Unde poți găsi reţete tradiţionale ale comunităţilor multietnice din Dobrogea

Obiective cultural turistice, istoricul comunităţilor, sărbători religioase, datini şi obicieuri dar mai ales o mulţime de reţete tradiţionale ale comunităţilor multietnice din Dobrogea pot fi admirate de astăzi pe website-ul gastronomietradiţioanlă.ro.

Proiectul, cu o finanţare de numai 25.000 lei, a fost coordonat de Institutul Naţional al Patrimoniului, ajutat de reprezentanţi ai etniilor din Tulcea şi Constanţa.

Crap umplut cu nuci, dhiplos, mălăiaş, spanokopita, geantâk, corban, ciorbă albă tătărască, colac Bogovitsa, pită armânească, supa grujata, sunt doar câteva din zecile de reţete ale bucătăreselor comunităţilor greacă, tătară, italiană, lipovenească , bulgărească, aromână  din Dobrogea, prezentate pe site-ul gastronomietradiţioană.ro. Voluntarii proiectului, reprezentanţi ai comunităţilor etnice, au colindat regiunea, au ajuns până şi în zonele izolate ale Deltei Dunării, şi au cules de la bucătăresele bătrâne, reţete specifice etniilor lor, transmise şi păstrate din generaţie în generaţie. „ „Acest proiect demonstrează că, chiar şi prin gastronomie,  aceste comunităţi îşi reclamă, îşi întăresc şi  îşi apără dreptul la identitatea proprie” a declarat la Constanţa, la evenimentul de lansare al proiectului, responsabilul de proiect, Daniela Mihai, de la Institutul Naţional al Patrimoniului.

„ Dobrogea este un loc unic în România, de toleranţă etnică, unde comunităţile au ştiut să se înţeleagă, să se respecte şi să să-şi influenţeze gastronomiile şi obiceiurile culinare” a adăugat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, Magdalena Tiţă, care şi-a adus contribuţia la realizarea proiectului, cu informaţii şi reţete ale bulgarilor şi aromânilor din Dobrogea. Proiectul a fost numit „Un polonic de reţete tradiţionale” la sugestia unuia dintre parteneri, Ananie Ivanov. Pe lângă reţetarul comunităţilor din Dobrogea, site-ul cuprinde istoricul acestora, sărbătorile lor religioase, anul nou, postul ortodox, catolic şi musulman dar şi o hartă digitală unde sunt marcate obiectivele culturale, istorice din zonele în care trăiesc naţionalităţile conlocuitoare din Dobrogea. Iniţiatorii proiectului speră să-l continue, cu fonduri europene de astă dată, pentru că ” mai sunt multe de făcut, important este că am început , până la urmă, mâncare este un mijloc de a socializa. Gastronomia tradiţională, dacă este cunoscută, poate deveni şi un punct de atracţie şi o modalitate de a aduce oamenii împreună”


Citiţi mai mult: EVZ.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum poți prepara cel mai savuros grătar vegan sau de post?

01 May 2024 309

Carnea de vită - un deliciu

30 Jun 2023 1425

Rețetă de cozonac pentru Paște. Cum se poate prepara cel mai delicios cozonac?

12 Apr 2023 1264

Mit sau nu - mobila de bucătărie se curață mai des decât cea din alte camere?

14 Feb 2023 1145

GastroArt Marinată de pește (rețetă interbelică)

31 Jul 2022 1632

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

05 Jul 2022 1659

GastroArt Tocăniță gustoasă (rețetă interbelică)

04 Jul 2022 1688

GastroArt Mușchi tocat (rețetă interbelică)

20 Jun 2022 1409

GastroArt Pepene galben umplut cu mure (rețetă interbelică)

07 Jun 2022 1509

GastroArt Ghiveci cu carne (rețetă interbelică)

05 Jun 2022 1436

GastroArt Cafea turcească (rețetă interbelică)

18 May 2022 1764

Ce înseamnă vindecarea pentru tine?

06 May 2022 1929

Cum poți pregăti loțiuni tonice homemade

16 Apr 2022 2354

Cartea zilei YUMMY! 300 de rețete pentru bebeluși și copii. Ediția a II-a

25 Mar 2022 1509

Centrulnatura.ro Paste raw vegan de dovlecei

05 Mar 2022 2170