Strategie de reîmprietenire cu laptele


 
 
 Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă intoleranță alimentară și semnifică incapacitatea unei persoane de a digera glucidele din lapte. Laptele este un aliment care conține aproape 90% apă și procente egale de glucide, proteine și grăsimi- câte 3,5% din fiecare.
 
 
LactOZA sau zahărul din lapte este un carbohidrat cu absorție lentă format din 2 molecule: una de glucoză și una de galactoză. Aceste molecule trebuie desfăcute, separate pentru a putea fi digerate, iar responsabilă de acest proces este o enzimă numită lactAZĂ.
 
 




 
Ce se întâmplă când nu avem suficiente enzime? Lactoza rămâne nedigerată în intestin, fermentează și produce balonare, diaree și disconfort digestiv. Intoleranța la lactoză NU este o boală în sine, ci doar o scădere temporară a capacității organismului de a digera laptele.
 

Încă din perioada preistorică corpul uman a fost programat să nu mai secrete lactază, având în vedere că nu existau surse de lactoză în alimente. Cu timpul a avut loc o mutație în genele responsabile de sinteza aceste enzime datorită faptului că oamenii au început să consume produse lactate și după ce se încheia alăptatul la sân, scrie medicul Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.  
 
“Funcția face organul”, se spune în nutriție- dacă bem lapte corpul va sintetiza lactază. Această transformare adaptativa s-a făcut tocmai pentru a permite organismului să digere produsele lactate, o sursă esențială de calciu și vitamina D. La popoarele nordice, care consumă regulat lapte, intoleranța la lactoză este de numai 10%, crește la 25% la americani și europeni și ajunge la 80% în Africa și Asia, unde nu se bea lapte.

 
Care este conținutul de lactoză din produsele lactate? Cea mai mare cantitate există în laptele proaspăt, un pahar de lapte are 12 g lactoză. În produsele lactate acide de tipul iaurt, lapte bătut, sana, chefir lactoza este parțial digerată- bacteriile lactice se hrănesc cu lactoză, o fermentează-deci procentul de lactoză scade la jumătate. În brânzeturi și cașcavaluri lactoza este complet metabolizată și transformată în acid lactic, deci această categorie de alimente nu pune probleme de intoleranță, conține doar urme de lactoză. Untul este și el o grăsime din lapte care nu conține lactoză.


Sinteza enzimei responsabile de digestia laptelui scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Și faptul că nu consumăm în mod regulat produse lactate duce la scăderea sintezei de lactază. Dar capacitatea de sinteză NU dispare niciodată, chiar și persoanele intolerante la lactoză pot să digere 3 g lactoză/zi, adică o ceașcă de lapte.
 
Vreți să vă împrieteniți cu laptele și să-l tolerați? Depinde doar de voi!
 
Recomandări practice:
 
-consumați zilnic cantități mici de lapte sau produse lactate acide și creșteți doza progresiv, la fiecare 4-5 zile, până când ajungeți să-l tolerați
-nu beți laptele pe burta goală, va trece rapid prin stomac iar lactoza nedigerată ajunge în colon și produce fermentație; consumați produsele lactate asociate cu alte alimente (lapte cu cereale, iaurt la finalul mesei) tranzitul intestinal va fi astfel încetinit și se favorizează digestia
-folosiți lapte integral și produse lactate nedegresate, grăsimea din lapte încetinește golirea gastrică și ușurează digestia lactozei
-temperatura crescută determină o hidroliză parțială a lactozei, deci consumați laptele cald- cafeaua cu lapte este o soluție perfectă.
 
Perseverați! Este nevoie de o perioadă de 2-3 luni de adaptare până când organismul se reobișnuiește să sintetizeze lactază, iar voi veți scăpa de intoleranță.
 
 







Sursa foto: Pexels
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiții pentru spor și sănătate în Miercurea Mare! Femeile nu torc și nu cos

01 May 2024 507

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 394

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 453

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 808

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 449

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 360

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1082

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 402

Spitalul Orășenesc Hârșova, în proces cu DSP Ialomița, pentru analizele de apă potabilă! Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare

04 Apr 2024 527

CJC alocă 1.5 milioane de lei, finanțare nerambursabilă pentru proiectele non-profit din zona socială și de sănătate. Până când pot fi depuse solicitările?

02 Apr 2024 536

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 933

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 795

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 630

850 de cazuri noi de rujeolă şi două decese, înregistrate în ultima săptămână

26 Mar 2024 625

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 741