Simpozion internațional, la mănăstirea Dervent. Cinstirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion


Sâmbătă, 6 iulie, la mănăstirea Dervent, va avea loc simpozionul internațional „Destine frânte pentru țară în vatra istorică românească”. Evenimentul, aflat la a doua ediție, va debuta începând cu ora 11.30, cu alocuțiuni introductive susținute de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Arhim. Andrei Tudor, starețul mănăstirii Dervent.

Simpozionul este structurat pe patru secțiuni, „România – martiri și mărturii din infernuri (Destine individuale)”, „România – martiri și mărturii din infernuri (Drame colective)”,  „Basarabia – Crucea de dincolo” și „Nordul Bucovinei – și fagii se frâng?”. El aduce la aceeași masă academicieni, profesori universitari, istorici, oameni de cultură și experți în domeniu din Republica Moldova, nordul Bucovinei, Transilvania și alte regiuni istorice românești, cărora li se adaugă reprezentanți ai elitei academice și culturale din Dobrogea. Totodată,  vor avea loc și trei prezentări de carte: Viorel Bolduma, "Raporturile Țării Moldovei cu centrele ortodoxe de peste hotare (sfârșitul secolului XIV-secolul XVII)", Chișinău, 2018; Constantin N. Tomescu, “Jurnal din viața mea”, Editura Cartdidact, Chișinău, 2018; Elena Netcu, „Pași spre infern”, Editura Pim, Iași, 2019.

Scopul simpozionului este „evidențierea suferințelor și martiriului românesc în ultimii 100 de ani, pe tot cuprinsul vetrei noastre istorice, precum și a dramelor individuale și colective care au marcat ultimul veac în România și în provinciile istorice românești: lichidarea identității și conștiinței românești în Basarabia și Bucovina, deportările colective în Siberia și Kazahstan, masacrele de la Lunca, Ostrița și Fântâna Albă, dramele refugiaților basarabeni și bucovineni în România, dramele celor două războaie mondiale, represiunea comunistă (închisori, lagăre, Canal, munca silnică, ostracizarea elitei, persecuțiile politice și religioase, domiciliile forțate, epurările etc.), exilul românesc etc.”
Evenimentul este pus sub semnul „2019 – Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română” și este organizat de către: Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria și Asociația Casa Mării Negre.
 
Cinstirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion

Pe data de 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul. Sfinții Epictet şi Astion sunt cei mai vechi mucenici atestați documentar de pe teritoriul României. Ei au pătimit aproape de actualul sat Dunavăţul de Jos, în cetatea Halmyris (jud. Tulcea). Potrivit actului martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănțuite de împăratul Diocleţian (284-305). Originar din părţile Răsăritului, Sfântul Epictet era preot și ducea o viaţă curată. Astion era un tânăr chipeş, nepot al senatorului roman Iulian. Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet şi ascultându-i cuvintele pline de înţelepciune, se converteşte la creştinism. Apoi, împreună, se îmbarcă şi pleacă spre Halmyris. Sosind în cetate, comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulţi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta a poruncit ca cei doi să fie supuși chinurilor. Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.

Cu prilejul cinstirii lor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va avea următorul program:
- duminică, 7 iulie, va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va fi prezent la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Halmyris, jud. Tulcea.
- de la ora 16.30, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța, în cartierul Veteranilor (Aleea Veteranilor, nr. 11, kilometrul 5).
- luni, 8 iulie, de la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, așezământ monahal care își cinstește ocrotitorii. Vor fi aduse spre închinare moaștele Sfinților Mucenic Epictet și Astion, de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

 
Sfințirea locului pentru un nou așezământ monahal

Duminică, 7 iulie, de la ora 19.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți locul viitorului așezământ monahal ce va fi ridicat în satul Casian (comuna Grădina, jud. Constanța; intrarea se face prin Cheia). Biserica va avea trei altare, închinate Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfântului Ioan Casian și Sfântului Gherman.

Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților: Vasile cel Mare, Haralambie, Ioan Gură de Aur, Grigorie, Dimitrie cel Nou, Kukșa din Odessa, Iona, Sf. Cuvioși uciși în mănăstirea Sf. Sava, precum și icoana Maica Domnului din Kazan.

Pentru sprijinirea lucrărilor, parohia „Sf. Haralambie” din Constanța organizează sâmbătă, 6 iulie, ora 19.00, în curtea bisericii, un concert caritabil susținut de corul de copii al parohiei Irești (jud. Vrancea).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Starea de alertă, pelerinajul și Arhiepiscopia Tomisului (document)

12 May 2021 1222

Reclamant alături de Arhiepiscopia Tomisului Un avocat a cerut lămuriri cu privire la eficacitatea vaccinului anti-Covid și la implicarea armatei. Răspunsul primit

10 May 2021 1833

Arhiepiscopia Tomisului, despre sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just „Va sancționa CNCD, în premieră, un cult recunoscut de Statul Român?“

09 May 2021 978

„Preoții nu îi pot goni pe credincioși!“ Arhiepiscopia Tomisului încearcă și la Curtea de Apel Constanța!

08 May 2021 1080

Cine aduce astăzi, în Arhiepiscopia Tomisului, Lumina Sfântă

01 May 2021 1719

Constanța, în Noaptea binecuvântată a Învierii. Programul complet

01 May 2021 2851

Arhiepiscopia Tomisului, de la agonie la bucurie „Domnul a luat“ un teren, „Domnul a dat“ alt teren, de Sfântul Gheorghe!

26 Apr 2021 1645

Eveniment în Arhiepiscopia Tomisului. 20 de ani liturgici de la întronizarea ÎPS Teodosie

25 Apr 2021 1671

Proces pentru terenul preluat abuziv de comuniști de la o parohie din Arhiepiscopia Tomisului. Ce s-a întâmplat cu dosarul

24 Apr 2021 1039

„Biserica nu poate fi anexă a poliției“ De ce s-au respins pretențiile Arhiepiscopiei Tomisului în procesul pentru credință. Avem motivarea judecătorilor (document)

22 Apr 2021 626

Florii în pandemie! Avem sau nu voie să luăm salcie de la biserică? Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

21 Apr 2021 3308

Arhiepiscopia Tomisului „contraatacă“ Clerul cheamă la bară Municipiul Constanța prin Primar!

16 Apr 2021 1127

Arhiepiscopia Tomisului a atacat hotărârea dată în procesul pentru credință!

15 Apr 2021 759

Procesul pentru credință. Arhiepiscopia Tomisului, decăzută din dreptul de a-și modifica cererea de chemare în judecată

14 Apr 2021 1059

Decizie de ultimă oră a Tribunalului Constanța Arhiepiscopia Tomisului a pierdut procesul pentru credință!

13 Apr 2021 21752