Stiri calde

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Legii privind CSM

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 4 octombrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit Administrației Prezidențiale, încă de la demararea, în urmă cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justiţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a uzat, în mod repetat, de prerogativele sale constituţionale de a solicita Parlamentului României reexaminarea acestora şi de a sesiza Curtea Constituţională a României.

În plus, atât Preşedintele României, cât şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-au adresat Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, Comisia de la Veneţia. Opinia preliminară emisă de acest organism european, care se va regăsi în documentul final din luna octombrie, precizează că modificările legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din România şi asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor.

Modificările aduse cadrului legal existent în domeniul justiţiei reprezintă un regres pentru democraţia din România. Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, este pus sub semnul întrebării angajamentul României privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept şi separaţia puterilor în stat, pericol semnalat de către Comisia Europeană şi GRECO.

Preşedintele României reiterează că nu susţine modificările aduse acestei legi, la fel ca în cazul Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv al Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Preşedintele Klaus Iohannis solicită reluarea parcursului legislativ în Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justiţiei în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneţia, înainte ca modificările adoptate să producă efecte negative ireversibile ori greu de reparat în privinţa bunei funcţionări a justiţiei şi a calităţii actului de justiţie. Totodată, Preşedintele României atenţionează că opinia Comisiei de la Veneţia nu poate fi folosită ca un pretext pentru viitoare intervenţii legislative care nu au nicio legătură cu întărirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmăresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicolae Moga a depus jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni

24 Jul 2019 751

Klaus Iohannis, declarație de presă la Palatul Cotroceni - „Am decis să semnăm un acord național” (video)

05 Jun 2019 584

Klaus Iohannis a solicitat CNA să emită decizia privind normele şi regulile de reflectare a campaniei pentru referendum

18 May 2019 518

Președintele Klaus Iohannis a amânat evenimentul „Anul omagierii victimelor comunismului”

17 May 2019 290

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019

15 Mar 2019 513

Administraţia Prezidenţială, mişcare de ultim moment Decretul prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, suspendat

11 Mar 2019 3969

General-locotenent cu trei stele Adrian Tonea a fost trecut în rezervă. Decizia semnată de președintele Iohannis

28 Jan 2019 732

Președintele Klaus Iohannis nu va participa la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. De ce a luat această decizie

23 Nov 2018 594

Klaus Iohannis o invită pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni

05 Sep 2018 562

Klaus Iohannis l-a primit pe ministrului afacerilor externe al Germaniei, Heiko Maas

27 Aug 2018 361

Administrația Prezidențială Precizări cu privire la numirea colonelului Gheorghe-Sebastian Cucoș în funcția de inspector general al Jandarmeriei

14 Aug 2018 816

Laura Codruţa Kovesi a promis şi s-a ţinut de cuvânt. A postat Raportul privind activitatea sa la DNA din mai 2013 până în iulie 2018 (document)

10 Jul 2018 2075

Preşedintele Klaus Iohannis propune nominalizarea lui Gabriel Vlase pentru funcţia de şef al SIE

14 Jun 2018 864

Cererea procurorului general Augustin Lazăr de efectuare a urmăririi penale, în dosarul Revoluţiei a ajuns la Administrația Prezidențială

02 Apr 2018 642

Klaus Iohannis va participa miercuri la prezentarea Raportului de activitate al DNA pe anul 2017

27 Feb 2018 632