Un român bătut de poliţişti a fost despăgubit de CEDO

La 2 iunie 2007, Şerban Marinescu, în vârstă de 36 de ani, a avut o altercaţie cu un şofer de taxi care refuza să-i dea restul pentru o cursă, seara târziu, în faţa casei. Ca să-l intimideze, taximetristul a condus până la Secţia 22 de Poliţie din Bucureşti, fără a-i permite să coboare.
La secţie, unde Marinescu a vrut să facă plângere împotriva taximetristului, a fost insultat şi bătut de trei poliţişti, potrivit plângerii sale. El a arătat că aceştia l-au lovit cu pumnul în faţă, i-au dat şuturi în coaste şi l-au imobilizat cu cătuşe de o balustrade.
Pentru a-şi câştiga dreptatea,
După ce în ţară plângerea celui agresat de poliţie a fost pasată de patru ori între parchet şi tribunale, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) spune că omul a ajuns, în 2013, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) care a condamnat, ieri, statul roman să îi plătească drept despăgubiri 7.500 euro.
Reprezentantul Guvernului României la CEDO a susţinuit că Marinescu era băut şi agresiv şi că avea deja o vânătaie sub ochi când a ajuns la Poliţie. ”Poliţiştii l-au încătuşat, însă nu l-au lovit”, a susținut acesta. Certificatul medico-legal, emis în dimineaţa imediat următoare vizitei la Poliţie, confirmă că Marinescu a fost victima unei agresiuni care necesită şapte - opt zile de îngrijiri medicale, arată APADOR-CH.
Plângerea împotriva poliţiştilor şi a şoferului de taxi a fost depusă pe 5 iunie 2007, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. În răspunsul oficial al Poliţiei se arăta că Marinescu venise deja bătut la secţie şi pentru că era recalcitrant a fost legat cu cătuşe de balustrada scării, ca să se calmeze.
Timp de aproape opt ani dosarul Marinescu a fost plimbat între instanțe, iar dosarul este tot la parchet în curs de soluţionare.
În acest timp niciunul dintre poliţişti nu şi-a pierdut funcţia, nu a fost sancţionat. Pe tot parcursul procesului ei au avut reprezentare juridică gratuită din partea unuia dintre sindicatele poliţiştilor, mai precizează APADOR-CH.
CEDO a hotărât că, în cazul lui Marinescu, a fost încălcat articolul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului - interzicerea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante - cu privire la faptul că nu a fost derulată o anchetă efectivă de autorităţile române privind faptele reclamate.
Acum, statul român mai trebuie să plătească şi 4.000 de euro pentru cheltuielile de judecată.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CEDO a condamant România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust

23 Apr 2024 440

Decizia definitivă a CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României (DOCUMENT)

11 Feb 2024 879

Țară condamnată de CEDO pentru deschiderea focului de armă asupra unei ambarcaţiuni cu migranţi

16 Jan 2024 586

Avocaţii lui Ionel Arsene au sesizat CEDO pentru a împiedica extrădarea în ţară a acestuia

09 Nov 2023 796

Mesajul Alinei Gorghiu Proiectul de lege al Ministerului Justiției, adoptat de Senat. Vizate persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la închisoare

23 Oct 2023 877

Achitată în primă instanță Dosarul fostei șefe a Centrului de Servicii Comunitare „Cristina”, din Constanța, se va rejudeca!

08 Oct 2023 797

UPDATE. Imobiliare Constanța Consilierii locali cu excepția celor de la PSD au votat respingerea investiției de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis a celor de la Black Waters SA (DOCUMENT)

31 Jul 2023 1326

Decizie definitivă a CEDO în procesul intentat de soții Adrian și Daniela Năstase statului român

29 Sep 2022 2426

MAE România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federației Ruse

16 Sep 2022 927

CEDO cere Moscovei să nu execute doi britanici

30 Jun 2022 1113

CEDO Convenţia Europeană a Drepturilor Omului încălcată de legea rusească din 2012 privind „agenţii străini“

14 Jun 2022 1214

Oficial! Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia ÎCCJ este definitivă

23 Mar 2022 1588

Cererile depuse de afaceristul Dan Voiculescu și de fiicele sale, declarate inadmisibile de CEDO

17 Mar 2022 1406

CEDO reduce, de la 1 februarie, la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naţionale

03 Jan 2022 1812

Judecător român la CEDO. Unul dintre candidați, legături cu Dobrogea! Pe cine a condamnat (DOCUMENT)

11 Dec 2021 3584