Voceaconstantei.ro Psiholog - „Singurătatea de sărbători generează depresii. Este bine să ne îndreptăm către oameni, nu să ne izolăm de ei”



Singurătatea în preajma sărbătorilor este factorul care acutizează depresia în rândul românilor, iar cele mai vulnerabile persoane sunt acelea care au încheiat o relaţie, care sunt divorţate, vârstnicii sau cei cărora le-a decedat partenerul, este de părere psihologul Iuliana Fűlaș.


Persoanele singure, care alunecă în depresie, sunt uşor de identificat, iar semnalmentele cele mai des întâlnite sunt izolarea în casă, refuzul dialogului cu ceilalţi, mâncatul compulsiv sau consumul excesiv de alcool. “Singurătatea, respectiv depresia, scad imunitatea, iar persoanele care se izolează sunt mai predispuse la boli cardiace, obezitate şi au o speranţă de viaţă mai redusă decât persoanele optimiste şi înconjurate de cei dragi”, declară psihologul Iuliana Fűlaș. Totodată, specialistul este de părere că depresia este boala sufletului, a renunţării, dar în adâncul sufletului, omul poartă nevoia de comunicare şi de comuniune, simte nevoia de a împărtăşi bucuriile şi tristeţile unei persoane apropiate. “Nevoia de a împărtăşi tainele inimii altei persoane este o nevoie spirituală, care poate fi exprimată unui psiholog, psihoterapeut sau unui preot”, continuă specialistul.

“Oamenii sunt fiinţe sociale, trăiesc şi se dezvoltă împreună, iar izolarea este un lucru nefiresc, mai ales în preajma Crăciunului şi a Revelionului, când avem nevoie, mai mult ca oricând, să fim înconjuraţi de prieteni şi de familie, perioadă în care oamenii excelează în a dărui atenţie şi afecţiune”, afirmă psihologul Iuliana Fűlaș.

În acelaşi timp, crede specialistul, cele mai bune lucruri pe care le putem spune cuiva, care este singur şi trece prin depresie, sunt: “Te iubesc!”,  “Îmi pasă!”, “Nu eşti singur!”, “Tu eşti important pentru mine!”, “Putem trece împreună peste asta!” etc. “Sărbătorile sunt un prilej de bucurie în sânul familiei, oamenii ar trebui să se deconecteze de la toate problemele, grijile şi să-şi consolideze legăturile spirituale şi afective dintre ei. Dacă ne-am certat cu persoanele dragi în timpul anului, Crăciunul reprezintă momentul ideal în care să ne împăcăm, să ne cerem iertare unul altuia. Pentru a avea o bună sănătate psihică şi fizică, este bine să ne îndreptăm către oameni, nu să ne izolăm de ei”, conchide psihologul Iuliana Fűlaș.

Sursa: Voceaconstantei.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul de HCL a fost inițiat de grupul consilierilor locali PSD Prefectul județului Constanța a declarat recurs în dosarul denumit generic „Stop depresia"!

19 Apr 2024 486

Steve Trowsdale, șeful Inspectoratului ITF Londra, la Constanța! Discuții despre cursuri privind depresia la navigatori (FOTO)

26 Mar 2024 547

Editorial Depresia, lupta împotriva umbrelor interioare

13 Oct 2023 907

Descoperire macabră! Bărbat din Năvodari găsit mort în mașina personală, la Sibioara, pe malul lacului!

13 May 2023 2157

Cum pot beneficia constănțenii de sprijinul financiar de 3.000 de lei pentru prevenirea bolilor grave și a excluziunii sociale provocate de depresie?

17 Mar 2023 1365

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet. Cartea momentului- Detox sufletesc de Tukaram

08 Feb 2023 1184

Blue Monday - cea mai depresivă zi din an. Care sunt motivele care duc la această stare

16 Jan 2023 1080

Grupul de consilieri locali de la PSD au depus un proiect pentru sprijinirea persoanelor diagnosticate cu depresie

04 Nov 2022 1102

Cum ne folosim cât mai profitabil energia

11 Jul 2022 1581

Un copil din Năvodari, înjunghiat din senin de un recidivist băut aflat în depresie. 15 ani de închisoare

15 Jun 2022 3385

UPDATE. Constanța Femeie decedată după ce a căzut de la etajul unui bloc din zona Dacia (GALERIE FOTO)

12 Feb 2022 4980

UPDATE. Județul Constanța Un preot a murit carbonizat în urma unui incendiu izbucnit în comuna Deleni. Cauza probabilă, acțiunea intenționată (GALERIE FOTO și VIDEO)

25 Jan 2022 6617

Blue Monday 2022. De ce am fi mai triști în această zi

17 Jan 2022 1337

Elicopterul Smurd solicitat pentru un tânăr din Vaslui tăiat la gât cu o drujbă. Se bănuieşte că şi-a provocat rana în mod intenţionat

04 Dec 2021 1972

Buget de 6 milioane de euro pentru programul „Din grijă pentru copii”. În ce constă

14 Sep 2021 1491