Alergiile de sezon. Care este cel mai alergenic polen de copac

foto Facebook Ro Vaccinare
 
  •  Ce trebuie să știm despre alergiile de sezon.

„Rino-conjunctivita alergică este o problemă de sănătate semnificativă din cauza încărcăturii simptomelor, precum și a impactului acesteia asupra calității vieții populației afectate. De asemenea, implică o povară economică mare.

Cunoașterea sezonului de polen și a perioadelor de vârf de polen ajută la prevenirea expunerii, dar și la alegerea medicației optime pentru pacienții sensibilizați care prezintă simptome de severitate strict legată de cantitatea și tipul de polen la care sunt expuși.

În general, polenizarea începe în primăvară și se termină în toamnă.

Polenul de iarbă este de departe cea mai frecventă cauză de polinoză în Europa.

În zona noastră geografică, perioada de înflorire a ierburilor de vară, ce fac parte din familia graminaceelor, începe la începutul lunii mai și se termină la sfârșitul lunii iulie.

Polenul de iarbă induce în principal simptome nazale și conjunctivale, însă poate exacerba și astmul.

Stilul de viață urban occidentalizat este asociat cu un risc mai mare de sensibilizare și la alergenii de polen. Viața urbană înseamnă expunerea crescută la o poluare atât din interior, cât și din exterior și, din cauza posibilelor interacțiuni dintre alergenii inhalați și alți factori de mediu, poate crește riscul atât de sensibilizare alergică, cât și de agravare a simptomelor pacienților care sunt deja sensibilizați.

De asemenea, în această perioadă a anului există o concentrație crescută de polen de copaci. Cel mai alergenic polen de copac este produs de mesteacăn (Betula). Durata sezonului principal depinde în mod remarcabil de temperatură și, astfel, variază de la 2 la până la 8 săptămâni, în zona noastră începând devreme în luna aprilie.

La începutul lunii martie, înainte de mesteacăn, alunul și arinul sunt primii copaci (perioada decembrie-aprilie) care eliberează polen, urmați de carpen. Ca o consecință a acestei polenizări precoce și a reactivității încrucișate între acești copaci, alunul și arinul pot acționa ca promoteri de sensibilizare alergică la polenul de la Betulaceae, astfel încât simptomele clinice devin mai accentuate în timpul sezonului de mesteacăn.

În ultimii ani, utilizarea tot mai frecventă a acestui copac ca o plantă ornamentală a determinat o creștere semnificativă a sensibilizării alergice la acest alergen.

Legat de utilizarea tot mai mare a unor specii pentru decor și peisagistică în grădini și parcuri, se observă o sensibilizare mare la speciile ce fac parte din familia Cupressaceae, precum speciile de chiparos. Deoarece polenul de chiparos este prezent în atmosferă la sfârșitul iernii (februarie-martie), simptomele alergiei la acest polen pot fi confundate cu infecții virale, însă acest arbore pare să fie responsabil pentru creșterea prevalenței și a impactului clinic al alergiilor de primăvară timpurie.”


Dr. Bianca Matis – medic primar alergolog


Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

HEKA Hospital Constanța Atenție la ambrozie. Simptomele alergiei

25 Aug 2023 1648

Alergia cu ambrozie - o problemă pentru mii de oameni. Se apropie debutul sezonului alergiilor de toamnă

21 Aug 2023 1276

Nutriționista Mihaela Bilic Intoleranța la histamină, o belea!

25 May 2022 3488

Alergiile și intoleranțele, noua „sperietoare“ din viața noastră

28 Jan 2022 2004

Cartea zilei Stop alergiei alimentare!

16 Nov 2021 1342

Alergia cu ambrozie - o problemă pentru mii de oameni. Legea ambroziei impune ca proprietarii să distrugă planta

07 Sep 2021 1695

Alergia cu ambrozie – o problemă pentru mii de oameni, în contextual epidemiologic actual

02 Sep 2020 1453

Uitucii făcători de legislație ai lui Orban și vechea meteahnă „lasă că mai adaugăm”

18 May 2020 3550

Campania naţională pentru combaterea ambrozei, pe 28 septembrie

20 Sep 2019 1860

A venit primăvara şi s-a dat startul sezonului alergiilor. Care sunt simptomele. La ce plante trebuie să fiţi atenţi

14 Mar 2019 2133

Spital executat silit după o condamnare pentru malpraxis. Ce sumă de bani va primi familia unei paciente

18 Feb 2019 1486

Editorial Turistul are alergie la haine când vine la mare. Dragi musafiri de weekend, nu vă fie ruşine să mergeţi îmbrăcaţi pe stradă!

30 Aug 2018 21132

„Vedeta“ toamnei, ambrozia, cea mai frecventă cauză a alergiilor acestui sezon. Ce amenzi riscă proprietarii care nu o distrug

27 Aug 2018 2906

Îngheţata Pirulo Jungly, retrasă de pe piaţa din România. Iată motivul

26 Jul 2017 5969

LIVE TEXT. Banner uriaş la malul mării O nouă seară de proteste la Constanţa. În jur de 13.000 de oameni, în stradă (galerie foto + video)

03 Feb 2017 14134