Stiri calde

Teodor Meleşcanu a participat la cea de-a 46-a sesiune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizației Cooperării Islamice

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat în perioada 1-2 martie 2019, la cea de-a 46-a sesiune a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe al Organizației Cooperării Islamice (OCI), la invitația secretarului general al organizației, dr. Yousef bin Ahmed Al Othaimeen.

Participarea șefului diplomației române la acest eveniment care a avut loc la Abu Dhabi s-a înscris în linia demersurilor de consolidare a relațiilor României cu statele arabe și musulmane, atât din perspectivă bilaterală, cât și multilaterală.

Dialogul dintre România şi OCI, încurajat de relațiile tradiționale și cordiale existente între țara noastră şi statele membre ale organizației, a căpătat noi valențe în anul 2017, prin acreditarea ambasadorului României la Riad ca reprezentant special al României pentru Organizația Cooperării Islamice. 

Sesiunea a fost dedicată dezbaterilor pe teme de interes major pentru statele participante, precum combaterea terorismului şi extremismului, gestionarea fenomenului migrației, problematicile complexe legate de dizlocarea unor grupuri/comunități musulmane numeroase, eradicarea sărăciei.

Vorbitorii au pledat pentru o mai mare coeziune între statele membre ale organizației și au subliniat importanța continuării măsurilor de implementare a Planului de Acțiune 2016-2025 al OCI.

De asemenea, au arătat că promovarea spiritului fraternității, diversității și toleranței, care este caracteristic lumii musulmane, poate constitui un instrument valoros pentru gestionarea problemelor grave cu care se confruntă regiunea.

Participarea ministrului afacerilor externe al României la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai OCI a oferit posibilitatea organizării unor întrevederi bilaterale cu șefii delegațiilor din Republica Maldive, Uniunea Comorelor, Brunei Darussalam, Sierra Leone, Republica Suriname și R.F. Nigeria. Cu acest prilej, au fost discutate aspectele relevante ale relațiilor bilaterale, precum și cooperarea în cadrul organismelor internaționale.

Au fost identificate posibilități concrete de extindere a colaborării în sectoare de interest comun.

În cadrul discuțiilor cu șeful diplomației emirateze, gazda reuniunii, șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, părțile au exprimat satisfacție pentru dinamica pozitivă înregistrată la nivelul relației bilaterale în cursul anului 2018 și au agreat asupra necesității continuării dialogului politico-diplomatic pentru consolidarea raporturilor bilaterale, în ansamblul acestora.

În marja reuniunii, șeful diplomației române a avut o serie de discuții cu șefii delegațiilor din Palestina, Mauritania, Niger, Libia, Burkina Faso, Tunisia, Albania, Sultanatul Oman, Coasta de Fildeș, Yemen si Kazakhstan.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Teodor Meleşcanu, la cea de-a treia ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum"

13 Jun 2019 409

Teodor Meleșcanu - „Nu îmi dau demisia, că doar nu sunt prost!”

11 Jun 2019 392

Teodor Meleșcanu, despre alegerile din diaspora. „Am făcut pentru prima oară 441 de secţii electorale, record mondial”

29 May 2019 457

Teodor Meleşcanu consideră că preşedintele Iohannis este vinovat pentru problemele apărute la secţiile de vot din străinătate

29 May 2019 785

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu va da explicații în Camera Deputaților pentru modul în care s-au desfășurat alegerile în diaspora

29 May 2019 481

Ministrul Teodor Meleșcanu „Cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot”

27 May 2019 390

Ministrul Teodor Meleșcanu, despre prelungirea programului de votare în străinătate - „Dacă Autoritatea consideră, se pot lua măsuri foarte rapide”

26 May 2019 354

Ministrul Teodor Meleșcanu a declarat că autoritățile din Madagascar au fost informate de anul trecut despre situația lui Radu Mazăre

10 May 2019 510

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior

08 May 2019 422

Teodor Meleșcanu Un grup de opt copii români se află în Sri Lanka. Sunt în siguranță la o unitate militară

21 Apr 2019 557

Teodor Meleșcanu, prezent la reuniunea ministerială consacrată operațiunilor ONU de menținere a păcii

30 Mar 2019 412

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, întâlniri la sediul ONU din New York

28 Mar 2019 361

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, prezent la Conferința internațională “Consolidarea Rezilienței la Dezastrele Naturale”

12 Mar 2019 473

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, participă luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

17 Feb 2019 486

Întrevederi bilaterale ale ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, în marja celei de-a cincea reuniune ministerială Uniunea Europeană - Liga Statelor Arabe

04 Feb 2019 347