Stiri calde

Veşti bune pentru militari. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se acordă sporuri de până 20% pensionarilor militari decoraţi

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Potrivit documentului soldaţii şi gradaţii profesionişti pensionari militari cărora li s-a conferit Semnul onorific "În Serviciul Patriei" beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare.
 

"Soldaţii şi gradaţii profesionişti pensionari militari cărora li s-a conferit Semnul onorific 'În Serviciul Patriei' pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale beneficiază de un spor de 10%, 15% sau, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare, potrivit legislaţiei în vigoare", prevede legea.

 
Semnul onorific "În Serviciul Patriei" se conferă ofiţerilor, funcţionarilor publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri şi preoţilor militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care au 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.
 
Prevederile acestei legi referitoare la Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru ofiţeri şi funcţionari publici cu statut special cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri se aplică, în aceleaşi condiţii, şi personalului contractual care ocupă funcţii de preot militar.
 
Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru ofiţeri, funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri şi preoţi militari se prezintă sub două forme cu valoare ierarhică egală: însemnul şi bareta.
 
Propunerile nominale pentru conferirea acestuia se trimit miniştrilor, respectiv conducătorilor instituţiilor centrale, până la data de 31 august a fiecărui an, iar numărul celor care îndeplinesc condiţiile până la data de 1 iunie a aceluiaşi an.
 
Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru ofiţeri, funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri, şi preoţi militari se poate conferi în număr nelimitat.
 
Pentru conferirea acestui semn onorific trebuie îndeplinite următoarele condiţii: vechime în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale de 15, 20 sau 25 de ani; rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi în pregătirea profesională, evidenţiate prin calificative de cel puţin "bun" sau "bine", după caz, în aprecierile de serviciu din ultimii patru ani.
 
Pensionarii militari pot beneficia atribuirea de bilete de tratament balnear şi de recuperare, în condiţiile legii: gratuit pentru pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare avizat de comisia de expertiză medico-militară, pe baza propunerilor formulate de medicul specialist; cu suportarea de către beneficiar a unei contribuţii băneşti de maximum 50% din valoarea biletului, potrivit criteriilor şi condiţiilor stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naţionale. Numărul biletelor de tratament balnear şi de recuperare, inclusiv cele care se acordă gratuit, potrivit actelor normative cu caracter reparatoriu, condiţiile şi modul de acordare, precum şi modul de distribuire sau de decontare a acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, mai stabileşte actul normativ.
 
Tot joi, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Sursa: Agerpres.ro 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Președintele refuză colaborarea instituțională” Viorica Dăncilă va transmite noile propuneri pentru miniștrii interimari

23 Apr 2019 331

De Ziua Forțelor Terestre, președintele Iohannis a decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Terestre

23 Apr 2019 1067

Președintele României a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Mircea Negulescu

22 Apr 2019 259

Klaus Iohannis se va pronunţa la începutul săptămânii viitoare cu privire la remanierea guvernamentală cerută de premier

21 Apr 2019 294

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce legi a promulgat președintele

19 Apr 2019 475

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea privind investigarea infracțiunilor din justiție

19 Apr 2019 324

Decretul privind eliberarea din funcția de procuror general al PÎCCJ a lui Augustin Lazar, semnată de președintele Iohannis

19 Apr 2019 276

Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra Legii pentru elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”

18 Apr 2019 274

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce legi au fost promulgate

18 Apr 2019 281

Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, a primit Crucea Națională „Serviciul Credincios”

18 Apr 2019 403

​Preşedintele Klaus Iohannis „Prima mea impresie este că această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile să meargă mai prost”

18 Apr 2019 413

Surse. CSM a aprobat cererea de pensionare depusă de procurorul general Augustin Lazăr

18 Apr 2019 341

Viorica Dăncilă a transmis președintelui propunerile de numire a noilor membri ai Guvernului

17 Apr 2019 398

UPDATE. Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ

17 Apr 2019 276

Ce a spus președintele Iohannis despre cazul copilului care și-a pierdut viața după ce a căzut în fosa septică din curtea unei școli

16 Apr 2019 363