Stiri calde

Scandal cât casa în Sănătate Obligați să opteze între stat și privat, doctorii amenință - „Plecăm la privat, desființăm Facultatea de Medicină!”

În contextul situației dramatice din Sănătate, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța stă pe un butoi de pulbere.
 
Cu un deficit de medici de 40%, cu 1.200 de paturi veșnic ocupate, cu peste 550 de prezentări zilnice la Urgență în sezonul estival, cea mai mare unitate spitalicească din sud estul țării abia mai poate face față. Și cum necazul nu vine singur, o comisie mixtă a autorităților din sănătate a decis că municipiul Constanța este o zonă fără deficit de medici specialiști, Casa de Asigurări de Sănătate cerându-le astfel să lucreze într-un singur spital, la stat sau la privat. Medicii s-au revoltat, au refuzat și au cerut reconvocarea Comisiei.
 
Tensiune mare

Conducerea Spitalului Județean Constanța este decisă să trimită un memoriu la Ministerul Sănătății, cerând găsirea unor soluții care să degreveze spitalul de sarcinile de care, aparent, nu ar trebui să răspundă. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Constanța, dar puținii medici câți sunt nu pot refuza urgențele din județele limitrofe. Numai ieri, la Pediatrie au fost internați opt copii din Tulcea pentru că singurul medic pediatru de la spitalul municipal din județul alăturat și-a dat demisia. Orașul Constanța, spre deosebire de alte centre universitare din țară, nu a moștenit de pe timpul comunismului, decât „Spitalul mare”, cum i se spune. Nu există spital de Pediatrie, Maternitate, nici măcar un spital municipal, multifuncțional. Toată presiunea se pune, astfel, pe Spitalul Clinic Județean de Urgență.
 

„Nu-i de ajuns că județul Constanța se confruntă, ca și restul țării de altfel, cu un deficit alarmant de medici. În scurt timp suntem în pericol ca deficitul să ajungă la 75%, ceea ce ar fi aproape fatal pentru cel mai mare spital din Dobrogea”, își arată managerul Cătălin Grasa, îngrijorarea.


El face referire la cei peste 130 de medici specialiști care predau la Facultatea de Medicină, dar lucrează, cu jumătate de normă, și în spital, precum și în clinici private, și care amenință că, dacă în relația cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt obligați să aleagă, vor opta pentru privat, renunțând la spitalul județean și la catedră. Pe lângă aceștia, mai sunt cel puțin o sută care vor lua aceeași hotărâre.
 
„O Comisie ruptă de realitate a fabricat medici specialiști”
 
La sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța se decide astăzi (19 august) soarta Spitalului Clinic Județean, a medicilor clinicieni și chiar a Facultății de Medicină. Revolta medicilor a luat amploare după ce Comisia formată din reprezentanți ai CJAS, Consiliului Județean, Colegiului Medicilor și Direcției de Sănătate Publică a stabilit recent că municipiul Constanța și 25 de kilometri în jur, este o zonă fără deficit de medici specialiști.

„Este prima dată în ultimii 25 de ani când s-a dat o asemenea decizie ruptă de realitate, din acea comisie făcând parte persoane care suplineau alte persoane, e incredibil, au fabricat, peste noapte, medici specialiști”, spune Cătălin Grasa.


Asta deși Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța are lipsă de medici neurochirurgi, psihiatri, pediatri, ORL-iști, neonatologi, ginecologi.
 
Ședința decisivă
 

„Maximul de 330 de medici câți sunt în normativul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este acoperit în proporție de aproximativ 60%. Spitalul are nevoie de medici specialiști. Doar ce a fost scos la concurs un post de medic Neurochirurgie. Nu s-a prezentat nimeni”, spune managerul Cătălin Grasa.


Deși noii angajați ar avea la dispoziție apartamente pe malul mării, medicii preferă să muncească afară, la mai mulți bani. „Iar cei rămași deja, nu mai pot să facă față fizic, și apelăm la medici din afara spitalului, pe contracte”. Numai că medicii de la Facultatea de Medicină, care lucrează și în spital, dar și la privat, nu au semnat, deocamdată, contractul cu Casa, așteptând, astăzi, de la Comisie să revină asupra deciziei prin care Constanța ar fi zonă fără deficit de medici specialiști. La ședință vor fi prezenți, pentru a-și expune punctul de vedere, rectorul Universității Ovidiu, medicul Sorin Rugină, precum și managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, Cătălin Grasa.
 
„Renunțăm la catedră dacă ei nu ne vor”
 
Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pregătește, datorită medicilor profesori, atât studenți cât și rezidenți. „Dacă această comisie își menține decizia, atunci avem toate șansele la o migrare a medicilor din spital spre zona privată unde sunt mai bine plătiți”, spune, alarmat, managerul Cătălin Grasa. Medicul specialist ortoped Marius Enescu s-a autosuspendat deja de la spitalul din port, preferând să predea în continuare la Facultatea de Medicină și să lucreze la o clinică privată unde câștigă de 10 ori mai mult decât la stat. Renunță și la catedră „dacă ei nu ne mai vor”. La fel vor proceda și colegii lui. „Dacă toți medicii, cei pe care îi cunosc eu, ar trece în privat, fie și temporar, ar rămâne Spitalul Județean Constanța fără gărzi și fără activitate și s-ar închide și Facultatea de Medicină. Soluția pe termen scurt ar fi să se accepte ideea că există deficit de medici”, încheie, neclintit, medicul Marius Enescu.
 
„Măcar lasă-I să-și câștige traiul”

„Dacă la nivel de țară îți pleacă 3.000 de specialiști în fiecare an, de unde ai tu, stat, așa de mulți, ca să îți permiți să-i mai și fugărești de colo-colo. Dacă tu, stat, nu ai bani să-ți plătești cadrele universitare sau medicii, măcar lasă-i să lucreze și în altă parte, să-și căștige traiul. Iar dacă condițiile sunt puse de așa manieră încât ei nu ne vor, atunci nici noi nu-i mai vrem și vom pleca. Chiar dacă nu plecăm din țară o să plecăm în sectorul privat”
 
autor: Feri PREDESCU
material preluat integral de pe site-ul Evz.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cumpără consumabile pentru dializă renală (document)

24 Sep 2018 164

Contractul de asigurare a hranei în sistem de catering, scos la licitație de Spitalul Județean Constanța. Condiții pentru ofertanți (document)

22 Sep 2018 628

Bilanțul sezonului estival al Spitalului Județean Constanța Sute de internări pe zi. Ce mesaj a transmis managerul Cătălin Grasa (galerie foto)

18 Sep 2018 462

Spitalul Judeţean Constanţa a achiziţionat un serviciu de întreţinere şi reparaţie a echipamentelor medicale (document)

13 Sep 2018 377

Spitalul Judeţean Constanţa repară două pompe de contrapulsaţie intraaortică din dotarea Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară (document)

12 Sep 2018 357

Societatea Stop SRL, controlată de Costică Zelca, va amenaja o parcare. Unde va fi amplasată

08 Sep 2018 1188

Spitalul Judeţean Constanţa cumpără materiale sanitare pentru clinica ATI (document)

07 Sep 2018 343

Tragedie Mămica, transferată de la Isis la Spitalul Județean Constanța cu ruptură uterină, a plecat dintre noi

26 Aug 2018 35539

Iată calendarul concursurilor pentru ocuparea mai multor funcţii de medic în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa!

24 Aug 2018 424

Ada-Sena va furniza materiale de curăţenie către Spitalul Judeţean Constanţa. Ce valoare are contractul (document)

23 Aug 2018 328

Parcarea verde de lângă Spitalul Judeţean Constanţa, exemplu pentru proiectele ce urmează să fie contractate şi implementate în POR 2014-2020?

23 Aug 2018 350

Consiliul Județean aprobă închirierea unor spații aflate în administrarea Spitalului Județean Constanța

20 Aug 2018 592

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a încheiat un nou acord-cadru. Iată cu cine a semnat! (document)

17 Aug 2018 923

Meniu de sărbătoare, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor din Constanţa, de Adormirea Maicii Domnului

15 Aug 2018 742

Spitalul Judeţean Constanţa cumpără materiale sanitare pentru Secţia de Primiri Urgenţe (document)

14 Aug 2018 379

Cancerul de col uterin ucide anual mii de femei în România. Te poţi testa gratuit la Spitalul Judeţean Constanţa

09 Aug 2018 372

Licitaţie pentru materiale sanitare necesare Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean Constanţa (document)

08 Aug 2018 294

Doi candidați, pentru un post de medic specialist pediatrie în cadrul UPU-SMURD Constanța. Cine sunt aceștia

07 Aug 2018 706

SCJU vrea să achiziționeze servicii de consultanță în relația cu casele de asigurări de sănătate (document)

02 Aug 2018 377

SCJU a confirmat moartea bebeluşului născut la o clinică privată. Starea mamei este critică

30 Jul 2018 4070

Judeţul Constanţa. Accident de muncă la Ciocârlia, la Siloz. O persoană rănită

27 Jul 2018 387

Peste 100 de posturi noi în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. 33 la Secţia Oncologică (document)

27 Jul 2018 841

Mentenanţa aparatelor din Spitalul Judeţean Constanţa, asigurată de mai multe firme (document)

25 Jul 2018 466

Materiale sanitare pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Iată firmele câştigătoare! (document)

23 Jul 2018 498

Ce firmă se va ocupa de curăţenie în Spitalul Judeţean Constanţa (document)

23 Jul 2018 1322

Ministerul Sănătății a alocat 12 milioane de lei Spitalului Județean Constanța. Ce a declarat ministrul Sănătății, aflat în vizită la Constanța (galerie foto)

20 Jul 2018 627

Spitalul Judeţean Constanţa se aprovizionează cu medicamente. Care sunt firmele câştigătoare (document)

20 Jul 2018 432

Loturi întregi de medicamente, achiziționate de Spitalul Județean Constanța! Iată firmele câștigătoare (documente)

17 Jul 2018 477

Contracte pe doi ani pentru furnizarea de medicamente Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ (document)

13 Jul 2018 437

A fost identificat un nou amplasament Consiliul Judeţean Constanţa, pregătit să se împrumute pentru a construi un spital de pediatrie

11 Jul 2018 2537

Medical Technologies International SRL va livra proteze ortopedice pentru Spitalul Judeţean Constanţa (document)

10 Jul 2018 422

Spitalul de Urgenţă Constanţa, executat silit. Mai multe dosare pe rolul instanţelor

06 Jul 2018 420

Numeroase posturi vacante, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța! Află care sunt condițiile de înscriere la concurs (document)

21 Jun 2018 6626

Spitalul Judeţean Constanţa îşi reface stocurile de produse de curăţenie (document)

15 Jun 2018 504

UPDATE. Tragedie. Un copil de nouă luni a murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Micuțul era din Tulcea

14 Jun 2018 5199

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa scoate la concurs mai multe posturi vacante. Ce condiții trebuie îndeplinite

14 Jun 2018 1027

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa scoate la concurs mai multe posturi vacante. Ce condiții trebuie îndeplinite

07 Jun 2018 9615

Ce lucrări va executa Spitalul Judeţean Constanţa pentru amenajarea secţiei de radioterapie. Detalii din proiect (document)

07 Jun 2018 1003

Serviciile de asistenţă tehnică informatică scot din conturile Spitalului Judeţean Constanţa circa 400.000 de lei (document)

06 Jun 2018 415

Lista societăților care vor furniza Spitalului Județean Constanța medicamentele pentru Programul de hemofilie (document)

06 Jun 2018 856

Reluarea activităţii, în linie dreaptă Spitalul Judeţean Constanţa a solicitat acord de mediu pentru amenajarea secţiei de radioterapie (galerie foto)

05 Jun 2018 1009

Spitalul Judeţean Constanţa va cumpăra incineratoare. Valoarea contractului (document)

04 Jun 2018 673

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Constanţa, chemat la judecată

02 Jun 2018 610

Ziua Copilului Baloane colorate, jucării şi un meniu deosebit, oferite de Arimex Comexim 2000 SRL micuţilor pacienţi din Constanţa (galerie foto)

02 Jun 2018 963

Synttergy Consult SRL și Brokmed SRL au bătut palma cu Spitalul Județean Constanța (document)

26 May 2018 538

Eugen Teodorovici şi Sorina Pintea vin la Constanţa. Spitalul regional, repus pe firmament de PSD. O hotărâre privind soarta Casei Soarelui, adoptată de urgenţă

22 May 2018 1295

Sentinţă şoc la Constanţa! 20 de ani de închisoare pentru furtul a două portofele din Policlinica cu Plată şi din Spitalul Judeţean. Se cere revizuirea dosarului

18 May 2018 31185

UPDATE Judeţul ConstanţaBărbat, agresat în localitatea Crucea. Intervine elicopterul SMURD

15 May 2018 1407

Cum va arăta laboratorul RMN al Spitalului Judeţean Constanţa. Date din proiectul tehnic

14 May 2018 2039

În ce stare sunt cei trei frați din Tulcea, care au înghițit medicamentele mamei. Aceștia au ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Constanța

10 May 2018 1691