Sănătate Disfonia sau răguşeala - cauze şi remedii



Tulburările vocii, denumite ştiinţific disfonii, îl fac pe pacient să emită sunete cu tonalitate modificată şi, uneori, chiar îl pot împiedica să rostească cuvinte. Vocea disfonică poate suna slăbită, ţipată sau grosolană.

Printre cele mai frecvente cauze ale apariţiei răguşelii se numără sinuzita, inflamarea laringelui, a ganglionilor limfatici ce apasă pe corzile vocale, hipotiroidismul, paralizia corzilor vocale, edemul laringian Reinke, stresul, boala de reflux gastro-esofagian, consumul excesiv de tutun şi alcool, alergiile, bronşitele, vorbitul sau cântatul excesiv. De asemenea, printre alte cauze se află şi tusea permanentă, plânsul prelungit, infecţiile virale şi orice tip de traumatism ce include corzile vocale sau laringele.
Atunci când nu este însoţită şi de alte simptome, disfonia se poate trata prin repausul vocii, evitarea vorbitului excesiv, a ţipatului, a plânsului şi a cântatului, precum şi evitarea fumatului, a vorbitului în şoaptă, deoarece solicită corzile vocale mai mult decât vorbitul la tonalitate normală.
Această afecţiune poate fi tratată cu remedii naturiste, printre acestea numărându-se sodoul, preparat din amestecul unui gălbenuş de ou cu două linguriţe de miere, peste care se adaugă lapte cald. Alte remedii naturiste recomandate sunt infuzia de cimbru, ceaiul de lumânărică sau podbal, rădăcina de nalbă, siropul de hrean, siropul din conuri de muguri de brad, sucul de ridiche neagră şi compresele cu apă cât mai caldă în jurul gâtului.
Datorită proprietăţilor calmante şi antiseptice, mierea de albine şi propolisul pot fi folosite ca remedii pentru problemele vocale. Gargara cu infuzie din frunze de dafin combate răguşeala, pierderea vocii sau bronşita. De asemenea, ceaiul de muşeţel sau de tei sunt cele mai recomandate plante medicinale pentru tratarea problemelor vocale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiții pentru spor și sănătate în Miercurea Mare! Femeile nu torc și nu cos

01 May 2024 569

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 410

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 467

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 831

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 464

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 368

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1096

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 412

Spitalul Orășenesc Hârșova, în proces cu DSP Ialomița, pentru analizele de apă potabilă! Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare

04 Apr 2024 542

CJC alocă 1.5 milioane de lei, finanțare nerambursabilă pentru proiectele non-profit din zona socială și de sănătate. Până când pot fi depuse solicitările?

02 Apr 2024 542

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 951

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 809

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 638

850 de cazuri noi de rujeolă şi două decese, înregistrate în ultima săptămână

26 Mar 2024 634

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 751