Procurorii DNA, nemulțumiți de achitarea lui Nicolae Urdea, fost primar din Limanu! S-a fixat ziua pronunțării definitive

 
 
  • Fostul edil a fost deferit justiției - în 2015 - pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale) și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Curtea de Apel Constanța a finalizat cercetarea specifică în apelul dosarului (aflat la rejudecare) în care procurorii DNA contestă decizia prin care Iustin Nicolae Urdea, fost primar al comunei Limanu, județul Constanța, a fost achitat, în primă instanță!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Constanța se va pronunța în cauză la data de 15 decembrie 2023.
 
Oricare va fi decizia instanței de apel, aceasta va fi definitivă!
 
Fostul edil a fost deferit justiției - în 2015 - pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale) și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Decizia de achitare - luată în faza de rejudecare - a fost luată, potrivit datelor noastre, de Raluca Georgeta Ceaușu, fost judecător de la Tribunalul Constanța, în prezent magistrat în Curtea de Apel Constanța, în baza art. 16 alin. 1 lit. b., teza I Cod procedură penală, potrivit căruia fapta nu este prevăzută de legea penală.
 
De asemenea, tot în acest dosar, Bogdan Voicu, fostul secretar al primăriei, a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
 
Decizia de achitare a fost contestată, conform portalului instanțelor de judecată, atât de procurorii DNA Constanța, cât și de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la Curtea de Apel Constanța.

 
Tot în acest dosar, Eugen Barbu, diriginte de şantier, a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, dar și pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, întrucât faptele nu există.
 

Vasile Cotin, reprezentant al unei societăţi comerciale, a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, dar și pentru pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, întrucât fapta nu există.
 
Față de Elena Tambozi, reprezentant al unei societăţi comerciale, tribunalul a încetat procesul penal, ca urmare a intervenirii decesului, după cum este precizat în minuta judecătorilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

“În perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă - pistă comună pentru pietoni și biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai - Vama Veche - frontieră”, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din calitățile de primar al comunei Limanu, jud. Constanța, a atribuit acest contract societății comerciale reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, fără respectarea prevederilor legale.
 
 
În același context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae deși cunoștea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adițional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorității de Management documente cu un conținut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.
 
În baza acestor documente, unitatea administrativ-teritorială Limanu a obținut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei.
 
Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen diriginte de șantier și Cotin Vasile.
 
Faptele descrise mai sus au avut drept consecință aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a unei corecții financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adițional (reprezentând 116.258,73 euro și TVA în cuantum de 79.373,46 lei), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanțării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanțe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuției U.E. la finanțarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuției publice naționale de la bugetul de stat, și TVA în sumă de 79.374,78 lei.
 
De menționat este faptul că atât atribuirea actului adițional aceleiași firme reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, cât și aplicarea corecției financiare mai sus amintită au avut la bază o notă cu un conținut nereal întocmită de inculpatul Voicu Bogdan. Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro.
 
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra imobilelor ce aparțin inculpaților.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Interceptări DNA din dosarul care a cutremurat Direcția pentru Cultură Constanța „Optișpe, nouășpe, douăzeci. Dacă se poate să îi numărați“. „Nu, lăsați, e Ok“. (DOCUMENT)
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, achitat, în primă instanță! Pronunțarea în apel, amânată

16 Jan 2024 443

Nicolae Urdea, fost primar din Limanu, achitat în dosarul DNA! Termen nou în apel

14 Oct 2023 798

Nicolae Urdea, fost primar din Limanu, județul Constanța, achitat în dosarul DNA Constanța. Primul termen în apel, în octombrie

01 Jun 2023 1024

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de achitarea unui fost primar din județ! „Fapta nu există!“

17 Feb 2023 4090

Fapta nu există! Tribunalul Constanța explică achitarea lui Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu! Decizia nu este definitivă

03 Feb 2023 1197

Dosar DNA Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, achitat!

31 Jan 2023 1503

Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare într-un dosar DNA!

16 Dec 2022 1199

Primar din judeţ, trimis în judecată de DNA Constanța! Când se va pronunța tribunalul

22 Oct 2022 1500

Constanța. Fost primar din județ, deferit justiției de DNA. A fost fixat un nou termen în rejudecare

23 Sep 2022 1096

DNA Constanța a trimis în judecată un primar, în 2015! Procesul continuă la Tribunal

20 May 2022 1687

Dosarul lui Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, se va rejudeca

17 Dec 2019 2152

Ce a decis Curtea de Apel cu privire la condamnarea fostului primar din Limanu, Nicolae Iustin Urdea

04 May 2019 2220

Fost primar din județul Constanța, trimis în judecată de DNA, condamnat. Sentința, contestată

23 Mar 2019 2768

Primar din judeţul Constanţa trimis în judecată de DNA, condamnat

13 Dec 2018 4200

Curtea de Conturi a trimis speţa şi la Parchet Fostul primar Urdea, dat în judecată de actualul primar şi de Consiliul Local Limanu

31 Jan 2018 3114