DNA Constanța s-a „mutat“ la Consiliul Județean Călărași! Președintele Vasile Iliuță, trimis în judecată de Andrei Bodean

  • Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța, mai arată că la data de 20 decembrie 2019, „inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat“.
  • Dosarul lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, este judecat de Tribunalul București.
  • Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, bănuit de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și de șantaj, a fost trimis în judecată de Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța.

Dosarul (4871/3/2021) a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În rechizitoriul întocmit, procurorul Andrei Bodean arată că „în perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuță Vasile în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului județean Călărași“.

„Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau. În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus. Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale“, conform DNA.

Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța, mai arată că la data de 20 decembrie 2019, „inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat“.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În ședința din data de 22 februarie 2021, judecătorii Tribunalului București au dispus comunicarea unei copii certificate a rechizitoriului inculpatului Iliută Vasile la domiciliu precum şi părții civile Vasile Dănuţ şi persoanelor vătămate Poteacă Mihail, Negulescu Ionită Neli Lidia, Ispir Niculae, Tudorache Viorica Georgiana, Manea Florica, Coman Marcela, Ursea Adi Şerban, Nan Georgeta şi Verduncă Lucian Marian, din prezenta cauză, la domiciliul acestora, cărora li se va aduce la cunoștință obiectul procedurii de cameră preliminară, dreptul de a-şi angaja apărător precum şi termenul în care, de la data comunicării pot formula cereri si excepții (in scris) cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organul de urmărire penală, termen care, în prezenta cauză, este de 20 de zile, stabilit funcţie de complexitatea şi particularitățile cauzei.

Cele două decizii precizate în rechizitoriul DNA au fost luate, potrivit surselor noastre de judectării de la Tribunalul Călărași în dosarul 901/116/2019.


Pe data de 27 septembrie 2019, Tribunalul Călărași au admis cererea formulată de reclamantul Sindicatul Funcţionarilor Publici şi Personal Contractual din Administraţia Publică Locală Călăraşi în numele membrilor de sindicat Apostol Mariana,Tudorache Viorica Georgiana, Negulescu - Ioniţă Neli Lidia, Craiu Adrian-Eugen, Poteacă Mihai, Verduncă Lucian Marian, Ursea Adi-Şerban,Vasile Dănuţ, Manea Florica, Coman Maricela, Ispir Niculae în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Călăraşi.

Pe cale de consecință, magistrații au dispus suspendarea executării actelor administrative contestate.

Ulterior, la data de 10 februarie 2020, judecătorii au dispus anularea dispozițiilor privind încetarea raportului de serviciu ale reclamanților.

Cele două decizii ale Tribunalului Călărași pot fi citite integral accesând secțiunea Documente.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și

Iulian Grigorenco, Niculae Stănică, Stan Alexandru și Emanuel Bahica, cercetați de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța

Decebal Făgădău și Marcela Enache, așteptați la Tribunalul Constanța

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procuror nou la DNA Constanța! Un alt magistrat se alătură „armatei“ Anticorupție începând cu 1 iunie 2024

12 May 2024 8438

Curtea de Apel Constanța anunță primul termen în dosarul lui IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, trimis în judecată de DNA!

12 May 2024 1002

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA Constanța

08 May 2024 2100

Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin părăsesc de azi DNA Constanța! Iată unde își vor continua activitatea cei doi magistrați

06 May 2024 1736

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 870

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 1325

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 898

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 882

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1848

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 1011

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 955

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1874

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

15 Apr 2024 1108

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5753

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 1078