Glucidele, importante pentru sănătate

Glucidele, substanţe organice formate din carbon, hidrogen şi oxigen, majoritatea având gustul dulce, se găsesc sub formă de monozaharide, dizaharide şi polizaharide şi reprezintă principala sursă de energie a organismului.
 
Rolul glucidelor este extrem de important pentu sistemul nervos central, iar cele mai importante glucide sunt glucoza şi fructoza, zaharoza (zahărul preparat industrial), galactoza (glucidul din lapte), amidonul (glucidul din legume şi cereale), celuloza şi hemicelulozele (din vegetale) şi glicogenul (din muşchi şi ficat).
Glucoza se întâlneşte în alimente precum mierea, fructele dulci, morcovii, strugurii, coacazele, în timp ce fructoza se găseşte în unele vegetale, dar şi în miere şi fructele dulci. Zaharoza provine din trestia de zahăr şi sfeclă, iar lactoza se găseşte în zahărul din lapte, care contribuie la o mai bună absorbţie a calciului.
 
Amidonul reprezintă sursa principală de glucide în raţia alimentară, găsindu-se în componenta cerealelor şi cartofilor, alimente des consumate. Glucidele au un rol important în organism, deoarece participă în numeroase structuri anatomice, precum membrane celulare, ţesut nervos, nucleol celular, ţesut conjunctiv sau compuşi macromoleculari cu funcţii importante, fiind şi principala sursă energetică din organism, acoperind mai mult de jumătate din necesarul său caloric. În plus, au rol antitoxic pentru ficat, apărându-l împotriva unor substanţe toxice, precum alcoolul şi arsenicul.
 
Surplusul de glucide este dăunator organismului, deoarece provoacă obezitate şi infiltraţia lipidică a ficatului. Consumul produselor alimentare bogate în amidon, al fructelor şi legumelor cu conţinut mare de glucide este de preferat faţă de zahăr, bomboane şi alte dulciuri, deoarece zahărul este un produs cu energie calorică ridicată, lipsit de vitamine, săruri minerale şi fibre vegetale. Necesarul zilnic de glucide în dieta alimentară trebuie să constituie 300-400 de grame pentru adulţi, iar pentru copii mai puţin. Glucidele vor asigura 50-65% din valoarea energetică a raţiei alimentare zilnice.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 384

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 441

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 767

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 424

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 345

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1075

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 392

Spitalul Orășenesc Hârșova, în proces cu DSP Ialomița, pentru analizele de apă potabilă! Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare

04 Apr 2024 519

CJC alocă 1.5 milioane de lei, finanțare nerambursabilă pentru proiectele non-profit din zona socială și de sănătate. Până când pot fi depuse solicitările?

02 Apr 2024 523

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 909

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 774

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 622

850 de cazuri noi de rujeolă şi două decese, înregistrate în ultima săptămână

26 Mar 2024 622

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 740

Heka Hospital Constanța Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

18 Mar 2024 884