Stiri calde

Raport de admitere pentru trei din cei patru candidaţi înscrişi pentru un mandat de judecător la CCR. Cine sunt aceștia

Comisia juridică din Senat a dat marţi raport de admitere pentru trei din cei patru candidaţi înscrişi pentru un mandat de judecător la Curtea Constituţională a României (CCR), conform Agerpres.ro

Este vorba de Cristian Deliorga - propus de grupul parlamentar PSD, Cătălin Daniel Fenechiu - din partea PNL şi Ovidiu Mircea Ursuţa Daraban - propus de USR.

Candidatura lui Gheorghe Iancu a fost respinsă, întrucât nu a avut susţinerea vreunui grup parlamentar, a precizat preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

"În conformitate cu Hotărârea Biroului permanent al Senatului din data de 3.05.2019, în temeiul art. 5, alin. 5, din Legea 47/1992, cu completările şi modificările ulterioare, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a României, până la data de 6.05.2019, ora 18,00, au fost depuse, la Comisia juridică, de disciplină, imunităţi şi validări a Senatului, următoarele candidaturi de judecător la Curtea Constituţională a României, din partea grupurilor parlamentare: grupul parlamentar PSD - Cristian Deliorga; grupul parlamentar PNL - Cătălin Daniel Fenechiu; grupul parlamentar USR - Ovidiu Mircea Ursuţa Daraban şi un candidat fără susţinerea vreunui grup parlamentar - Gheorghe Iancu", se arăta într-un comunicat semnat de preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc.


Decizia referitoare la cel care va ocupa funcţia de judecător la CCR din partea Senatului va fi luată de plen.

Mandatul Simonei-Maya Teodoroiu, numită judecător la CCR pentru o diferenţă de mandat, expiră la data de 15 iunie, iar numirea noului judecător trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătoresc predecesor.

Cristian Deliorga, candidatul propus de grupul parlamentar PSD, a declarat că timp de peste 28 de ani a fost procuror, peste 8 ani - judecător la Constanţa, iar din 2002 - membru în Consiliul Superior al Magistraturii timp de două mandate.

Întrebat dacă un judecător la CCR trebuie să fie gardian sau interpret al Constituţiei, Deliorga a spus că deciziile CCR "în marea lor majoritate" sunt decizii de interpretare, răspuns cu care preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, nu a fost de acord. "Cu toată bunăvoinţa, nici în legea fundamentală, nici în legea de organizare nu am găsit o dispoziţie expresă care să permită Curţii să interpreteze textul suprem", a subliniat Cazanciuc.

Deliorga a mai susţinut că procurorul trebuie să fie magistrat, în eventualitatea unei modificări a Constituţiei în ceea ce priveşte statutul procurorului.

La rândul său, Daniel Fenechiu, propus de grupul parlamentar liberal, a spus că cei 23 de ani de activitate juridică îl recomandă pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

În opinia senatorului Fenechiu, "de principiu" Curtea Constituţională trebuie să fie gardianul respectării Constituţiei. "Da, trebuie să fie gardianul respectării Constituţiei, dar sunt convins şi am văzut în decursul evoluţiei timpului anumite situaţii când a fost nevoie şi de puţină interpretare", a susţinut Fenechiu.

Întrebat dacă prezenţa unui om politic în interiorul CCR nu ar fi în contradicţie cu natura acestei instanţe, senatorul PNL a declarat că se poate constata, inclusiv în comunitatea europeană, că există ambele variante de reglementare a componenţei Curţii Constituţionale.

"Astăzi legea supremă stabileşte că membrii CCR pot să fie inclusiv oameni care să provină din politică, nu ştiu dacă e bine sau rău (...). Eu cred că în raport cu atribuţiile Curţii nu sunt extrem de convins de împrejurarea că o Curte ruptă 100% de politic ar putea să-şi îndeplinească, într-o manieră satisfăcătoare, nişte obiective pe care românii cred că le au de la Curte", a explicat Fenechiu.

Ovidiu Mircea Ursuţa Daraban, avocat de profesie, propus de grupul parlamentar USR, a declarat că CCR trebuie să fie şi gardianul, dar şi interpretul Constituţiei, "să apere Constituţia şi să o interpreteze în limitele legii".

Întrebat dacă deciziile Curţii sunt obligatorii şi pentru Curtea Constituţională, Daraban a spus că această problemă "necesită discuţii, pentru că oricând Curtea poate reveni asupra jurisprudenţei în funcţii de noile condiţii sociale". 

 Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie definitivă a CCR Decontarea navetei școlare pe bază de abonament este neconstituțională

17 Oct 2019 1343

Curtea Constituţională a României dezbate astăzi sesizarea USR privind numirea lui Marian Neacşu ca vicepreşedinte ANRE

09 Oct 2019 355

Premierul Dăncilă ”Vom merge în Parlament pentru remaniere”

18 Sep 2019 337

Ce au decis judecătorii CCR referitor la contestațiile la Codul Penal și Codul de Procedură Penală

29 Jul 2019 441

Curtea Constituţională discută astăzi cele două proiecte de revizuire a Constituţiei

18 Jul 2019 406

Dezbaterile asupra sesizărilor privind modificările aduse codurilor penale, amânate de Curtea Constituțională

10 Jul 2019 528

Ce au decis judecătorii CCR în legătură cu legalitatea completurilor de 3 judecători de la Instanţa supremă

03 Jul 2019 577

Decizie CCR Există conflict juridic între Parlament şi ÎCCJ pe tema completurilor specializate în corupţie

03 Jul 2019 478

CCR decide astăzi constituţionalitatea completurilor de trei judecători. Cum l-ar putea ajuta pe Liviu Dragnea

03 Jul 2019 516

Klaus Iohannis salută hotărârea adoptată de către CCR și solicită punerea în aplicare a votului de la referendum

27 Jun 2019 547

Toni Greblă, achitat de judecătorii ÎCCJ. Decizia este definitivă

27 Jun 2019 639

Curtea Constituţional a validat joi rezultatul referendumului naţional din 26 mai

27 Jun 2019 600

Pagina de internet a Curții Constituționale va trebui reconstruită în urma atacului informatic de la finalul săptămânii trecute.

20 Jun 2019 972

Proiectul legii pensiilor, respins în Senat. Ce a declarat Ministrul Muncii, Marius Budăi

19 Jun 2019 1325

Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan au depus jurământul de învestitură în funcţia de judecători ai Curţii Constituţionale a României

18 Jun 2019 1170