Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că vor fi trimise la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu şi cel al lui Mircea Drăghici

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat joi că probabil în zilele următoare vor fi trimise la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu şi cel al lui Mircea Drăghici, dar a opinat totodată că preşedintele Klaus Iohannis îşi va menţine ''atitudinea'' faţă de nominalizarea celor doi la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor, motiv pentru care este posibilă sesizarea Curţii Constituţionale, informează Agerpres.ro. 

"Probabil o să facem şi acest lucru (trimiterea cazierelor, n.r.) în zilele următoare şi apoi vom aştepta reacţia preşedintelui şi vom acţiona în consecinţă. (...) Formal, ca să vedem până unde poate merge această încrâncenare a domnului preşedinte, probabil vom proceda în consecinţă. Însă, atitudinea lui va rămâne probabil în continuare aceeaşi. Ea este de neînţeles şi nu poate fi interpretată decât în cheia politicianistă, în cheia campaniei electorale în care se află preşedintele mai profund de câteva luni", a declarat el pentru Antena 3.


Toni Greblă a confirmat că în aceste condiţii este posibil ca Guvernul să sesizeze din nou Curtea Constituţională pe acest subiect.

"Este corect. Niciodată nu am exclus o asemenea posibilitate (a sesizării CCR, n.r.), pentru că am intuit atitudinea preşedintelui, care şi alaltăieri, în spaţiul public, a vorbit tot despre faptul că va refuza numirile în continuare, pentru că le consideră nepotrivite şi pentru că vrea să se asigure că cele două ministere vor fi bine conduse. Deci, motive de oportunitate, şi nu de legalitate", a adăugat secretarul general al Guvernului.


El a menţionat că niciodată, în ultimii 30 de ani, la depunerea candidaturii pentru demnitatea de ministru "nu s-a cerut vreun act doveditor", presupunându-se că există o "cenzură" a prim-ministrului, care îşi asumă candidatura respectivă.

"În ultima tentativă de remaniere guvernamentală, prim-ministrul a făcut opt propuneri de revocare şi, respectiv, de numire în funcţia de ministru. Toate au fost făcute după acelaşi tipic, într-o singură adresă. Şase au fost acceptaţi, doi au fost respinşi. Niciunul nu avea niciun act la dosar, ci numai solicitarea premierului de a fi numiţi în funcţiile respective prin decrete. Prima dată, preşedintele a respins, pentru că i s-au părut candidaturile nepotrivite. După ce a apărut decizia Curţii Constituţionale, care îi spunea preşedintelui că numai pentru motive de legalitate poate să respingă propunerile, atunci a invocat formal neîndeplinirea condiţiilor de legalitate. La început, fără să se refere la nimic, acum dând senzaţia că s-ar referi la cazierul judiciar", a adăugat el.


În aceste condiţii, a opinat Greblă, motivul real al refuzului este "dorinţa preşedintelui de a nu-i nominaliza pe cei doi". El a invocat şi faptul că în situaţii excepţionale, numirile de miniştri trebuie realizate într-un interval foarte scurt, neexistând timp ca nominalizaţii să "umble ca să ia cazierul judiciar".

"Acest precedent este foarte periculos, în momentul în care verifici condiţiile de legalitate pentru a îndeplini demnitatea de ministru exact ca la orice angajare, în oricare dintre instituţii, autorităţi sau întreprinderi. Acolo însă legea prevede: la dosarul de candidatură se ataşează următoarele acte. (...) Pentru demnitatea de ministru nu este prevăzută în procedura de numire a miniştrilor niciun act doveditor al acesteia, doar condiţiile generale pentru a putea fi ministru. (...) Pentru incompatibilitate, să vă dau un singur exemplu: poate fi numit azi un ministru care este în stare de incompatibilitate, acesta având 15 zile la dispoziţie să opteze şi să iasă din starea de incompatibilitate. Deoarece nu pot fi obligat să ies din starea de incompatibilitate, pentru ca peste două zile preşedintele să nu mă numească ministru", a mai spus el.


Joi, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care argumentează că propunerile de numire pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor, Lia Olguţa Vasilescu, respectiv Mircea Drăghici, în continuare, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs.

Agerpres.ro. 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă explică cum a dezamorsat PNL bombele fiscale din proiectul de măsuri anunțat de Guvern

21 Sep 2023 497

Ministerul Muncii a publicat proiectul prin care va crește salariul minim de la 1 octombrie

20 Sep 2023 649

Guvernul României ONG-urile au acceptat ideea obligației auditării financiare a asociațiilor și fundațiilor

20 Sep 2023 590

Guvernul României Consultări la Palatul Victoria cu reprezentanți ai societății civile

20 Sep 2023 283

Premierul Marcel Ciolacu -„Am acordat astăzi un sprijin de urgență fermierilor din sectorul vegetal“ (VIDEO)

14 Sep 2023 530

Ședință a Guvernului României! Mai multe proiecte, pe ordinea de zi! Va fi aprobat modelul de steag al oraşului Hârşova, judeţul Constanţa

13 Sep 2023 575

Summitul G20 Liderii politici, vizită la un monument consacrat lui Mahatma Gandhi

10 Sep 2023 432

MAE O nouă numire în funcția de consul general, șef de oficiu consular de carieră cu rang de consulat general

08 Sep 2023 602

Investiții în Portul Constanța, aprobate de Guvernul României. Ce lucrări vor fi efectuate

08 Sep 2023 514

Un proiect care vizează modernizarea infrastructurii din Portul Constanţa pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

08 Sep 2023 458

Programul Premierului Marcel Ciolacu pentru vineri, 8 septembrie 2023

07 Sep 2023 536

Știri Constanța azi Incendiu pe strada Brizei din Constanța! (FOTO)

05 Sep 2023 1687

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 497

BPN al PNL a votat pentru angajarea răspunderii Guvernului pe măsurile de reducere a cheltuielilor. Susținerea este condiționată de câteva principii enunțate de liberali

04 Sep 2023 699

Precizări privind proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților

04 Sep 2023 443