Brancardier din Spitalul Județean Constanța, acuzat de trafic de influență, achitat

 
 
  • Tribunalul Constanţa a decis – în primă instanță - achitarea brancardierului, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență, deoarece nu sunt probe că a săvârşit fapta.
  • În motivarea deciziei, instanța arată, printre altele, că „în urma evaluării întregului material probatoriu administrat în cauză, instanța a apreciat, că, în prezenta cauză nu a fost dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă, împrejurarea că fapta ce i se pune în sarcină persoanei  a fost cu adevărat săvârșită de către aceasta“.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată a unui brancardier din Spitalul Județean Constanța, pentru trafic de influență. Recent, Tribunalul Constanţa, instanța investită inițial cu soluționarea cauzei, a decis achitarea brancardierului, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență, deoarece nu sunt probe că a săvârşit fapta. În motivarea deciziei, instanța arată, printre altele, că „în urma evaluării întregului material probatoriu administrat în cauză, instanța a apreciat, că, în prezenta cauză nu a fost dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă, împrejurarea că fapta ce i se pune în sarcină persoanei  a fost cu adevărat săvârșită de către aceasta“.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, în sarcina inculpatului că, în luna martie 2023, în timp ce se afla în incinta Spitalului Județean Constanța în exercitarea atribuțiunilor de serviciu (brancardier), ar fi solicitat și ar fi primit de la martorul-denunțător, prin intermediul unei alte persoane, suma totală de 450 de lei.
 
În schimbul banilor, spun procurorii, brancardierul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționarii din cadrul unității spitalicești (asistentele care urmau să-i efectueze denunțătorului investigația medicală constând în examenul CT – computer tomograf, respectiv medicul care urma să efectueze intervenția chirurgicală asupra denunțătorului), funcționari asupra cărora l-a asigurat că are influență în condițiile desfășurării atribuțiunilor de serviciu în aceeași unitate spitalicească, în scopul de a-i determina pe aceștia să urgenteze prestarea serviciilor medicale impuse de afecțiunea medicală de care suferea denunțătorul.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța.
 
Recent, instanța investită cu soluționarea cauzei a decis achitarea brancardierului, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență, deoarece nu sunt probe că a săvârşit fapta.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța.

 
În motivarea deciziei, tribunalul reține, printre altele, că „din ansamblul probator administrat în cauză nu se confirmă cu certitudine situației reținute de organul de cercetare penală“.
 

Așadar, instanț constată că, în cauză, este pe deplin aplicabilă regula in dubio pro reo ce constituie un complement al prezumției de nevinovăție, un principiu instituțional care reflectă modul în care principiul aflării adevărului se regăsește în materia probațiunii.
 
Instanţa consideră că, prin situaţia reţinută în rechizitoriu, procurorul de caz a interpretat în defavoarea persoanei trimise în judecată întregul material probator, şi deşi în faza de urmărire penală, aprecierea probelor din dosar este atributul exclusiv al Ministerului Public, aceasta trebuie să se fie exercitată în limitele prevăzute de Constituţie cât şi cele ale Codului de procedură penală care garantează prezumţia de nevinovăţie.
 
„Aceste principii trebuie interpretate raportat în mod obligatoriu la prev. art. 103 alin.2 C.pr.pen. conform căruia în luarea deciziei asupra existenţei infracţiunii şi a vinovăţiei inculpatei instanţa hotărăşte motivat, cu trimitere la toate probele evaluate iar condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă, motiv pentru care orice dubiu cu privire la materialul probator îi este favorabil inculpatei“, conform motivării.  
 
În urma evaluării întregului material probatoriu administrat în cauză, instanța a apreciat, că, în prezenta cauză nu a fost dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă, împrejurarea că fapta ce i se pune în sarcină persoanei  a fost cu adevărat săvârșită de către aceasta.
 
În altă ordine de idei instanţa consideră că vinovăţia unei persoane trebuie stabilită prin probe sigure care să se coroboreze, instanţa de judecată reţinând că în prezentul dosar s-a susţinut ideea vinovăţiei inculpatei în mare majoritate pe supoziţii şi fără o bază concretă, astfel încât, dând efect principiului prezumţiei de nevinovăţie, instanţa, în temeiul art. 396 alin. 5. C.pr.pen. rap la art. 16 alin. 1 lit. c  C.pr.pen. va dispune achitarea, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de trafic de influenţă, faptă prev. și ped. de art. 291 alin. (1) Cod pen.  
 
Așa cum arătam și mai sus, decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța. 
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Sursă documentare: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Justiție Constanța
Trimis în judecată pentru că și-ar fi arătat bărbăția pe plajă, la Vama Veche! Dosarul, amânat

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 909

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 744

Constanța! Achitare pentru un jandarm și doi polițiști, acuzați de purtare abuzivă!

19 Apr 2024 740

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 809

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 807

A sustras bani și bijuterii din apartamente în municipiul Constanţa. Bărbatul este arestat și cercetat pentru furt calificat!

29 Mar 2024 628

UPDATE. Hussein Shamieh, medicul specialist în chirurgie plastică cercetat, a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1255

Medicul specialist în chirurgie plastică cercetat pentru vătămare corporală din culpă și evaziune fiscală, este așteptat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

13 Mar 2024 650

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3792

„Voi construi o altă echipă, cu un suflu nou!“ Ce spune Mihai Stanciu, șeful DNA Constanța, după ce cinci procurori au anunțat că vor să plece la o altă structură

28 Feb 2024 1949

Situație fără precedent la DNA Constanța! Cinci procurori vor să părăsescă structura teritorială

28 Feb 2024 1379

Profesor din Medgidia, acuzat de purtare abuzivă, condamnat în primă instanță! Când se va da decizia finală

27 Jan 2024 1074

Parchetul Tribunalului Constanța scoate opt posturi pentru transferul procurorilor. Alte șase sunt disponibile la Parchetul Judecătoriei Constanța (DOCUMENTE)

17 Dec 2023 802

Oficial și definitiv! Dosarul Vioricăi Fănica Bîscă, fost guvernator al Deltei Dunării, se întoarce la Parchetul Curții de Apel Constanța! (DOCUMENT)

27 Nov 2023 1114

Justiție Constanța Anca Ramona Micu, noul prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

24 Nov 2023 1447