Alergia cu ambrozie - o problemă pentru mii de oameni. Se apropie debutul sezonului alergiilor de toamnă

Ușor, ușor se apropie sezonul alergiilor de toamnă, care fac probleme în toată lumea. Însă, ținem să reamintim faptul că toamna înseamnă o perioadă dificilă pentru multe persoane care suferă de alergie la ambrozie. Multe dintre simptome sunt asemănătoare cu cele ale COVID-19.
 
Alergia la polenul buruienilor, în special la cel de ambrozie sau iarba pârloagelor și la cel de pelinariță, pelinul negru sau Artemisia vulgaris, apare cel mai frecvent în septembrie.
 
Simptomele frecvente care anunță faptul că o persoană suferă de o alergie sunt: strănuturi în salve, congestionarea puternică a mucoaselor nazale, care se traduce prin înfundarea aproape completă a nasului, secreții nazale abundente, mâncărimi ale nasului, dar și ale urechilor, ale cerului gurii sau ale faringelui; înroșirea ochilor, lăcrimare, mâncărime intensă sau umflături ale pleoapelor; crize de tuse seacă, iritativă, respirație dificilă sau șuierătoare, care ajunge până la uscăciunea pielii, cu mâncărime și înroșirea ei în diferite zone, în care pot apărea și erupții persistente acoperite de mici vezicule sau cruste; insomnie, nervozitate, lipsă de concentrare sau oboseală permanentă. Toate aceste semne și simptome sugerează prezența unei rinoconjunctivite alergice, care se asociază cu astmul alergic, dar și cu exacerbări ale dermatitei atopice sau cu diverse erupții cutanate alergice datorate concentrației foarte mari de polen din atmosferă.
 
Pentru a preveni cel mai bine reacțiile alergice, cei care se cunosc cu predispoziție la alergie ar trebui să se vaccineze cu extracte alergenice sau să beneficieze de imunoterapie alergen specifică.
 
Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, dar și în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidențiale noi, unde construcțiile nu au fost terminate, pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.
 

Legislația în vigoare, greu de aplicat

 
Legea ambroziei impune ca proprietarii să distrugă planta care crește pe terenurile lor. Până și animalele au început să resimtă efectele alergiei la ambrozie, iar cabinetele veterinare au făcut stocuri de medicamente specifice.
 
Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia prevede la articolul 1 ca „Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.
 
Amenzile sunt usturătoare, potrivit legii menționate, „constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”.

PRECIZĂRI:

 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În termen de 15 zile de la notificarea autorităților Obligațiile proprietarilor de terenuri privind combaterea ambroziei

17 Sep 2023 739

HEKA Hospital Constanța Atenție la ambrozie. Simptomele alergiei

25 Aug 2023 1364

Calendar-Ortodox 7 decembrie - pomenirea Sfintei Muceniţe Filofteia fecioara

07 Dec 2022 1202

Propunere legislativă Modificări în legea privind acordarea alocației de stat pentru copii

04 Dec 2022 1278

Este obligatoriu până pe 30 iunie! Legea se aplică în toată România. Amenzi uriașe pentru cei ce nu o respectă

07 Apr 2022 1615

Calendar ortodox În această lună, în ziua a şaptea, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Ambrozie, episcopul Mediolanului

07 Dec 2021 1143

Alergia cu ambrozie - o problemă pentru mii de oameni. Legea ambroziei impune ca proprietarii să distrugă planta

07 Sep 2021 1572

Slujbă de pomenire a ÎPS Ambrozie-mitropolit de Durostorum. Înaltul ierarh a murit de covid. IPS Teodosie face parte din sobor

18 Feb 2021 1919

Va fi întronizat mitropolitul Iacob de Durostorum la Silistra. Fostul mitropolit, Ambrozie, a trecut la Domnul infectat cu Covid

31 Oct 2020 3064

Episcopul Visarion al Tulcii și Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, la slujba pomenirea de 40 de zile a Mitropolitului Ambrozie de Durostorum

28 Sep 2020 2790

Alergia cu ambrozie – o problemă pentru mii de oameni, în contextual epidemiologic actual

02 Sep 2020 1342

Campania naţională pentru combaterea ambrozei, pe 28 septembrie

20 Sep 2019 1702

A venit primăvara şi s-a dat startul sezonului alergiilor. Care sunt simptomele. La ce plante trebuie să fiţi atenţi

14 Mar 2019 1961

Măsurile pentru combaterea răspândirii ambroziei, publicate în Monitorul Oficial. Care este valoarea amenzii

14 Sep 2018 2283

Guvernul anunţă autorităţile locale să ia măsuri pentru combaterea şi distrugerea ambroziei

07 Sep 2018 2631