Un procuror a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 
Manache Florian, procuror  în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roşiori  de Vede, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- favorizarea făptuitorului,
 
 Udrică Ionel-Dorel, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- instigare la mărturie mincinoasă, în formă continuată (2 infracțiuni).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 20.10.2014 - 30.10.2014, inculpatul Manache Florian, în calitate de procuror de caz, cu ştiinţă, a instrumentat în mod defectuos un dosar penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roşiori de Vede, în care se efectuau cercetări față de inculpatul Udrică Ionel-Dorel pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulației.
Concret, inculpatul Manache Florian, de conivenţă cu inculpatul Udrică Ionel-Dorel, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acţionând pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a acestuia din urmă, în sensul că a readministrat probatoriul, dirijând în mod voit declaraţiile martorilor în scopul disculpării persoanei față de care se efectuau cercetări.
Astfel, prin ordonanţa din data de 30 octombrie 2014, inculpatul Manache Florian a dispus clasarea cauzei faţă de inculpatul Udrică Ionel-Dorel, căruia i-a procurat un folos necuvenit, constând în pronunţarea unei soluţii de netrimitere în judecată şi restituirea permisului de conducere, cu consecinţa atingerii grave a interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Roşiori de Vede.
 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Bucureşti.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorul general al Dobrogei și șefa DIICOT Constanța, printre reclamanți Mai mulți procurori din Constanța au dat în judecată Ministerul Public! Răspunsul Tribunalului (MINUTA)

05 Apr 2024 601

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 773

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 948

(VIDEO) Patru persoane trimise în judecată de DNA Constanța, menținute în arest preventiv! Decizia nu este definitivă

23 Mar 2024 825

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 833

DNA, oficial despre dosarul acțiunii din Portul Constanța, din 30 decembrie 2023. Patru persoane trimise în judecată

25 Feb 2024 693

VIDEO Procurorul Vasile Abagiu, de la DNA Constanța, i-a trimis în judecată pe Tocia Stelian, Apostol Cristian Ionuţ, Pomjan Rolland și Yovdiy Yuriy

21 Feb 2024 1727

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de achitarea lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Nov 2023 1325

Constanța. 70 de ani de închisoare pentru crima de la Cogealac! (FOTO+VIDEO)

10 Nov 2023 1854

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! Pronunțarea amânată (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1507

Termen nou în Dosarul Revoluției, la Curtea de Apel București!

28 Sep 2023 1338

Final de proces în cazul lui Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, trimis în judecată de DNA Constanța (DOCUMENT)

12 Sep 2023 2203

Crimă la Cogealac! Mandate de arestare prelungite (VIDEO)

11 Jun 2023 1298

Mai mulți procurori din Constanța, la judecată cu Ministerul Public! Printre reclamanți, procurorul general al Dobrogei și șefa DIICOT Constanța

02 Mar 2023 3469

Judecătoarea Ioana Alina Ilie, de la Curtea Supremă, iese la pensie! A „tranșat“ Dosarul retrocedărilor din Constanța

30 Nov 2022 2269