Sănătate O dietă bogată în vitamina C poate micşora dezvoltarea bolilor de inimă

Una dintre cele mai comune componente antioxidante din fructe şi legume, vitamina C, contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi la creşterea rezistenţei organismului împotriva infecţiilor. Vitamina C ajută absorbţia fierului la nivelul intestinului, menţine numărul globulelor albe din sânge şi previne transformarea nitraţilor (din ţigări, fum, grăsimi, unele legume) în substanţe cancerigene.

Totodată, o dietă bogată în vitamina C poate micşora riscul de deces prematur şi de dezvoltare a bolilor de inimă. Specialiştii de la Universitatea din Copenhaga şi Spitalul Herlev şi Gentofte au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele legate de codul genetic și de consumul de fructe și legume a circa 100.000 de locuitori din Danemarca. „Putem vedea că aceia care consumă o cantitate mai mare de fructe și legume au un risc cu 15% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare și un risc cu 20% mai mic de a deceda prematur, comparativ cu cei care mănâncă foarte rar fructe și legume. În același timp, putem observa că reducerea riscului este legată de concentrația mare de vitamina C din sânge, provenind de la fructe și legume”, a precizat Camilla Kobylecki, autoarea studiului.
 
Această vitamină se găseşte din abundenţă în multe fructe şi legume, precum portocale, ardei, broccoli, pepene, mango, cartofi, varză, spanac, lămâi. Deficitul de vitamina C se manifestă prin anemie, căderea dinţilor şi sângerări sub piele, iar tenul devine uscat şi palid, pierzându-şi strălucirea şi prospeţimea. 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție la Constanța! 9 ani de închisoare pentru un tânăr care a furat o ciocolată și tabletă de vitamina C! Cum s-a ajuns la această pedeapsă

19 Nov 2023 2568

10 semne că îți lipsește Vitamina C din organism. Ce spune nutriționistul

04 Mar 2023 2786

Pepenele roșu este o sursă excelentă de vitamina A

25 Jun 2022 1633

Beneficiile și efectele terapeutice ale urzicilor

24 Jun 2022 1420

Nutritionista Mihaela Bilic Care sunt cele mai bune surse de magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului

09 May 2022 3710

Ziua de 01 mai în istorie Ziua Limonadei. Rețeta simplă a unui sirop pentru limonadă

01 May 2022 1753

Broccoli conține un complex de vitamine și minerale

29 Apr 2022 1957

Nutriționistul Mihaela Bilic Drobul, preparatul tradițional de Paște, dietetic și bogat în vitamine, fier, zinc și seleniu

22 Apr 2022 1650

6 aprilie - Ziua Vitaminei C

04 Apr 2022 1357

Vitamina C- ce este de fapt și care este rolul său în organism

22 Feb 2022 2360

De ce dăm vina pe mâncare atunci când ne îmbolnăvim......în loc să ne întrebăm cât și cum am dormit?!

10 Feb 2022 2646

#ConstanțaEste Bine 365 zile de sărbătoare în 2022. Ziua 39 - 8.02.2022. Astăzi sărbătoresc norii

08 Feb 2022 1616

Care este fructul care previne bolile de inimă. Are multe vitamine!

14 Dec 2021 2182

Utilizări și fapte despre portocale pe care nu le știai

22 Nov 2021 2729

CentrulNatura.ro Custard Apple, un fruct excelent împotriva sindromului de oboseală cronică

23 Oct 2021 2983