DNA Constanța s-a „mutat“ la Consiliul Județean Călărași! Președintele Vasile Iliuță, trimis în judecată de Andrei Bodean

  • Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța, mai arată că la data de 20 decembrie 2019, „inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat“.
  • Dosarul lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, este judecat de Tribunalul București.
  • Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, bănuit de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și de șantaj, a fost trimis în judecată de Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța.

Dosarul (4871/3/2021) a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În rechizitoriul întocmit, procurorul Andrei Bodean arată că „în perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuță Vasile în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului județean Călărași“.

„Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau. În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus. Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale“, conform DNA.

Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța, mai arată că la data de 20 decembrie 2019, „inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat“.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În ședința din data de 22 februarie 2021, judecătorii Tribunalului București au dispus comunicarea unei copii certificate a rechizitoriului inculpatului Iliută Vasile la domiciliu precum şi părții civile Vasile Dănuţ şi persoanelor vătămate Poteacă Mihail, Negulescu Ionită Neli Lidia, Ispir Niculae, Tudorache Viorica Georgiana, Manea Florica, Coman Marcela, Ursea Adi Şerban, Nan Georgeta şi Verduncă Lucian Marian, din prezenta cauză, la domiciliul acestora, cărora li se va aduce la cunoștință obiectul procedurii de cameră preliminară, dreptul de a-şi angaja apărător precum şi termenul în care, de la data comunicării pot formula cereri si excepții (in scris) cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organul de urmărire penală, termen care, în prezenta cauză, este de 20 de zile, stabilit funcţie de complexitatea şi particularitățile cauzei.

Cele două decizii precizate în rechizitoriul DNA au fost luate, potrivit surselor noastre de judectării de la Tribunalul Călărași în dosarul 901/116/2019.


Pe data de 27 septembrie 2019, Tribunalul Călărași au admis cererea formulată de reclamantul Sindicatul Funcţionarilor Publici şi Personal Contractual din Administraţia Publică Locală Călăraşi în numele membrilor de sindicat Apostol Mariana,Tudorache Viorica Georgiana, Negulescu - Ioniţă Neli Lidia, Craiu Adrian-Eugen, Poteacă Mihai, Verduncă Lucian Marian, Ursea Adi-Şerban,Vasile Dănuţ, Manea Florica, Coman Maricela, Ispir Niculae în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Călăraşi.

Pe cale de consecință, magistrații au dispus suspendarea executării actelor administrative contestate.

Ulterior, la data de 10 februarie 2020, judecătorii au dispus anularea dispozițiilor privind încetarea raportului de serviciu ale reclamanților.

Cele două decizii ale Tribunalului Călărași pot fi citite integral accesând secțiunea Documente.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și

Iulian Grigorenco, Niculae Stănică, Stan Alexandru și Emanuel Bahica, cercetați de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța

Decebal Făgădău și Marcela Enache, așteptați la Tribunalul Constanța

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un fals procuror, condamnat la Constanța. Procurorii DNA, nemulțumiți. Ce s-a decis ieri la Înalta Curte

16 Apr 2021 669

Detalii din ancheta lui Andrei Bodean Președintele CJ Călărași ar fi amenințat un procuror pentru a nu-l trimite în judecată (rechizitoriu)

05 Mar 2021 1281

Iulian Grigorenco şi Alexandru Stan, trimiși în judecată DNA Constanța, menținuți în arest

26 Feb 2021 1139

Premieră la DNA Constanța! Primul dosar de trafic de droguri trimis în instanță

25 Feb 2021 1130

Grigorenco Iulian, Stan Alexandru, Stănică Niculae, arestați preventiv la cererea DNA, contestă mandatele. Ce decizie a primit comisarul-șef Coteanu

04 Feb 2021 1812

Iulian Grigorenco, Niculae Stănică, Stan Alexandru și Emanuel Bahica, cercetați de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța

02 Feb 2021 6175

Dosarul terenurilor din Portul Tomis, amânat. Decebal Făgădău și Marcela Enache, inculpați

23 Jan 2021 1151

Decebal Făgădău și Marcela Enache, așteptați la Tribunalul Constanța

21 Jan 2021 1570

Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, declarații după achitarea lui Radu Mazăre

20 Jan 2021 2789

Ce „spune“ Codul de Procedură Penală despre achitarea definitivă a lui Radu Mazăre și a Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu

19 Jan 2021 2881

Falsul procuror din Constanța a scăpat de închisoare și ar putea lucra în Arhiepiscopia Bucureştilor

09 Jan 2021 1495

Cazuri declinate Desființarea Secției Speciale, din nou în atenția CSM. Dosarul șefului DNA Constanța, printre anchetele vizate de noile măsuri

05 Jan 2021 1126

Cine-l judecă pe Decebal Făgădău!

05 Jan 2021 6157

Un fals procuror, „șef birou“, condamnat la Constanța. Apelul dosarului, amânat

01 Dec 2020 802

Interceptări din dosarul „procurorului DIICOT” trimis în judecată de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța

31 Oct 2020 2562