Stiri calde

Sesizarea preşedintelui asupra modificărilor Legii privind organizarea administrativă a teritoriului României, respinsă de CCR

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea administrativă a teritoriului României, au declarat pentru AGERPRES surse din CCR.

Pe 30 iulie, Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.

"Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 alin. (5), precum şi ale art. 61 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 75", susţine Iohannis în sesizare.


Şeful statului sesizează existenţa unor deosebiri majore de conţinut juridic, cât şi a unei configuraţii semnificativ diferite între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.

Preşedintele Iohannis atrage atenţia asupra prevederii potrivit căreia "se interzice orice modificare a limitelor teritoriale ale judeţelor, oraşelor, comunelor şi satelor care are ca scop sau efect schimbarea ponderii cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale în unitatea administrativ-teritorială în cauză, precum şi afectarea drepturilor şi libertăţilor acestora, decurgând din Constituţie, tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte".

El arată că acest articol introdus în Camera decizională, respectiv Senat, nu a fost discutat de Camera Deputaţilor şi nici nu se regăseşte în forma iniţiatorului.

"O astfel de modificare substanţială care vizează introducerea unei interdicţii pentru legiuitor de modificare a limitelor teritoriale ale unităţilor administrativ-teritoriale ce determină modificarea ponderii cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu are nicio legătură cu aspecte care ţin de actualizarea denumirilor acestor unităţi administrativ-teritoriale şi nici cu actualizarea prevederilor din Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României", spune şeful statului.


Klaus Iohannis subliniază că norma ce reglementează interdicţia modificării limitelor teritoriale ale unităţilor administrativ-teritoriale care au ca scop sau efect schimbarea ponderii cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale în acea unitate, precum şi afectarea drepturilor şi libertăţilor acestora excede obiectului de reglementare a legii criticate şi contravine normelor de tehnică legislativă referitoare la unicitatea reglementării în materie.

Şeful statului critică şi prevederile prin care se modifică definiţia legală a oraşului şi a municipiului.

"Considerăm că termenii utilizaţi şi aspectele luate în considerare pentru definirea acestor unităţi administrativ-teritoriale prezintă neclaritate", se arată în sesizare.


Iohannis subliniază că exigenţele constituţionale referitoare la organizarea teritoriului, suveranitate şi autonomie locală nu permit instituirea unei interdicţii cu privire la exprimarea voinţei cetăţenilor dintr-o unitate administrativ-teritorială în ceea ce priveşte modificarea limitelor teritoriale ale acesteia.

Din aceste motive, preşedintele solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României este neconstituţională în ansamblul său. 

Sursa: AGERPRES

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a dat raport favorabil modificărilor la Codul penal

16 Apr 2019 232

Proiect de reformă constituţională Stelian Ion (USR) - „Interzicerea ocupării funcţiei de judecător constituţional de către persoane care au fost membre în partide politice în ultimii 9 ani!“

16 Apr 2019 430

CCR a decis că Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ este constituțională!

10 Apr 2019 552

Curtea Constituţională a României a respins sesizările privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 14/2017 prin care a fost abrogată OUG 13

09 Apr 2019 378

Curtea Constituțională a decis. Inițiativa „Fără penali în funcții publice” îndeplineşte prevederile constituţionale

09 Apr 2019 307

Precizările CCR privind organizarea Referendumul în ziua alegerilor europarlamentare

27 Mar 2019 380

„Fără penali în funcţii publice“ CCR discută pe 26 martie iniţiativa USR de revizuire a Constituţiei

25 Mar 2019 475

Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra modificărilor Legii administrației publice locale

20 Mar 2019 272

Instanța Supremă a decis. Procesul Alinei Bica, fostă șefă DIICOT, se va rejudeca

19 Mar 2019 696

Procurorul General solicită CSM să sesizeze CCR în legătură co modul în care au fost modificate legile justiției

08 Mar 2019 499

În luna mai, CCR discută sesizarea pe legea privind reorganizarea ANAF

06 Mar 2019 473

Președintele Klaus Iohannis retrimite proiectul de buget în Parlament pentru corectură și îmbunătățire

06 Mar 2019 615

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că alocaţiile pentru copii vor fi crescute

06 Mar 2019 609

Victorie pentru Klaus Iohannis la CCR. Ce au decis judecătorii de la Curtea Constituțională

06 Mar 2019 626

Curtea Constituțională a României a decis. Legea bugetului de stat pe anul 2019 este constituțională

06 Mar 2019 588