Sanatate

Mugurii de cătină sub formă de tinctură au efect aphrodisiac

Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele, de asemenea, conține o cantitate de trei ori mai mare de vitamina E decât germenii de grâu, de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii și de 4 ori mai multe enzime, care protejează corpul de radicalii liberi, în comparație cu ginsengul. În fructele coapte conținutul de vitamina C depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspat, conform Agerpres.ro.
 
Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloza, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, aminoacizii esențiali, acizii grași esențiali. Printre cei dintâi care i-au descoperit multiplele beneficii au fost tracii, hindușii, grecii, chinezii, mongolii, celții și slavii.
 
Cătina albă se utilizează deopotrivă în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie dar și ca plantă ornamentală. Din cătină se obțin numeroase produse, precum ceaiuri din fructele, mugurii, frunzele și chiar scoarța arbustului, siropuri din fructe, ulei din fructe.
 
Uleiul de cătină este, poate, cel mai apreciat și mai căutat preparat din lista preparatelor. Acesta conține la rândul său, în proporție de circa 80-90% acizi grași esențiali, licopen, tocoferoli și fitosteroli. Semințele de cătină sunt bogate în acizi grași nesaturați, iar frunzele și scoarța arbustului conțin tocoferol și sitosterol. Mugurii se recoltează primăvara atunci când sunt suficient de dezvoltați dar nedesfăcuți.
 
Mugurii de cătină sub formă de tinctură sunt un excelent remediu împotriva procesului de îmbătrânire. Se pare că au și un efect afrodisiac. Scoarța se recoltează primăvara atunci când începe să circule seva. Frunzele se recoltează numai pe timp însorit și uscat în perioada de dinainte de înflorire și din timpul înfloririi plantei.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

05 Jun 2019 848

În fructele coapte de cătină conținutul de vitamina C depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspăt

10 May 2019 33

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

09 Apr 2019 360

Societatea Alborada Plant doreşte elaborarea unui PUZ pentru o fermă de cătină la Tortoman

29 Mar 2019 431

Uleiul de cătină are efecte benefice împotriva stresului

05 Feb 2019 218

Fructul de cătină conține de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii

12 Jan 2019 449

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

02 Dec 2018 544

Fructele de cătină sunt utilizate atât în scopuri terapeutice, cât și în scopuri alimentare

02 Nov 2018 428

Zece hectare de cătină la Tortoman. Detalii din actele depuse la APM Constanța (documente)

25 Sep 2018 722

Fermă de cătină la Tortoman! Cine sunt investitorii

22 Sep 2018 861

Cătina este recomandată în afecțiunile cardiovasculare

19 Sep 2018 386

Fructele de cătină se utilizează în prevenirea răcelilor

25 Aug 2018 437

Ulei de cătină pentru o piele fără riduri

23 Aug 2018 554

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

16 Jul 2018 629

Fructul de cătină conține de 10 ori mai mult decât citricele

14 May 2018 569