Constanta de odinioara in imagini

Constanța de odinioară De ce doar la 15 august? (galerie foto)

 
Cine ar putea să răspundă la această întrebare simplă: de ce doar în această zi toată țara se trezește la mare? De ce  marile evenimente economice, culturale, sociale s-au petrecut într-o zi de 15 august, sau au fost botezate, demarate sau într-un fel sau altul marcate musai în această zi?
 
Sigur, un prim răspuns ar fi că 15 august, Ziua Marinei, și Cazinoul sunt dintotdeauna elementele identitare ale orașului, chiar dacă astăzi nu sunt promovate ca atare. Și totuși...
 
Într-o înșiruire aleatorie, să începem cu anul 1902, „cu ocazia serbării zilei de 15 august, Sfânta Maria, patroana marinei, când se desfășoară pe apă și pe uscat  regate, alergări, serate venețiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, descoperirea Americii, naufragiul Medusei, corabia argonauților“. Serbare populară, eveniment cultural de promovare a noii stațiuni balneare Constanța. Mamaia s-a născut patru ani mai târziu.
 
La 15 august 1910 este inaugurat Cazinoul din Constanța. Atunci, s-au dat mai multe reprezentații cu spectacolele trupei „Al. Davila“. A fost prezent principele Ferdinand. Trei zile a ținut sărbătoarea. Primăria a aprobat un credit extraordinar de 600 de lei pentru a-i plăti lui „Alexandru Pelizaru din București și personalului său pentru dirijarea și aranjarea atât a decorurilor cât și a luminilor cum și totul ce era necesar pentru spectacolele din 15,16 și 17 august 1910 cu ocazia inaugurării Cazinoului comunal“.


 
În 15 august 1912, un grup de actori tineri ai Teatrului Național începe istoria spectacolelor românești cu piese antice în aer liber. Printre interpreți: Lucia Sturdza Bulandra, Tony Bulandra.
 
La 15 august 1925, primul hidroavion român, „Getta“, construit la Constanța, își ia zborul în aclamațiile entuziaste ale marinarilor români și străini din port. Realizarea acestui hidroavion s-a făcut sub conducerea tehnică a inginerului Radu Stoika, directorul fabricii STC, cu diplomă în construcții aeronautice la Sorbona și Scoția, iar zborurile au fost executate de asul aviației române, pilot căpitan aviator Romeo Popescu.
 
Inaugurarea gării maritime de către Regele Carol al ll-lea și punerea pietrei fundamentale la construcția noului dig din bazinul calelor s-au făcut la 15 august 1934. Investiția era de peste 24 de milioane de lei. Apoi a fost inaugurat aeroportul orașului.  În aceeași zi, regele a botezat vapoarele Alba Iulia, Suceava, Ardeal, Peleș.


 
Dar cel mai important eveniment cultural al unei zile de 15 august este inaugurarea monumentului dedicat lui Mihai Eminescu de pe faleză, visul de a fi eternizat la malul mării al poetului nepereche. Monumentul s-a făcut prin subscripție publică, presa antrenând comunitatea să doneze, după buget. Și tocmai din respect pentru Poet, lucrarea a fost încredințată sculptorului Oscar Han, cel mai mare artist al timpului.
 
„Dobrogea Jună“ descrie cu amănunte momentul. „Inaugurarea monumentului lui Eminescu s’a desfășurat într’un careu solemn în fața unei numeroase asistențe alcătuită din elite și intelectualitatea orașului nostru. Monumentul care este expresia unei geniale concepții artistice - operă a sculptorului Oscar Han, este așezat pe un dâmb cu iarbă în fața mării, lângă Cercul Militar.
 
Pe lângă reprezentanții oficialității, mai erau de față membrii comitetului «Pro Eminescu», d-nii amiral Bălănescu, Aurel Vulpe, comandor N. Cristescu, colonel D. Petrovici, judecător Valerian Petrescu și alții, sculptorul Han, corul asociației «Cântul dela Mare», sindicatul «Mihail Eminescu» al muncitorilor din port, cu drapel, în frunte cu d-nii C. Vâlcu, V. Covaci, Ilie Gârbea și V. Făgăraș, d. Ion Marin Sadoveanu, Const. Serionescu etc. Academia română a depus o coroană de flori naturale pe soclul monumentului.


 
La orele 18 și 15 minute, după sosirea Suveranului, Voevodului Mihai, Principelui Nicolae și membrilor guvernului în frunte cu G. Tătărăscu, a început solemnitatea printr-un serviciu divin oficiat de Episcopul Gherontie și clerul eparhial, căruia societatea corală „Spiru Haret“ din Buzău i-a dat răspunsul.
 
După slujba religioasă, monumentul a fost dezvelit de suveran. În timpul acesta, sub conducerea maestrului Pinelis, corul asociației «Cântul dela Mare» a intonat «Mai am un singur dor».
 
Au urmat apoi cuvântările: primul care a vorbit a fost d-l amiral Ion Bălănescu, comandantul general al Marinei, și președinte al comitetului «Pro Eminescu».
 
D. dr. Angelescu, ministru instrucțiunii publice și al artelor, Emil Ciuceanu în numele sindicatului ziariștilor, d. I. Bianu din partea Academiei române, Al. O. Teodoreanu în numele Fundaților Regale, d. Horia Grigorescu, primarul municipiului, și d-na Pankhurst, ziaristă engleză.


 
D. amiral Bălănescu a oferit Suveranului, Voevodului, Principelui Nicolae și membrilor guvernului câte un volum din placheta «Eminescu» imprimată cu această ocazie,  iar d. primar Horia Grigorescu a oferit M. Sale Regelui, Voevodului și Principelui Nicolae, câte un splendid volum «Constanța pitorească», legată frumos, în piele bleu, cu cifrul regelui încrustat în litere de aur.“
 
Cu câteva zile înainte fusese inaugurat cu tot fastul Pavilionul municipal de la Mamaia. „Această operă edilitară a transformat Mamaia într-o adevărată stațiune occidentală“, scria reporterul de la Dacia. Executată în doar 100 de zile, clădirea dispune de săli de recreație, restaurant  de dans, magazine. Operă a arhitectului Victor Ștefănescu și a prof. Victor Ianovici. La festivitate au participat prințul Nicolae, autoritățile locale.
 
Parcelarea unei porțiuni a plajei s-a făcut  cu scopul de a se construi vile pentru vizitatorii ce doreau să locuiască în permanență la Mamaia, fiind create două bulevarde: unul pe malul lacului Siutghiol, altul pe litoralul mării. Pentru o completă civilizare și modernizare, s-au amenajat: un splendid parc, cu restaurant, cazino și terase, numeroase cabine utilate cu tot confortul și eleganța, iar ca punct principal de atracție pentru vizitatori, o pasarelă lungă de aproape 130 de metri, ce cuprinde ca anexe două tobogane pentru tineret, două debarcadere pentru șalupe și bărci și o terasă bar.
 
Inaugurarea lucrărilor de la Mamaia s-a făcut în ziua de 15 august 1935, în prezența M.S. Regelui, a membrilor guvernului și a autorităților Municipiului și Portului Constanța. În aceeași zi fiind și ziua Marinei, o delegație de ofițeri de marină polonezi a prezentat regelui o sticlă cu apă din Marea Baltică.
 


De pe planșeul barului, Suveranul a turnat conținutul sticlei în Marea Neagră, exprimându-și speranța și dorința ca amestecul apelor celor două mări să devie în viitor simbolul înfrățirii celor două popoare amice.
 
La 15 august 1935 a fost inaugurată statuia reginei Carmen Sylva, amplasată pe faleza Cazinoului din Constanța, operă aparținând sculptorului Ion Jalea. Lucrarea a fost făcută prin subscripție publică, ca mai toate operele durabile ale orașului, o contribuție deosebită depunând-o Societatea marinarilor civili „Regina Elisabeta“. La momentul festiv au fost prezenți Regele Carol al ll-lea  și principele  Mihai, prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu, ministrul educației naționale, Constantin Angelescu. Monumentul a fost încredințat ca proprietate publică primarului orașului, Horia Grigorescu. Criticii au apreciat că ansamblul statuar este unul dintre cele mai  importante lucrări ale artistului. Statuia are înălțimea de trei metri și s-a păstrat în clandestinitate în toți anii comunismului.
 
La 15 august 1937 a fost pusă piatra fundamentală pentru consolidarea malurilor orașului, tot în prezența regelui Carol al ll-lea. Liga Navală i-a propus amenajarea unui port pentru ambarcațiuni și practicarea yachtingului. Cele 14 hectare de acvatoriu câștigate din mare au fost amenajate mult mai târziu. E vorba despre ceea ce numim astăzi Portul de agrement Tomis.
 
De Ziua Marinei, la 15 august 1938, Regele Carol  și întregul guvern, îmbarcați pe yachtul „Luceafărul“, trec în revistă vasele militare și comerciale din Portul Constanța, apoi, Carol, îmbarcat pe o șalupă, a vizitat noul post al Salvamarului și docul plutitor, de o mare importanță pentru marina noastră, care nu va mai apela în viitor la șantierele străine pentru repararea vaselor. Cu acest prilej, s-a făcut botezul motonavei de pasageri Transilvania și al șalupelor de salvare Albatrosul și Pescărușul.
 
După-amiază s-au disputat campionatele naționale de canotaj pe lacul Siutghiol, în prezența ministrului Aerului și al Marinei, Paul Teodorescu, cdor Preda Fundățeanu, președintele Federației Române de Sporturi nautice, Vintilă Paraschivescu, directorul Oficiului Național de Turism ș.a. Cupa Challange, donată de Oficiul Național de Turism pentru campionatul național - caiac de două persoane - a revenit Asociației sportive Dor de ducă. Interesante demonstrații au făcut cele trei bărci automobile, primele la noi în țară, care, la sfârșitul programului, au participat la primul concurs de viteză.
 
Ziua Marinei sărbătorită la 15 august 1938 aducea o altă premieră națională: echipa tehnică a Direcției Cinematografice a filmat solemnitățile Zilei Marinei și concursurile nautice, care, împreună cu celelalte evenimente importante petrecute în vacanță, vor apărea în primul jurnal sonor („România“, revista Oficiului Național de Turism, anul lll, nr. 9, septembrie 1938, p. 32).
 
A venit apoi războiul, iar pacea s-a instalat impunând rigorile noilor stăpâni. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Robert Răducescu

24 Sep, 2017 02:18

Extraordinar. Un articol, paliativ, pentru sufletul oricarui constantean suflet in exil.

Tudor Tanase

16 Aug, 2017 18:18

Emotionant.Multumesc pentru aceasta adevarata lectie de istorie.

Articole asemanatoare

File din istoria Constanţei (IV) Povestea Falezei de la Cazino, un fost bulevard al oraşului (II)

29 Oct 2018 2130

Cutremurul violent din această dimineață a fost prezis? Ce mesaj a fost postat în luna august 2018

28 Oct 2018 1199

Arestați preventiv pentru pornografie infantilă și viol

23 Oct 2018 321

Tineri reţinuţi de poliţiştii constănţeni după ce ar fi sustras bunuri din locuinţe

26 Sep 2018 280

ROMGAZ a anunţat încheierea a două acte adiţionale la contractele cu Electrocentrale Constanţa (document)

17 Sep 2018 811

Au trecut 9 ani de la moartea marelui actor, Nicu Constantin (video)

15 Sep 2018 598

Sute de sancțiuni aplicate în acest sezon estival în urma controalelor efectuate în unităţi de turism, unități de alimentație publică și tabere școlare

06 Sep 2018 305

UPDATEConstanţa. Minori, arestaţi preventiv după ce ar fi sustras bunuri din pensiuni din Satul de Vacanță

05 Sep 2018 445

Ce numere au fost extrase la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc

02 Sep 2018 331

UPDATE Judeţul Constanţa Un bărbat ameninţă că se aruncă de pe podul Anghel Saligny din Cernavodă!

01 Sep 2018 1756

Avarie RAJA pe strada Republicii, din localitatea Eforie Sud. A fost întreruptă furnizarea apei potabile

30 Aug 2018 389

Avarie RAJA pe strada Unirii, din Costinești. A fost întreruptă furnizarea apei potabile

28 Aug 2018 343

Imagini șocante. Cum s-a petrecut accidentul din stațiunea Mamaia. Doi tineri, spulberați pe trecere. Șoferul, depistat (video)

27 Aug 2018 9603

Informare meteo de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului. Ce zone sunt afectate

25 Aug 2018 1627

Instabilitate atmosferică în toată ţara. Cum va fi vremea

24 Aug 2018 893

Anunț important pentru șoferi. Ce trebuie să știe toți conducătorii auto despre achitarea amenzilor contravenționale

23 Aug 2018 976

Avarie RAJA la Medgidia. A fost întreruptă furnizarea apei potabile. Ce zone sunt afectate

23 Aug 2018 346

La Năvodari, se dispută în acest weekend prima etapă a întrecerii de rugby în 7

23 Aug 2018 866

Coordonatorii naționali PRO România se reunesc mâine la Constanţa

22 Aug 2018 374

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 august 2018

22 Aug 2018 383

Locuri de muncă sunt, interes nu prea. Constănţenii preferă să stea acasă decât să muncească

22 Aug 2018 481

Tragedie rutieră la Faclia! Un copil, ucis pe loc. Azi a fost înmormântat (galerie foto+video)

21 Aug 2018 1440

Lucrări de mentenanţă a site-ului CFR. Pot apărea intermitenţe în funcţionarea aplicaţiilor

21 Aug 2018 577

Antrenament comun SUA-România cu avioane F - 22 Raptor, la Câmpia Turzii (galerie foto)

20 Aug 2018 735

DIICOT Constanţa. 53 de infracțiuni de trafic și deținere de droguri de risc, constatate în ultimele cinci zile (galerie foto)

20 Aug 2018 1922

Rezultate loto 6 din 49, duminică, 19 august 2018

19 Aug 2018 454

Judeţul Constanţa Scandal pe terasa unui restaurant din 2 Mai. Patru persoane, transportate la spital

18 Aug 2018 1383

Editorial De-a lungul anilor, de Ziua Marinei, fiecare ministru al Apărării a promis marea cu sarea

18 Aug 2018 1216

Fotbalul județului Constanța. Sâmbătă, debutează sezonul 2018/2019 al Ligii a 4-a

17 Aug 2018 1317

Minivacanța de Sfânta Maria a umplut stațiunea Mamaia. Ce aleg turiștii să facă la malul mării (fotoreportaj)

16 Aug 2018 1017

Pesta Porcină Africană confirmată în alte două gospodării! Ce spun reprezentanții ANSVSA

16 Aug 2018 1035

Ziua Marinei 2018 cu bune și rele (galerie foto)

16 Aug 2018 2006

DIICOT. Percheziţii într-un dosar de fals în înscrisuri oficiale. Trei persoane, arestate preventiv

15 Aug 2018 1613

Constanţa. Ministrul Mihai Fifor, întâlnire cu omologul din Republica Moldova

15 Aug 2018 591

Tulcea. Ziua Marinei Române, sărbătorită cu oaspeți din Soroca și Izmail (galerie foto)

15 Aug 2018 914

Avarie RAJA. Apă cu presiune scăzută în staţiunile din sudul litoralului

15 Aug 2018 669

Cum circulă autobuzele în perioada minivacanței de Sfânta Maria

15 Aug 2018 632

15 August-Adormirea Maicii Domnului

15 Aug 2018 1243

Atenţionare de călătorie în Grecia. Se anunţă vreme nefavorabilă cu ploi, grindină și vijelii

14 Aug 2018 395

PSD Constanţa - "Nu este exclus ca la ceremoniile de Ziua Marinei să apară persoane incitatoare la violenţă"

14 Aug 2018 462

Programul Primăriei Constanţa, în minivacanţa de Sfânta Maria

14 Aug 2018 635

Alertă meteo. Se strică vremea în toată țara. Meteorologii au emis o informare meteo de instabilitate atmosferică

14 Aug 2018 631

Festivalul Internațional Arkadia ShortFest revine la Corbu, județul Constanța. Ce surprize sunt pregătite pentru spectatori

14 Aug 2018 436

Ministrul Mihai Fifor participă la activitățile de la Constanța organizate de Ziua Marinei Române

14 Aug 2018 421

UM 02191 Constanța angajează psiholog. Ce condiții trebuie îndeplinite și când este programat concursul

14 Aug 2018 594

Măsurile de ordine la Ziua Marinei Române asigurate de jandarmii constănțeni. Traficul rutier va fi restricționat în zona peninsulară a Municipiului Constanța

14 Aug 2018 387

Atenție șoferi. Sunt restricții pe Autostrada Soarelui și DN39 Constanța-Mangalia. Este interzisă circulația unor autovehicule

14 Aug 2018 412

Maria Axinte Şefa DIICOT Tulcea, eliberată din funcţie

14 Aug 2018 1129

Târgul Gaudeamus Litoral 2018 Spectacol extraordinar susţinut de Orchestra de Muzică Populară Radio (galerie foto)

14 Aug 2018 962

Programul oficial la Constanţa, cu prilejul Zilei Marine Române. Tot ce trebuie să ştii

13 Aug 2018 803