România ar putea fi dată în judecată de CE, pentru problemele de mediu din Delta Dunării

Comisia Europeană a transmis României că mai are la dispoziţie două luni să se ocupe de aspectele necorespunzătoare ale protecţiei mediului natural din zona Sulinei şi a Deltei Dunării, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei, altfel va fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiţie.

Comisia este preocupată de procedurile deficitare de evaluare a impactului potenţial al dezvoltării turismului în această zonă care face parte din reţeaua Natura 2000. Solicitarea Comisiei, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potočnik, ia forma unui aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene. Dacă în termen de două luni autorităţile nu informează Comisia cu privire la măsurile luate în vederea asigurării respectării legislaţiei UE în materie, Comisia poate transmite cauza Curţii Europene de Justiţie.

Autorităţile române au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice în Delta Dunării, pe coasta română a Mării Negre. Proiectul de dezvoltare a plajei Sulina vizează construirea unor spaţii recreative, a unui punct de prim ajutor şi a unei infrastructuri de comunicaţii într-o zonă care face parte din reţeaua Natura 2000 şi care este protejată în temeiul directivei Păsări şi al directivei Habitate.

Comisia a constatat existenţa unor deficienţe ale studiului de impact asupra mediului efectuat în scopul evaluării potenţialelor efecte negative ale proiectului asupra habitatelor şi speciilor locale de păsări. Acest tip de proiecte este permis în perimetrul reţelei Natura 2000 numai dacă există certitudinea că nu va afecta negativ integritatea sitului respectiv sau dacă prezintă un interes public preponderent, caz în care trebuie să se ia măsuri compensatorii. Dacă studiul de impact asupra mediului este deficitar, se exclude certitudinea necesară, iar proiectului nu i se poate da undă verde. Comisia este de părere că lucrările vor avea un efect negativ asupra unui număr de habitate şi specii protejate.

În mai 2010, Comisia a solicitat clarificări din partea României (a se vedea IP/10/526). Deşi autorităţile române au furnizat informaţii suplimentare cu privire la impactul potenţial al proiectelor, Comisia este de părere că evaluarea realizată de autorităţile naţionale nu spulberă îndoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrărilor propuse. Din datele aflate la dispoziţia Comisiei reiese că proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejate în temeiul directivei Habitate şi asupra unui habitat protejat (pajişti sărăturate mediteraneene). Prin urmare, Comisia transmite României un aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene.

Sursa: realitatea.net


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice CJC a suplimentat cu 10% contractul pentru documentațiile care vor sta la baza reabilitării sitului arheologic de la Cetatea Histria (DOCUMENTE)

10 Apr 2024 587

#Dobrogea145 Dr. Gabriel Mircea Talmațchi, responsabilul sitului Tropaeum Traiani, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1530

Se cer penalități de întârziere pentru lucrările de la Cetatea Capidava Procesul dintre SC Stone Construct și Consiliul Județean se rejudecă la Tribunalul Constanța

10 Oct 2023 1165

Termen nou în dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa! S-a cerut audierea fostei conduceri a Direcției Județene pentru Cultură

09 Oct 2023 1321

Vasile Ivanof, decedat Magistrații au decis rejudecarea dosarului dintre Stone Construct SRL și CJ Constanța, vizând contractul de la Capidava. Ce sume se află la mijloc?

29 Sep 2023 1034

#Dobrogea144 Dr. Gabriel Mircea Talmațchi, responsabilul sitului Tropaeum Traiani, mesaj de Ziua Dobrogei

19 Nov 2022 2273

#Dobrogea144Dr. Dorel Paraschiv, coordonatorul științific al sitului Ibida, mesaj de Ziua Dobrogei

16 Nov 2022 1310

Reabilitarea, primul pas pentru ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar să poată intra în patrimoniul mondial UNESCO

18 Jun 2022 1869

Un ofiţer rus este la conducerea tehnică a centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina

06 Mar 2022 1468

Lansare de carte la sediul Primăriei Hârșova - „Planurile și prospectele Cetății Hârșova în arhive străine“

17 Jan 2022 3135

#Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația Millennials Aegyssus, milenara cetate de pe Dealul Monumentului din Tulcea (galerie foto+video)

12 Nov 2021 3040

LIVE TEXT Cetatea Capidava, în lumina reflectoarelor. Mihai Lupu, prezent la situl arheologic (galerie foto+video)

18 Aug 2021 2152

Consiliul Județean Constanța a desemnat furnizorii de mobilier și servicii PSI pentru Cetatea Capidava

05 Aug 2021 2539

Consiliul Județean Constanța inițiază procedura pentru studiul de fezabilitate. Este vizat Ansamblul Rupestru Murfatlar

20 Apr 2021 2890

"Histria", bate pasul pe loc. Consiliul Județean Constanța reînoiește protocolul cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan și Institutul Național al Patrimoniului

05 Feb 2021 2139