Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, omagiu academicianului Dan Berindei. „De astăzi breasla istoricilor români este mai săracă“

Academicianul Dan Berindei, personalitate marcantă a elitei intelectuale româneşti şi reprezentant de seamă al istoriografiei noastre, a murit, joi, la vârsta de 98 de ani, anunţă Academia Română.

În memoria academicianului Dan Berindei, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România a transmis un mesaj. 

„A plecat astăzi dintre noi venerabilul academician Dan Berindei, unul din marii istorici ai României din a doua jumătate a secolului XX și primele decenii ale veacului actual. Ne-a lăsat o operă istoriografică bogată axată pe cercetarea minuțioasă a perioadei moderne din istoria României. A iubit Dobrogea pe care a cunoscut-o, după cum ne-a mărturisit, la vârsta de 4-5 ani, când a fost adus de părinți la Mangea Punar, astăzi Costinești, prilej cu care a admirat zeci de vulturi care se apropiau de mașina cu care se deplasau. Această amintire emoționantă i-a rămas în memorie pentru totdeauna.


Despre Dobrogea a scris că „este fereastra noastră către mările lumii, reluându-și vechile tradiții de civilizație. Descoperirile arheologice confirmă succesiunile pe tărâmul ei a atâtor neamuri. De la vechile cetăți grecești, la urmele stăpânirii romane și bizantine- Dobrogea fiind teritoriul țării aflat cea mai îndelungată vreme ca parte a imperiului- la cele ale primilor creștini, ori la Dobrotici Mircea, la amintirea lungii stăpâniri otomane, provincia este purtătoare de bogat trecut istoric.”
           

Cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România, academicianul Dan Berindei ne-a pus la dispoziție următorul text:

„Dobrogea este dovada vie a faptului că în România modernă s-a construit. Comparațiile sunt edificatoare, chiar și cu răstimpurile relativ scurte, Dobrogea este astăzi o poartă înfloritoare către lume, un plămân al țării, dar este și un tărâm ospitalier pentru vizitatorii veniți de pretutindeni și, mai ales, din cuprinsul întregii Românii.
           
În noile condiții ale întregirii europene, ea își urmează dezvoltarea economică și totodată, în perspectivă ea va deveni unul din puctele de atracție ale turismului european la Marea Neagră și gurile Dunării.
           
Privită în evoluția ei milenară, Dobrogea este una din nestematele României, dar și un teritoriu împodobit al lumii.”

             
Academicianul Dan Berindei a participat la reuniuni științifice organizate la Constanța. Universitatea „Ovidius” i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, recunoscându-i meritele științifice.

           
Chiar dacă un istoric trece la cele veșnice, el continuă să trăiască prin opera sa. Este și cazul academicianului Dan Berindei.
           

Dumnezeu sa îl odihnească!„
 
           
23 decembrie 2021                                                     

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Academicianul Dan Berindei a murit la vârsta de 98 de ani

23 Dec 2021 1566

Magistrul Valentin Ciorbea, la ceas aniversar. „O personalitate emblematică pentru spațiul istoriografic dobrogean”

12 Oct 2020 4906

#DobrogeaDigitală Opera de patrimoniu construit a Regelui Carol I va rămâne de neegalat în istoria României

10 Oct 2020 4298

#DobrogeaAcademică La 200 de ani de la nașterea lui Nicolae Bălcescu, Academia Română îi dedică o sesiune aniversară

08 Oct 2019 2069

Al treilea dintr-o strălucită dinastie de istorici români - profesorul Dinu C. Giurescu

18 Feb 2019 2149

Mesajul prof. Stoica Lascu, președintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Academicianul Dan Berindei, patriarhul de azi al Istoriografiei române

04 Nov 2018 2547

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Sesiunea aniversară a Academiei Române

02 Nov 2018 1535

#sărbătoreşteDobrogea Acad. Dan Berindei, „Gânduri despre Dobrogea“

03 Oct 2017 4880

Academicienii Dan Berindei și Alexandru Zub semnează în volumul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“

22 Sep 2017 2866