Stiri calde

Simpozion internațional, la mănăstirea Dervent. Cinstirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion


Sâmbătă, 6 iulie, la mănăstirea Dervent, va avea loc simpozionul internațional „Destine frânte pentru țară în vatra istorică românească”. Evenimentul, aflat la a doua ediție, va debuta începând cu ora 11.30, cu alocuțiuni introductive susținute de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Arhim. Andrei Tudor, starețul mănăstirii Dervent.

Simpozionul este structurat pe patru secțiuni, „România – martiri și mărturii din infernuri (Destine individuale)”, „România – martiri și mărturii din infernuri (Drame colective)”,  „Basarabia – Crucea de dincolo” și „Nordul Bucovinei – și fagii se frâng?”. El aduce la aceeași masă academicieni, profesori universitari, istorici, oameni de cultură și experți în domeniu din Republica Moldova, nordul Bucovinei, Transilvania și alte regiuni istorice românești, cărora li se adaugă reprezentanți ai elitei academice și culturale din Dobrogea. Totodată,  vor avea loc și trei prezentări de carte: Viorel Bolduma, "Raporturile Țării Moldovei cu centrele ortodoxe de peste hotare (sfârșitul secolului XIV-secolul XVII)", Chișinău, 2018; Constantin N. Tomescu, “Jurnal din viața mea”, Editura Cartdidact, Chișinău, 2018; Elena Netcu, „Pași spre infern”, Editura Pim, Iași, 2019.

Scopul simpozionului este „evidențierea suferințelor și martiriului românesc în ultimii 100 de ani, pe tot cuprinsul vetrei noastre istorice, precum și a dramelor individuale și colective care au marcat ultimul veac în România și în provinciile istorice românești: lichidarea identității și conștiinței românești în Basarabia și Bucovina, deportările colective în Siberia și Kazahstan, masacrele de la Lunca, Ostrița și Fântâna Albă, dramele refugiaților basarabeni și bucovineni în România, dramele celor două războaie mondiale, represiunea comunistă (închisori, lagăre, Canal, munca silnică, ostracizarea elitei, persecuțiile politice și religioase, domiciliile forțate, epurările etc.), exilul românesc etc.”
Evenimentul este pus sub semnul „2019 – Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română” și este organizat de către: Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria și Asociația Casa Mării Negre.
 
Cinstirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion

Pe data de 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul. Sfinții Epictet şi Astion sunt cei mai vechi mucenici atestați documentar de pe teritoriul României. Ei au pătimit aproape de actualul sat Dunavăţul de Jos, în cetatea Halmyris (jud. Tulcea). Potrivit actului martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănțuite de împăratul Diocleţian (284-305). Originar din părţile Răsăritului, Sfântul Epictet era preot și ducea o viaţă curată. Astion era un tânăr chipeş, nepot al senatorului roman Iulian. Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet şi ascultându-i cuvintele pline de înţelepciune, se converteşte la creştinism. Apoi, împreună, se îmbarcă şi pleacă spre Halmyris. Sosind în cetate, comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulţi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta a poruncit ca cei doi să fie supuși chinurilor. Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.

Cu prilejul cinstirii lor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va avea următorul program:
- duminică, 7 iulie, va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va fi prezent la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Halmyris, jud. Tulcea.
- de la ora 16.30, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța, în cartierul Veteranilor (Aleea Veteranilor, nr. 11, kilometrul 5).
- luni, 8 iulie, de la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, așezământ monahal care își cinstește ocrotitorii. Vor fi aduse spre închinare moaștele Sfinților Mucenic Epictet și Astion, de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 
Sfințirea locului pentru un nou așezământ monahal

Duminică, 7 iulie, de la ora 19.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți locul viitorului așezământ monahal ce va fi ridicat în satul Casian (comuna Grădina, jud. Constanța; intrarea se face prin Cheia). Biserica va avea trei altare, închinate Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfântului Ioan Casian și Sfântului Gherman.

Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților: Vasile cel Mare, Haralambie, Ioan Gură de Aur, Grigorie, Dimitrie cel Nou, Kukșa din Odessa, Iona, Sf. Cuvioși uciși în mănăstirea Sf. Sava, precum și icoana Maica Domnului din Kazan.

Pentru sprijinirea lucrărilor, parohia „Sf. Haralambie” din Constanța organizează sâmbătă, 6 iulie, ora 19.00, în curtea bisericii, un concert caritabil susținut de corul de copii al parohiei Irești (jud. Vrancea).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preoți din Arhiepiscopia Tomisului, donatori de sânge (galerie foto)

19 Sep 2019 766

Biserica Ortodoxă cinstește sâmbătă Înălţarea Sfintei Cruci. Hram la mănăstirea Dervent

12 Sep 2019 1216

„A ştiut să păstreze aprinsă candela credinţei pe pământul dobrogean“ 15 ani de la moartea Înaltpreasfinţitului Lucian Tomitanul (galerie foto)

30 Aug 2019 569

Hram la mănăstirea „Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou”. Slujbă oficiată de ÎPS Teodosie

29 Aug 2019 521

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 25-29 august

23 Aug 2019 571

Arhiepiscopia Tomisului Acţiuni sociale pentru copiii nevoiaşi (galerie foto)

19 Aug 2019 450

Revista presei locale

19 Aug 2019 497

Unde va sluji, astăzi, ÎPS Teodosie

18 Aug 2019 1016

Programul Arhiepiscopului Tomisului de Adormirea Maicii Domnului şi Ziua Marinei

12 Aug 2019 947

Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Cobadin, județul Constanța (galerie foto)

10 Aug 2019 2827

Declaraţie pe propria răspundere pentru săvârşirea botezului în timpul postului. Câte astfel de cazuri au fost la Constanţa

01 Aug 2019 2118

ÎPS Teodosie va oficia, duminică, Sfântă Liturghie la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare”

26 Jul 2019 832

Au pierdut şi au declarat recurs. „Constanţa Altfel“ nu renunţă la desfiinţarea autorizaţiei pentru Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, din parcul de la Casa de Cultură

26 Jul 2019 3884

Ce sfinţi cinstesc creştinii ortodocşi în această săptămână

18 Jul 2019 572

Trei victime, minore, în dosarul de pornografie infantilă a preotului Daniel Rece. S-a decis arestul preventiv

17 Jul 2019 782