Trei administratori de societăți, reținuți de DNA Pitești pentru evaziune fiscală

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Piteşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor:

BURUNTIA CIPRIAN-BOGDAN, asociat şi administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- 9 infracţiuni de evaziune fiscală, toate în formă continuată
- constituire a unui grup infracţional organizat 
- spălarea banilor, în formă continuată

DUMITRESCU ALEXANDRU, administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- 9 infracţiuni de evaziune fiscală, toate  în formă continuată
- constituire a unui grup infracţional organizat 
- spălarea banilor, în formă continuată

ŞAPCĂ IONUŢ, asociat şi administrator al unor societăţi comerciale,
pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- 9 infracţiuni de evaziune fiscală, toate  în formă continuată
- constituire a unui grup infracţional organizat 


Au prejudiciat bugetul de stat cu 6.197.690 de euro

Din ordonanța de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe ce susţin suspiciunea rezonabilă, potrivit căreia :
În cursul anului 2011, inculpaţii Buruntia Ciprian Bogdan, Dumitrescu Alexandru şi Şapcă Ionuţ au constituit un grup infracţional organizat, iar prin intermediul societăţilor S.C. BOGCIP TARNS INVEST SRL, SC BOGCIP TRANS LOGISITIC, SC SUPER EL CON SRL, SC ASTRATE LOGISITIC SRL şi SC PETCU IONY COMTUR SRL au săvârşit fapte grave de evaziune fiscală, ca urmare a neînregistrării în contabilitatea acestor societăţi a unor venituri sau înregistrarea unor cheltuieli fictive aferente unor tranzacţii comerciale inexistente, producând în această modalitate un prejudiciu bugetului de stat, cert determinat, atât prin acte de control fiscal, cât şi constatări de specialitate, în sumă totală de 26.959.953 lei echivalent a 6.197.690 euro.

Inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan a acţionat de pe palierul cu numărul 1 al grupului infracţional organizat, fiind cel care coordona întreaga activitate, acesta fiind cel care stabilea termenii de contractare a mărfurilor din spaţiul intracomunitar, dispunea deplasarea autotrenurilor aparţinând SC BOGCIP TRANS LOGISTIC SRL sau închiriate de această societate la locurile de achiziţie, coordonând în acest fel transporturile în Bulgaria, în anumite puncte de  încărcare unde se aproviziona zahăr, ulei şi fier şi ulterior, după pătrunderea în spaţiul românesc şi după înlocuirea documentelor de transport emise de firmele bulgăreşti, cu documente emise de societăţi comerciale înregistrate în România (prin intermediul inculpaţilor Şapcă Ionuţ şi Dumitrescu Alexandru) şi indicarea locurilor de descărcare finală a mărfurilor cu provenienţa astfel modificată. Acelaşi inculpat dispunea plata mărfurilor prin transferuri bancare.
Această activitate infracţională a fost „ acoperită” prin întocmirea de documente fiscale de tip : facturi, N.I.R. - uri şi de altă natură, astfel încât să optimizeze fiscal activitatea SC BOGCIP TRANS LOGISTIC SRL, SC BOGCIP TRANS INVEST SRL, SC SUPER EL CON SRL, SC ASTARTE LOGISITIC SRL, SC PETCU IONY COMTUR SRL , conducând la fraudarea bugetului de stat.  
Inculpatul Buruntia Ciprian-Bogdan, în calitate de administrator al S.C. BOGCIP TRANS INVEST S.R.L., a ascuns şi disimulat adevărata natură a provenienţei, situării şi proprietăţii sumei de 1.962.824 lei si 6.393 euro provenită din faptele de evaziune fiscală, prin aceea că, din conturile societăţii, a pus la dispoziţia sa, a inculpatului Şapcă Ionuţ şi a altor persoane,  aceste sume, în lipsa unui titlu legal de creanţă.
Inculpatul Dumitrescu Alexandru a acţionat de pe palierul cu nr. 2 al grupului infracţional organizat, fiind cel care a înfiinţat şi preluat societăţi comerciale, folosite şi coordonate de către inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan, acesta din urmă fiind cel care se ocupa de întreaga activitate comercială a acestora.
Inculpatul Dumitrescu Alexandru alături inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan se deplasa pentru contractarea mărfurilor din spaţiul intracomunitar, coordona deplasarea autotrenurilor aparţinând SC BOGCIP TRANS LOGISTIC SRL sau închiriate de această societate la locurile de achiziţie, şi ulterior, după pătrunderea în spaţiul românesc şi după înlocuirea documentelor de transport emise de firmele bulgăreşti, cu documente emise de societăţi comerciale înregistrate în România, indicând din dispoziţia inculpatului Buruntia Ciprian Bogdan, locurile de descărcare finală a mărfurilor cu provenienţa astfel modificată. Acelaşi inculpat dispunea plata mărfurilor prin transferuri bancare sau încredinţa dispozitivele de tip „token” inculpatului Buruntia Ciprian Bogdan.
Inculpatul  Dumitrescu Alexandru, în calitate de administrator al S.C. SUPER EL CON S.R.L., S.C. ASTARTE LOGISTIC S.R.L. şi S.C. PETCU IONY COMTUR S.R.L. a ascuns şi disimulat adevărata natură a provenienţei, situării şi proprietăţii sumei de 1.121.884 lei provenită din faptele de evaziune fiscală, prin punerea acestor sume din contul societăţii, în lipsa unui titlu legal de creanţă, la dispoziţia sa sau a altor persoane.
Inculpatul Şapcă Ionuţ a acţionat pe palierul numărul 2 al grupului structurat şi s-a ocupat de înfiinţarea de societăţi comerciale, dar şi de înlocuirea documentelor de transport, prin contactarea şoferilor care efectuau transporturile, stabilirea locurilor de întâlnire după trecerea frontierei, în zona Turnu Măgurele, unde venea singur sau însoţit de celălalt inculpat BURUNTIA CIPRIAN BOGDAN, înlocuiau documentele de transport internaţionale (CMR-uri, avize de însoţire şi facturile fiscale) cu documente interne (facturi fiscale sau avize de însoţire a mărfurilor).

Inculpaţilor Buruntia Ciprian Bogdan, Dumitrescu Alexandru și Şapcă Ionuţ li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 10 iunie 2014, la Tribunalul Argeş, în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală șu față de alte persoane.

Procurorii fac precizarea că  punerea în mișcare a acțiunii penal este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a decis! Iată cine va administra Grup Servicii Petroliere SA pentru următorii patru ani

14 Jul 2022 10214

Mamaia Patru administratori, amendați pentru nerespectarea programului de lucru

05 Sep 2021 1364

Șapte afaceriști din Constanța, trimiși în judecată de DNA, în 2018. Care este prejudiciul și în ce stadiu este dosarul

02 Apr 2021 10170

Doi agenţi economici, în atenţia poliţiştilor pentru evaziune fiscală

19 Oct 2014 1880

Trei administratori de societăţi din Constanţa, cercetaţi penal pentru evaziune fiscală

07 Aug 2014 1823

Administratori ajunşi în atenţia legii Poliţiştii de la Fraude au descins la mai multe firme din Constanţa

04 Aug 2014 1582

Cine administrează afacerile lui Gheorghe Copos de la Ana Hotels şi Athenee Palace după demisia sa

29 Jul 2014 3707

Polițiștii, pe urmele hoților de energie electrică

28 Jul 2014 1901

Doi administratori de societăți din Constanța trimiși în judecată pentru fapte de corupție

08 Jul 2014 2459

Hotnews Primarul Gheorghe Stefan "Pinalti" este audiat la DNA

28 May 2014 2011