanţa şi Mangalia (document)

30 May 2018 1090

Decizii luate de acţionarii CN APM Constanţa Au fost numiţi noi membri în CA şi s-a stabilit remuneraţia acestora

28 May 2018 1705