Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, trimis în judecată de DNA Constanța, achitat de Tribunalul București! Curtea de Apel București, primul termen în apel (DOCUMENT)

 
 
 
  • Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a fost acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj. 
  • Achitarea în primă instanță s-a făcut - conform portalului instanțelor de judecată - în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I și a II a C. proc. pen. - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel București au fixat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 23 aprilie 2024.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel București, aceasta va fi definitivă!
 
Vasile Iliuță a fost acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj. 
 
Achitarea s-a făcut - conform portalului instanțelor de judecată - în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I și a II a C. proc. pen. - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Decizia tribunalului a fost contestată la instanța superioară și de către alte persoane din dosar.
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 

„În perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuță Vasile în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului județean Călărași.
 


Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau.
 
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.
 
Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale.
 
La data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial de la DNA!
Clasare pentru Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța! Chelariu Ermil și Roșu Adrian, trimiși în judecată


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorii DNA la sediul CJ Averea și interesele lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Mar 2024 7210

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! Pronunțarea amânată (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1464

Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași. Când se pronunța tribunalul

26 May 2021 2545

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, urmărit în trafic de polițiștii rutieri

27 Oct 2017 2660