Oficial! Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, achitat în dosarul DNA Constanța (DOCUMENT)
Tribunalul București s-a pronunțat luni, 20 noiembrie 2023, în dosarul în care procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

Acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj, Vasile Iliuță a fost achitat, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I ?i a II a C. proc. pen. - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.  

Decizia nu este una definitivă!  

Oficial!

Solutia pe scurt: 1.În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I ?i a II a C. proc. pen. achită pe inculpatul Iliuță Vasile, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, prevăzută de art.297 alin.1 C.pen. 2.În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I ?i a II a C. proc. pen. achită pe inculpatul Iliuță Vasile, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale), prevăzută de art. 321 alin.1 din C.pen. cu aplicarea art. 35 alin.1 din C.pen.. 3. În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I și a II a C. proc. pen. achită pe inculpatul Iliuță Vasile, pentru săvâr?irea infracțiunilor de șantaj, prevăzută de art.131 din Legea nr.78/2000 raportat la art.207 alin.1 C.pen. În baza art. 25 alin. (5) C. proc. pen., lasă nesoluționate acțiunile civile exercitate de toate părțile civile. În baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen. cheltuieli judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată conform art. 405 alin. 2 C.proc.pen., prin punerea minutei la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 20.11.2023.Decizia tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel București.
 
Amintim că Vasile Iliuță este suspectat de abuz în serviciu, de fals intelectual în formă continuată și șantaj.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuță Vasile în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului județean Călărași.Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau.

În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.

Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale.

La data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Acțiune extraordinară
DNA Constanța încearcă să „răstoarne“ achitarea definitivă a foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă (DOCUMENT) 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, trimis în judecată de DNA Constanța, achitat de Tribunalul București! Curtea de Apel București, primul termen în apel (DOCUMENT)

29 Dec 2023 909

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de achitarea lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Nov 2023 1174

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! Pronunțarea amânată (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1330

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe șeful CJ Călărași. Dosarul, amânat pentru luna mai (DOCUMENT)

23 Apr 2023 2269

Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași. Când se pronunța tribunalul

26 May 2021 2493

Detalii din ancheta lui Andrei Bodean Președintele CJ Călărași ar fi amenințat un procuror pentru a nu-l trimite în judecată (rechizitoriu)

05 Mar 2021 2652

DNA Constanța s-a „mutat“ la Consiliul Județean Călărași! Președintele Vasile Iliuță, trimis în judecată de Andrei Bodean

25 Feb 2021 3976

Iliuță Vasile, președintele Consiliului Județean Călărași, trimis în judecată de DNA Constanța

24 Feb 2021 1880

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, urmărit în trafic de polițiștii rutieri

27 Oct 2017 2598