Stiri calde

Rectificarea bugetară a fost aprobată de Guvern. Cum s-au împărțit banii

 Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobată astăzi de Guvern în condițiile înregistrării unei creșteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o creștere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei.
 
Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menține la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash.
 
Toate instituțiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. De asemenea, prin rectificarea bugetară se asigură plata majorărilor salariale pentru diferite categorii de personal din sistemul bugetar aprobate în acest an, extinderea acordării bursei studenților pe toată durata anului universitar, derularea Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii ”Start-up Nation-România”, începerea selecției beneficiarilor de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, plata în avans a fondurilor de sprijin pentru agricultori.
 
Prin rectificarea bugetului pentru acest an se asigură fonduri suplimentare, după cum urmează:
 
* Sumele suplimentare alocate bugetelor locale, per sold, sunt în sumă de 680,1 milioane lei, în principal, pentru:
 
*       Plata salariilor, sporurilor, indemnizațiilor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar - 350 milioane lei
 
*       Finanțarea cheltuielilor centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap – 87,8 milioane lei
 
*       Plata indemnizațiilor însoțitorilor persoanelor cu handicap – 110,9 milioane lei
 
*       Finanțarea Programului pentru școli (prin care se distribuie preșcolarilor și elevilor din clasele I-VIII fructe, legume, lactate și produse de panificație) – 75,0 milioane lei
 
*       Susținerea sistemului de protecție a copilului – 78 milioane lei
 
*       Servicii de salvamar – 2,4 milioane lei
 
* Ministerului Sănătății  i-a fost asigurată suplimentar  suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, în principal pentru personalul medical din unitățile sanitare.
 
* La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au fost majorate fondurile cu 1,8 miliarde pentru schemele de plăți directe pe suprafață. Aceste sume vor  asigura integral plata în avans pentru înființarea culturilor în anul 2018. Totodată, se va asigura cofinanțarea proiectelor depuse în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 finanțate din FEADR.
 
* La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:
 
*       asigurarea drepturilor salariale și de pensii militare de stat polițiștilor
 
*       asigurarea mentenanței în vederea menținerii în stare operațională a aeronavelor
 
*       achiziția de echipamente de protecție pentru polițiști
 
* La Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene (500 de milioane lei) pentru Programul Start-up Nation, suma de  250 milioane lei.
 
* La Ministerul Muncii și Justiției Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferentă pensiilor și drepturilor de asisteță socială.
 
* La Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinanțarea de la bugetul de stat în cazul indisponibilității temporare a fondurilor europene.
 
Rectificarea bugetară nu generează influențe asupra bugetului Ministerului Apărării Naționale.
 
Diminuările bugetare au fost operate, în principal, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (-1.980 milioane lei), Ministerul Transporturilor (-6.249,1 milioane lei), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (-303,4 milioane lei), în principal din sumele aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene,  motivat de aprobarea cu întârziere a bugetului pe anul 2017, întârzierea procedurilor de achiziție, ceea ce a condus la un grad redus al execuției bugetare pe primele 8 luni din acest an.
 
La ministerele la care au fost operate diminuări ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat  procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene și a lucrărilor de investiții. Diminuarea are în vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate în următoarele 4 luni.
 
De asemenea, în bugetul Ministerului Finanțelor - Acțiuni generale, au fost incluse credite de angajament în sumă de 638 milioane lei pentru Programul "Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții", în vederea demarării procesului de selecție a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rectificarea bugetară vine cu bani pentru RAEDPP şi pentru Handbal Club Dobrogea Sud

23 May 2019 883

Cum arată propunerea de rectificare bugetară pe 2018 a primarului Constanţei, Decebal Făgădău? (document)

17 Jan 2019 764

Cu ce bani se alege judeţul Constanţa în urma rectificării bugetare. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial

28 Nov 2018 667

Care sunt noutățile despre rectificarea bugetară. Ce se va întâmpla cu bugetele locale

02 Nov 2018 548

Nu mai sunt bani? Senatorul Chiţac propune o amnistie fiscală externă! 40 de miliarde de euro din paradisurile fiscale să fie aduse în țară

13 Oct 2018 792

CLM a aprobat rectificarea bugetară de aproximativ 30 de milioane de lei. Situaţia reală a datoriilor şi penalităţilor Primăriei Constanţa, în varianta PNL

28 Sep 2018 1222

Rectificarea bugetară 2018. Cât a primit fiecare localitate din judeţul Constanţa. Multe nu s-au ales cu nimic

10 Sep 2018 3210

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat, publicată în Monitorul Oficial

07 Sep 2018 508

Solicitarea preşedintelui Iohannis privind rectificarea bugetară, analizată de Avocatul Poporului

06 Sep 2018 339

Guvernul se întruneşte astăzi după ce Klaus Iohannis a suspendat şedinţa CSAT

05 Sep 2018 455

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că Guvernul minte în legătură cu rectificarea bugetară. Ce a declarat șeful statului

24 Aug 2018 642

Astăzi se votează rectificarea de buget a judeţului Constanţa. De unde a decis Ţuţuianu să taie? (document)

22 Aug 2018 1035

Rectificarea bugetară. Guvernul a redus bugetul mai multor instituții. Printre acestea și Administrația Prezidențială

02 Aug 2018 580

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară.AU fost alocate fonduri suplimentare pentru plata drepturilor salariale din educație și sănătate

15 Nov 2017 680

Premierul Mihai Tudose susține că rectificarea bugetară va fi pozitivă. Unde vor fi alocați bani mai mulți

06 Sep 2017 824