Depozitarea corectă a alimentelor Sfaturi pentru a le păstra prospețimea

 

  • De cele mai multe ori, ni se întâmplă să achiziționăm alimente care, până când le consumăm, ajung să se strice.
  • ​Iar motivul principal pentru care se întâmplă acest lucru este modul în care le depozităm.

De aceea, este bine să știi care sunt alimentele sensibile care se deteriorează rapid, dar și ce soluții practice ai la îndemână pentru a le depozita corect. În cele ce urmează, am pregătit pentru tine câteva sfaturi utile care te vor ajuta să păstrezi alimentele proaspete mai mult timp:

Hidratează verdețurile

Verdețurile sensibile, precum pătrunjel, coriandru sau busuioc, necesită tăierea tulpinii înainte de a le pune într-un vas cu apă. Ține cont că frunzele trebuie să fie complet uscate în prealabil. Apoi, așază o pungă de plastic deasupra pentru conservarea optimă a prospețimii. În acest fel, verdețurile tale vor rămâne proaspete pentru aproape două săptămâni, SCRIE antena3.ro.
În cazul verdețurilor dure, precum rozmarin, cimbru sau salvie, poți opta pentru înfășurarea lor într-un șervețel de hârtie umed. Apoi, le poți depozita într-o pungă de plastic resigilabilă. Acestea ar trebui să reziste pentru două, cel mult trei săptămâni.

Congelează în siguranță

Una dintre cele mai eficiente metode de depozitare și conservare a alimentelor este congelarea acestora. Avantajul este că poți congela atât fructe și legume, cât și carne sau mezeluri ori mâncare deja gătită. Asigură-te în primul rând că folosești o lada frigorifică eficientă și încăpătoare, cu capacitate ridicată de răcire. În plus, funcția de congelare rapidă asigură menținerea prospețimii alimentelor.
Totuși, un aspect de care trebuie să ții cont este perioada optimă de congelare pentru fiecare aliment în parte. De exemplu, șunca și cârnații pot sta la congelator până la două luni, în timp ce carnea proaspătă de vițel, porc sau vită poate fi depozitată la rece pentru o perioadă de patru până la 12 luni. Carnea de pui rezistă până la un an, în timp ce mâncarea gătită poate fi ținută în congelator pentru cel mult trei luni.

Pune fructele și legumele unde trebuie

Merele nu trebuie depozitate niciodată în frigider, ci le poți depozita pe blatul de bucătărie, separat de alte fructe. În ceea ce privește bananele, le poți păstra la temperatura camerei până când se coc. Odată ce s-au copt, le poți ține în frigider pentru a stopa procesul de coacere. Același lucru este valabil și pentru avocado.
Ține cont de faptul că merele, bananele și avocado emit substanțe gazoase, care pot face ca alte fructe și legume să se strice rapid. Acesta este motivul pentru care trebuie ținute întotdeauna separat. Alte alimente cu mai puține substanțe gazoase sunt broccoli, morcovii și cartofii. Acestea pot fi depozitate împreună. Fructele de pădure, ardeiul gras sau varza kale pot fi depozitate în orice loc.

Depozitează roșiile în funcție de nivelul de coacere

Roșiile verzi pot fi depozitate în pungi de hârtie, cu tulpina în jos, în timp ce roșiile coapte trebuie depozitate la temperatura camerei și ferite de razele soarelui. Niciodată nu trebuie să ții roșiile în frigider deoarece își pot pierde aroma și nutrienții. În cazul în care roșiile sunt mult prea coapte, le poți pune în frigider pentru a stopa procesul de coacere. Totuși, ține cont că, odată ce le-ai scos din frigider, trebuie să le lași câteva minute la temperatura camerei pentru a-și recăpăta aroma.

Pune ouăle și lactatele la locul potrivit în frigider

În ceea ce privește ouăle, acestea trebuie depozitate în sertarul din frigider, cât mai în spate, niciodată pe ușă. Motivul este legat de faptul că ouăle au nevoie de o temperatură constantă, iar de fiecare când vei deschide ușa, temperatura va fluctua.
Referitor la produsele lactate, acestea trebuie depozitate pe raftul din mijloc sau de jos al frigiderului, din același motiv prezentat mai sus. Eventual, le poți ține cât mai în spate, unde temperatura din frigider este constantă.
 
Sursa foto: wikipedia.org

 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Paștele nu e sărbătoarea burții! Avertizările unui medic

04 May 2024 320

Primăria Cumpăna, Județul Constanța Peste 300 de vârstnici și persoane cu dizabilități vor primi de Paște produse alimentare

29 Apr 2024 355

Licitații Tulcea Elevii de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Babadag vor primi, zilnic, pachete alimentare de la SC Complex Anelis SRL (DOCUMENT)

19 Apr 2024 590

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu „De mâine, 15 aprilie, începe încărcarea cardurilor de alimente”

14 Apr 2024 471

Mâncatul a devenit un obicei de a hrăni emoțiile și nu stomacul. Ce spune specialistul

13 Apr 2024 477

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 796

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază se va prelungi până la finalul anului 2024

19 Mar 2024 602

Sondaj lansat de Comisia Europeană Fermierii și operatorii din lanțul de aprovizionare cu alimente pot să își exprime opiniile în ceea ce privește practicile comerciale neloiale, până la 15 martie

04 Mar 2024 543

Asociatia Suflete Deschise, din Constanța, în sprijinul aproapelui Ajutoare pentru familiile care locuiau în ferma care a ars în Murfatlar

23 Feb 2024 1019

Vești bune pentru românii cu venituri mici! A crescut numărul beneficiarilor de carduri sociale pentru alimente

22 Feb 2024 767

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul referitor la diminuarea risipei alimentare

20 Feb 2024 737

Licitații Constanța CFR SA închiriază spații și terenuri în apropierea stațiilor CF din județul Constanța (DOCUMENT)

17 Feb 2024 1289

Vești bune pentru beneficiarii cardurilor sociale! Când vor primi prima tranșă din 2024

16 Feb 2024 749

Marcel Ciolacu Ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită cu 60 de zile

29 Jan 2024 668

Declarații de avere Averea și interesele lui Bogdan Răzvan Licărete, consilier la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DOCUMENTE)

21 Jan 2024 826