Final de proces în cazul lui Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, trimis în judecată de DNA Constanța (DOCUMENT)

  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Final de cercetare judecătorească în dosarul în care procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Tribunalul București – instanță pe rolul căreia se află cauza - a fixat ca dată de pronunțare 27 octombrie 2023.
 
Oricare va fi decizia, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.
 
Amintim că Vasile Iliuță este suspectat de abuz în serviciu, de fals intelectual în formă continuată și șantaj.
 
Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța.
 
Conform DNA, Vasile Iliuță, președinte al Consiliului Județean Călărași, este acuzat că în perioada martie – iulie 2019, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de zece angajați din cadrul Consiliului județean Călărași.
 
Șeful CJ Călărași mai este suspectat că la data de 20 decembrie 2019 ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.
 
Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța, arată „la data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuță Vasile a fost citat de către persoana vătămată (....), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, care supraveghea urmărirea penală în dosarul nr.(....)/2019 al unității de parchet menționate, pentru a fi informat cu privire la punerea în mișcare a acțiunii penale și cu privire la drepturile și obligațiile care decurgeau din calitatea de inculpat“.

 
 
Cu această ocazie, inculpatul ar fi exercitat constrângeri asupra persoanei vătămate, cu scopul de a o determina să dispună față de el o soluție de netrimitere în judecată, conform DNA.

 
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța mai arată că șeful CJ Călărași ar mai mai amenințat procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași și prin aceea că i-a comunicat că dacă îl va trimite în judecată, va rămâne cu el pe cap și că este dispus să își riște toată averea și să piardă tot pentru a o distruge.
 
Conform declarațiilor procurorului, amenințările inculpatului i-au provocat o reală stare de temere deoarece acesta este nu doar președintele Consiliului Județean Călărași ci și o persoană influentă la nivel național, cu o importantă poziție în cadrul partidului aflat la acel moment la guvernare și posesor al unei averi considerabile, pe care, conform propriilor susțineri era dispus să o riște în așa zisul conflict pe care îl avea cu ea, cu atât mai mult cu cât inculpatul afirmase că dacă ar fi fost trimis în judecată, persoana vătămată avea „să rămână cu el pe cap“.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Iată de ce a fost achitat Robert Șerban, primarul orașului Eforie! (DOCUMENTE)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de achitarea lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Nov 2023 696

Oficial! Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, achitat în dosarul DNA Constanța (DOCUMENT)

20 Nov 2023 1028

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! Pronunțarea amânată (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1014

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe șeful CJ Călărași. Dosarul, amânat pentru luna mai (DOCUMENT)

23 Apr 2023 2152

Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași. Când se pronunța tribunalul

26 May 2021 2381

Detalii din ancheta lui Andrei Bodean Președintele CJ Călărași ar fi amenințat un procuror pentru a nu-l trimite în judecată (rechizitoriu)

05 Mar 2021 2586

DNA Constanța s-a „mutat“ la Consiliul Județean Călărași! Președintele Vasile Iliuță, trimis în judecată de Andrei Bodean

25 Feb 2021 3871

Iliuță Vasile, președintele Consiliului Județean Călărași, trimis în judecată de DNA Constanța

24 Feb 2021 1828

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, urmărit în trafic de polițiștii rutieri

27 Oct 2017 2522

Fosta firmă a lui Iorov, finul lui Mazăre Creditorii Imvest SA modifică regulamentul de vânzare a bunurilor debitoarei

05 Jul 2016 3376