Acțiune extraordinară DNA Constanța încearcă să „răstoarne“ achitarea definitivă a foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă (DOCUMENT)

 
 
 
  • Prezenta cauză a fost soluționată în februarie 2021, de Ștefania Pîrlogea, fost judecător al Tribunalul Constanţa, în prezent magistrat în Curtea de Apel Constanța, a decis în primă instanță achitarea tuturor inculpaților din dosar.  
  • Vineri, 20 octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea definitivă în baza art.16 lit.a C.proc.pen. – fapta nu există.
  • Curtea de Apel Constanța a modificat temeiul soluţiei de achitare a inculpaţilor –reținut inițial de tribunal - din cel prevăzut de art.16 lit.b C.proc.pen. - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, în cel prevăzut de art.16 lit.a C.proc.pen. - fapta nu există.
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța solicită - printr-o acțiune extraordinară (contestaţie în anulare) - rejudecarea dosarului în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă a fost achitată definitivă!
 
Cererea procurorilor DNA Constanța se află pe rolul Curții de Apel Constanța – dosar 691/36/2023  .
 
Conform portalului instanțelor de judecată, primul termen în prezenta cauză a fost stabilit pentru data de 22 februarie 2024.
 
Martie 2016 – trimiterea în judecată
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

 

„În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
   


    „Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS“, conform DNA.  Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 

 
Prezenta cauză a fost soluționată în februarie 2021, de Ștefania Pîrlogea, fost judecător al Tribunalul Constanţa, în prezent magistraț în Curtea de Apel Constanța, a decis în primă instanță achitarea tuturor inculpaților din dosar.
 

Vineri, 20 octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea în baza art.16 lit.a C.proc.pen. – fapta nu există.

 
Hotărârea este definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de compeltul de judecată format din Anghel-Tudor Georgiana și Boboc Valentina, judecătoare în cadrul Curții de Apel Constanța.
 
Curtea de Apel Constanța a modificat temeiul soluţiei de achitare a inculpaţilor din cel prevăzut de art.16 lit.b C.proc.pen. - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, în cel prevăzut de art.16 lit.a C.proc.pen. - fapta nu există.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Procurorii DNA, nemulțumiți de achitarea lui Nicolae Urdea, fost primar din Limanu! S-a fixat ziua pronunțării definitive
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 633

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 905

Curtea de Apel Constanța motivează achitarea definitivă a foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă!

30 Oct 2023 984

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați definitiv! Fapta nu există

20 Oct 2023 1284

Crimă în baza sportivă Tenis Club Mamaia! Începe procesul

19 Oct 2023 792

Achitări pe linie, în primă instanță Amânare de pronunțare în apelul dosarului foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

21 Sep 2023 960

Crimă în Constanța! Principalul suspect, menținut în arest

16 Sep 2023 1708

Dosar DNA Curtea de Apel Constanța amână pronunțarea definitivă în dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

28 Jul 2023 938

DNA Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitată în primă instanță! Când se va decizia finală

25 Jun 2023 1493

Achitări pe linie pentru fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă! Judecata în apel, aproape de final

29 May 2023 1256

Noi medalii pentru sportivii secției de Kempo a CS Medgidia. Rezultate importante și la Campionatul Național de Submission (GALERIE FOTO)

28 Mar 2023 1476

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată în primă instanță! Contestația DNA, amânată

29 Jan 2023 1546

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, trimiși în judecată de DNA, achitați! Noul termen în apel, la anul

29 Oct 2022 1564

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 septembrie 2022

06 Sep 2022 1485

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Apelul, amânat pentru luna octombrie

04 Jul 2022 1362