Termen nou în dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa! S-a cerut audierea fostei conduceri a Direcției Județene pentru Cultură

 
 
  • Dosarul vizează atât reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dar și reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani și restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava, iar printre cei aproape 40 de inculpați se numără Dima Constantin dar și SC Mara Construct SRL (aflată în faliment).
  • Așa cum arătam și în edițiile trecute, Mara Construct SRL o are ca asociat unic și administrator pe Maria Cătălina Lăpăduş, fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
 
Marți, 10 octombrie 2023, la Tribunalul Constanța va avea loc un nou termen în dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa!
 
Dosarul vizează atât reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dar și reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani și restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava, iar printre cei aproape 40 de inculpați se numără Dima Constantin dar și SC Mara Construct SRL (aflată în faliment).
 
Așa cum arătam și în edițiile trecute, Mara Construct SRL o are ca asociat unic și administrator pe Maria Cătălina Lăpăduş, fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
 
Dosarul este judecat, potrivit datelor noastre, de Alina Crasovschi, de la Tribunalul Constanța.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, luni, 9 octombrie 2023, instanța a respins, ca neîntemeiată, „cererea de completare a probatoriului formulată de practician în insolvență Alexandru Monica Cristina, respectiv, audierea membrilor Comisiilor de lucru și de recepție a lucrărilor conform Proceselor-verbale aflate la dosar, respectiv: Getuţa Tănasă, Hristu Gheorghe, Melat Cernăianu, Eugenia Valeria Părvu, Mădălina Cliante, Baltă Constantin, Dragne Gianina, Magdalena Tiţa, Ivanov Vasile, Popa Ivan, Titi Cenuşă, Ivonne Saghiu, Gabriel Custurea, Aurica Stoian, Carmen Tănase, Raşit Beinur, Cartoafă Mihai“.
 
Decizia nu este una definitivă!
 

Magdalena Tiță a fost director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, iar Elena Mădălina Cliante a fost inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța. Recent, Magdalena Tiță și Elena Mădălina Cliante au fost condamnate definitiv, într-un alt dosar, pentru luare de mită.
 
Interceptări DNA din dosarul care a cutremurat Direcția pentru Cultură Constanța „Optișpe, nouășpe, douăzeci. Dacă se poate să îi numărați“. „Nu, lăsați, e Ok“. (DOCUMENT)

 
Gabriel Custurea a fost director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Titi Cenuşă a fost arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, iar Constantin Baltă este primarul comunei Topalu, din județul Constanța.

Potrivit site-ului oficial al CJC, Tănasă Getuța și Cernăianu Melat fac parte din personalul care administrează sau implementează programe ori proiecte finanțate din fonduri externe sau din fonduri bugetare la Judetul Constanța, iar Gheorghe Hristu este inspector de specialitate în CJC.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Potrivit pna.ro, „în perioada 19.09.2011 - 10.09.2015, în contextul atribuirii și executării a două contracte de lucrări privind „Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani” și „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat și depus mai multe documente în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului Județean Constanța, în valoare totală de 37.434.195 lei“.
 

„Începând din luna aprilie 2012, inculpații Dima Constantin, SC Mara Construct SRL și Petrache Lucian au constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor obținuți în maniera de mai sus. Concret, aceștia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acționând în această modalitate, inculpații au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată și impozit pe profit. În aceeași perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene și de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite.
 
A.N.A.F. – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța și Consiliul Județean Constanța s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 53.880.674 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte.
 
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparține inculpaților Dima Constantin, SC Mara Construct SRL și Petrache Lucian.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale.
 
Față de inculpații Ripiciuc Dorin Răzvan, Dumitrescu Daniela Elena și Stoian Aurica procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit DNA.
 

„Reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța“
 
În celălalt dosar, conform DNA, „la data de 31 decembrie 2010, în vederea implementării proiectului „HIPERB – Muzeu al secolului XXI pentru turiștii din Constanța”, între SC Mara Construct SRL reprezentată de inculpatul Dima Constantin și Consiliul Județean Constanța a fost încheiat un contract de execuție lucrări, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța“.
 

„Pe toată perioada execuției contractului, inculpații SC Mara Construct SRL și Dima Constantin au folosit, cu rea credință, în relația cu Consiliul Județean Constanța, documente inexacte (facturi și situații de lucrări) care cuprindeau date neconforme cu realitatea, în scopul obținerii pe nedrept, de la consiliul județean, a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile.
 
O parte din aceste documente au fost furnizate de către ceilalți inculpați, administratori ai unor societăți cu un comportament de tip „fantomă” –care au emis facturi ce nu reflectau operațiuni reale și care au fost înregistrate în contabilitate și ulterior plătite de către inculpații Dima Constantin și SC Mara Construct SRL, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu 788.542,40 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
 
De asemenea, Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.963.612,64 lei, reprezentând fondurile europene nerambursabile.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatului Petrache Lucian.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză“, se mai arată în ancheta procurorilor.
  
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. 

 
Lista inculpaților, conform portalului instanțelor de judecată  
 
Enache Cristea Marian 
SC Professional Equipment Solutions SRL        
Dima Constantin 
Mihai Toma        
SC Mara Construct SRL -prin mandatar Ciocoiu Gheorghe  
Ouahmane Khalid
SC Nord Colorado SRL
SC Nicotrans Eurologistic SRL       
Dumitru Marian Iulian  
Mihai Toma        
SC Eva Solution SRL   
Petrache Lucian   
Ouahmane Khalid
SC Nord Colorado SRL
SC Nicotrans Eurologistic SRL
SC Nord Colorado SRL
SC Clasic Confort Internaţional SRL
SC Eva Solution SRL
SC Professional Equipment Solutions SRL
SC Nicotrans Eurologistic SRL       
SC Clasic Confort Internaţional       
SC Clasic Confort Internaţional SRL
Diallo Mamadou Alpha Evy  
SC Alpha Construct Mondial Explorer
SC Unprim Autoproiect SRL
Ungureanu Liviu 
SC Danliv Concept Construct SRL
SC Petraprod Steel STRL
SC Unprim Autoproiect SRL
SC Danliv Concept Construct SRL
SC Danliv Concept Construct SRL
SC Petraprod Steel STRL
SC Alpha Construct Mondial Explorer

 
Consiliul Judeţean Constanţa are calitatea de parte civilă.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
PSD-iştii se întorc pe funcţiile din care s-au suspendat pentru posturi în administraţia centrală. Ivonne Saghiu s-a întors în Consiliul Judeţean Constanţa
 
Procurorii DNA Constanţa acuză - fraudă cu fonduri europene şi alte infracţiuni legate de reabilitarea unor monumente istorice
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mara Construct SRL, firma ce s-a ocupat de restaurarea Cetăţii Capidava, în faliment! Licitații fără succes!

16 Sep 2022 1804

Anunțul Consiliului Județean Constanța legat de procesul cu Mara Construct

30 Jun 2020 2191

Cum încearcă Judeţul Constanţa să recupereze banii de la Mara Construct. Cât s-a cerut, cât s-a dat, cine e nemulţumit

10 Dec 2019 2621

Contractele Capidava şi Tropaeum Traiani Bunurile Mara Construct, sigilate. Firma nu are voie să scoată bani din bancă

26 Nov 2019 2800

Numeroase contracte de la CJC Mara Construct SRL a intrat în insolvenţă. Se schimbă administratorul judiciar

15 Feb 2019 5462

Iese Marinela Mitan şi intră Iustin Bourceanu Judecător nou pentru dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa

25 Oct 2018 2377

Mara Construct SRL a intrat în insolvenţă. Firma s-a ocupat de reabilitarea Cetăţii Capidava. Procesul, amânat

23 Oct 2018 2365

Afaceristul Constantin Dima, de la Mara Construct SRL, trimis în judecată de DNA. Noul termen, în septembrie

31 Jul 2018 2231

Hotărâre definitivă pentru Mara Construct SRL

31 Oct 2017 2204

Constantin Dima, de la Mara Construct SRL, a contestat hotărârea prin care s-a decis începerea judecăţii sale

05 Oct 2017 3990

S-a stabilit primul termen într-unul dintre dosarele lui Constantin Dima

23 Aug 2017 2379

A doua strigare la Fisc pentru valorificarea bunurilor Mara Construct SRL. Firma s-a ocupat de restaurarea Cetăţii Capidava (document)

01 Aug 2017 3733

Mara Construct SRL, firma care s-a ocupat de restaurarea Cetăţii Capidava, în atenţia Fiscului din Constanţa

05 Jul 2017 3266

Hotărâre definitivă în dosarul privind reabilitarea Muzeului de Istorie din Constanţa

26 Apr 2017 4689

Reabilitarea Muzeului de Istorie din Constanţa, în faţa judecătorilor. Ce s-a decis ieri (rechizitoriu)

03 Mar 2017 2885