Stiri calde

UDTTMR pichetează azi Consulatul General al Federației Ruse la Constanța

 
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează azi, începând cu ora 14.00, o acțiune de pichetare a Consulatului General al Federației Ruse la Constanța. Acțiunea este organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, urmărind să atragă atenția din nou asupra situației cu care se confruntă tătarii din Crimeea.
 
Cu acest prilej, reprezentanții UDTTMR vor depune și o scrisoare la Consulatul General al Federației Ruse la Constanța, scrisoare în care se face referire la istoria tătarilor și la drepturile pe care ei le solicită în prezent. Scrisoarea va mai fi transmisă și către reprezentanțele diplomatice ale Federației Ruse, Turciei, Ucrainei și Statelor Unite ale Americii la București.
 
La propunerea membrilor Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, care s-au întrunit în luna octombrie la Kiev, astfel de acțiuni de protest sunt organizate cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului în toate țările în care trăiesc etnici tătari, pentru a atrage astfel atenția la nivel internațional asupra problemei anexării Peninsulei Crimeea, în februarie 2014, de către Federația Rusă. Atașăm în continuare scrisoarea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România.
       
        „În România suntem aproximativ 40.000 de tătari. Cei mai mulți trăiesc în Dobrogea,  dar există o comunitate importantă și în capitala București. Prezența tătarilor pe teritoriul românesc poate fi atestată încă din secolul al XIII-lea, iar  cei mai mulți au sosit pe aceste meleaguri după 1783 când Hanatul Crimeii a fost anexat de Imperiul Rus. Tătarii au fost nevoiți să își părăsească teritoriul natal, Crimeea, din cauza politicilor țariste şi au ales să se îndrepte spre Imperiul Otoman, o parte a acestora stabilindu-se în Dobrogea. Mai mult, politica țaristă îndreptată împotriva populației tătare a fost dublată și de organizarea unei colonizări masive cu ruși și a ștergerii sistematice a oricăror urme ale civilizație tătare din Peninsula Crimeea. În urma acestor valuri de emigrare, compoziția etnică a Crimeii s-a schimbat radical. Din majoritate, tătarii crimeeni au ajuns o minoritate în teritoriul lor natal. Din sutele de geamii au mai rămas în picioare doar câteva, iar din zecile de palate ale hanilor s-a mai păstrat doar cel de la Bahcesaray.
 
        Politicile țariste de asimilare a populației tătare și de distrugere a oricărei urme de cultură a acestora au continuat și în timpul regimului bolșevic. Momentul culminant al acestor politici l-a reprezentat 18 mai 1944 când, la ordinul lui Stalin, întreaga populație tătară, bărbați, femei, copii și bătrâni, a fost urcată într-o singură noapte în vagoane de animale și trimisă spre Asia Centrală, Urali sau Siberia. Cei mai mulți au murit pe drum, iar cei care au reușit să ajungă la destinația finală au fost nevoiți să trăiască în lagăre speciale.
 
         În ciuda acestor greutăți, tătarii crimeeni nu au încetat să lupte pentru a-și recâștiga drepturile. Și, cel mai important, în lupta lor nu au apelat niciodată la violență. Acest principiu este cel mai bine rezumat de liderul lor, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu: „o luptă națională în care curge sângele unui om nevinovat este un eșec”. După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, procesul de întoarcere s-a complicat, Crimeea devenind atunci parte a Ucrainei. În ciuda acestor schimbări, tătarii crimeeni au continuat să își urmeze scopul, revenirea în Crimeea devenind chiar un factor de stabilitate în peninsula măcinată de conflicte interetnice.
 
        Tătarii din România au fost tot timpul legați direct de Crimeea. Pentru ei, aceasta este „Yeșil Ada” (Insula Verde), teritoriul lor natal. Istoria tătarilor din Dobrogea este strâns legată de cea a tătarilor din Crimeea. În perioada interbelică, când teroarea instituită în U.R.S.S. de Stalin asupra tătarilor din Crimeea era în creștere, tătarii din Dobrogea au organizat mișcarea națională din jurul revistei EMEL care își propunea să recreeze Republica Populară Crimeea, stat care a funcţionat pentru o scurtă vreme, în 1917-1918.  Instaurarea regimului comunist în România a rupt toate legăturile tătarilor din Dobrogea cu patria lor natală Crimeea. După Revoluția din 1989, contactele au început să fie reluate iar tătarii din România au început să viziteze frecvent Crimeea și să se implice activ în ajutorarea conaționalilor.
 
        Anexarea Crimeii în februarie 2014 de către Federația Rusă prin încălcarea tuturor normelor internaționale, reprezintă un nou moment critic în istoria tătarilor crimeeni.
 
        Noi, tătarii din România, comunitate istorică a Dobrogei, cetățeni loiali ai unei țări membre NATO și U.E., care și-a propus respectarea drepturilor omului, a normelor și tratatelor internaționale, cerem încetarea de îndată a anexării Crimeii și revenirea acesteia la Ucraina. Federaţia Rusă trebuie să îşi respecte angajamentele luate pe plan extern, inclusiv acelea legate de respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a vecinilor săi, deci şi a Ucrainei. Revenirea Peninsulei Crimeea la Ucraina ar fi pasul obligatoriu în detensionarea situaţiei în Estul Europei şi în bazinul Mării Negre şi ar ajuta la găsirea de soluţii avantajoase pentru cooperare şi colaborare. Acest lucru este cerut de comunitatea internaţională, de statele membre ale Uniunii Europene şi N.A.T.O., inclusiv de România.
 
        Îngrijorați de soarta conaționalilor noștri, cerem, de asemenea, ridicarea sancțiunilor impuse lui Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, liderul tătarilor crimeeni, Refat Ciubarov, Președintele Meclisului Național al Tătarilor Crimeeni, și celorlalți membri ai Meclisului care nu au voie să mai intre în patria lor natală, Crimeea! Cerem eliberarea imediată a tuturor deținuților politici tătari crimeeni! Cerem încetarea imediată a tuturor presiunilor asupra populației tătare crimeene, acordarea imediată de libertăţi democratice de asociere, exprimare, funcţionare instituţională şi respectarea normelor europene de convieţuire interetnică!

       Cerem să se accepte intrarea pe teritoriul Peninsulei Crimeea a observatorilor care reprezintă instituțiile și organizațiile internaționale! Constanța, 10 decembrie 2015. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România”
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Tahsin Gemil, fiul Medgidiei care a făcut istorie din istorie. Primul președinte al UDTTMR (galerie foto)

20 Nov 2018 743

Școala Gimnazială Nr. 38 „Dimitrie Cantemir” Constanța organizează Conferinţa „Unitate ȋn diversitate”

04 Jun 2018 1513

Auditul Curţii de Conturi la Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Nereguli financiare la Minorităţi

23 Feb 2018 665

Contestatarii vor organiza şi ei alegeri Congres cu final aşteptat la UDTTMR - Gelil Eserghep a fost ales preşedinte!

22 May 2017 1919

UPDATE. Congresul tătarilor Eserghep rămâne preşedintele UDTTMR

20 May 2017 2129

Executarea silită civilă de la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani nu a mai avut loc. Tătarii au congres pe 20 mai. Urmează noi procese! (galerie foto + documente)

19 May 2017 7627

UPDATE. După ce congresul din 2016 a fost anulat, sediul UDTTMR este executat (galerie foto+video)

18 May 2017 3947

Revista presei locale

18 May 2017 1453

Comitetul de Iniţiativă al fondatorilor pentru reorganizarea UDTTMR solicită amânarea congresului (document)

01 May 2017 5293

Varol Amet este subsecretar de stat. Cu cine lucrează la autoritatea Ministerului Justiției unde a fost numit de Grindeanu. Cine este șeful lui

28 Apr 2017 6483

Constănțeanul Varol Amet este subsecretar de stat. La ce autoritate guvernamentală l-a numit premierul Grindeanu

27 Apr 2017 19006

După ce Tribunalul Bucureşti a anulat scrutinul din 2016 Tătarii şi-au stabilit data congresului

19 Apr 2017 2551

Organigrama Prefecturii Constanţa rămâne neschimbată - un prefect şi doi subprefecţi

13 Apr 2017 2254

Grupul de Iniţiativă pentru Dialog şi Reorganizarea UDTTMR cheamă la discuţii comunitatea tătară

30 Mar 2017 3755

UDTTMR se conformează hotărârii definitive a Tribunalului Constanţa

07 Mar 2017 1503

UDTTMR a ramas fara conducere. Instanța a anulat astazi definitiv Congresul din ianuarie 2016

03 Mar 2017 7022

Platforma program Apelul Uniunii Democrate Tătare

03 Nov 2016 1923

Salarii mai mari pentru personalul ARSVOM Constanţa

02 Nov 2016 3027

UPDATE 1. Declaraţiile candidaţilor ALDE, la BEJ Constanţa (galerie foto)

27 Oct 2016 2858

Câştig „bilateral“ în scrutinul parlamentar ALDE Constanţa obţine voturi, UDTTMR poate va avea un deputat

26 Oct 2016 2281

UDTTMR, la răscruce… parlamentară

24 Oct 2016 2084

Candidaturile depuse de UDTTMR pentru alegerile parlamentare au fost respinse de BEC. Motivaţia judecătorilor şi posibilităţile de atac! (document)

15 Oct 2016 3458

BEC a respins candidaturile reprezentanţilor UDTTMR (document)

14 Oct 2016 3013

UPDATE. Este oficial Ersun Anefi nu mai este subprefectul Constanței

29 Sep 2016 1661

Fanfara Tradițională Otomană – Mehter a adunat în acelaşi loc constănţenii iubitori de spectacol (galerie foto+video)

24 Sep 2016 1564

Preluarea Stadionului „Farul“ de către Primăria Constanţa, subiect de proiect legislativ (document)

08 Sep 2016 4968

Parada din cadrul festivalului organizat de UDTTMR, reprogramată

01 Sep 2016 1444

Festivalul organizat de UDTTMR, pe linia de start Gelil Eserghep - „Principalii invitaţi sunt constănţenii“ (galerie foto)

30 Aug 2016 1888

Elvis Ismail, noul subprefect propus de UDTTMR

29 Aug 2016 4504

Festivalul Internaţional al Dansului, Cântecului şi Portului Popular Turco-Tătar, organizat de UDTTMR, la o nouă ediţie

29 Aug 2016 3086

UDTTMR deplânge decesul prematur al istoricului Virgil Coman

07 Aug 2016 1074

A noua ediţie a festivalului de lupte tătăreşti „Kureş”, desfăşurată în comuna Cumpăna

21 Jul 2016 2130

3 ani de la moartea eroului național al tătarilor și comunității musulmane din Dobrogea. Câți ani avea

14 Jul 2016 3595

Muzică şi voie bună la Tepreş Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep - „Este o sărbătoare importantă pentru noi“ (galerie foto)

11 Jul 2016 3185

Tepreş, sărbătoare câmpenească organizată de UDTTMR

09 Jul 2016 1605

Electoratul a decis Cum s-au împărţit mandatele în consiliile locale din judeţul Constanţa

04 Jul 2016 3280

UDTTMR organizează, marţi, acţiunea „Dar de Bayram”

03 Jul 2016 1327

Recepție la Ambasada SUA de Ziua Independenței. Cine a fost de la Constanța

02 Jul 2016 3237

Statistică la nivelul judeţului Constanţa PSD a devansat PNL şi la numărul mandatelor de consilieri locali

01 Jul 2016 2539

Cursurile Școlii Comunitare a UDTTMR au luat final (galerie foto)

20 Jun 2016 1232

Primarul din Lumina şi-a ales aliatul - UDTTMR

10 Jun 2016 3810

Cursul „Istoria şi civilizaţia tătarilor“, la final Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep - „Vrem să ținem minte de unde venim“ (galerie foto)

10 Jun 2016 1975

Festivitatea de absolvire a cursului „Istoria şi civilizaţia tătarilor“, organizată de UDTTMR

09 Jun 2016 1388

PSD câştigă Consiliul Judeţean Constanţa. Cine sunt noii consilieri

07 Jun 2016 12651

UPDATE 2. E oficial! Prefectul vorbeşte despre o simplă reorganizare Subprefectul Ersun Anefi, „uşurat de atribuţii”?!

07 Jun 2016 2804

UDTTMR a câștigat 11 mandate de consilieri locali în județul Constanța

06 Jun 2016 5562

UDTTMR, M10, Partida Romilor, Partidul Ecologist şi Comunitatea Ruşilor Lipoveni Cine sunt oamenii partidelor cu cei mai puţini candidaţi la primăriile constănţene

03 Jun 2016 1265

Premieră electorală UDTTMR vrea un mandat de primar şi reprezentare în 16 consilii locale (document)

01 Jun 2016 7159

Doar patru partide au liste complete depuse CJC, reduta râvnită… în funcţie de putinţă (document)

19 May 2016 1862

Un partid a rămas pe dinafară Lista completă cu partidele admise de BEJ

05 May 2016 1267