Cityplex Încă de la lansarea oficială, „Grace de Monaco“ a stârnit nenumărate controverse

La data de 14 martie a acestui an, a avut loc lansarea oficială a filmului „Grace de Monaco“, chiar în deschiderea Festivalului de la Cannes. Publicul s-a împărţit imediat în două tabere: cea care a întâmpinat noua producţie a lui Olivier Dahan cu aplauze şi cea care a adus critici usturătoare. În cea de-a doua tabără îi întâlnim chiar şi pe prinţul Albert al II-lea de Monaco şi pe cele două surori ale sale, prinţesele Caroline şi Stephanie. Aceştia susţin că realizatorii au distorsionat veridicitatea poveştii. În replică, Nicole Kidman, actriţa principală, a declarat că filmul nu se doreşte a fi o biografie şi că a interpretat acest rol cu toată dragostea şi respectul pe care le poartă personajului. În consecinţă, începând cu 13 iunie, putem vedea şi în cinematografele din România filmul, care este doar „o ficţiune realizată după fapte reale“.

Dar dincolo de toate criticele şi aprecierile care au făcut furori în presa internaţională, precum şi în cea românească, filmul spune o poveste frumoasă. Iar eu despre asta vreau să vorbesc.
Acţiunea este plasată la începutul anilor 1960, în mijlocul unei crize în care Rainier al III-lea (Tim Roth), principele de Monaco, se afla în conflict cu oficialităţile Franţei, riscând să piardă autonomia fiscală a statului. În acelaşi timp, Grace Kelly (Nicole Kidman), prinţesa de Monaco, traversează o criză personală. În 1954, pe când avea doar 26 de ani, a renunţat la o carieră fulminantă şi promiţătoare în cinematografie, după ce câştigase deja un Oscar, şi s-a mutat în Monaco, pentru a deveni soţia cunoscutului Rainier al III-lea. I-a dăruit trei copii, un băiat şi două fete, dar, cu timpul, pentru acesta, problemele cu care se confrunta principatul s-au dovedit mai importante decât dragostea pentru familie. Astfel, în 1962, izbucnesc, concomitent, două conflicte care se şi alimentează reciproc. În timp ce relaţia dintre Rainier şi politicianul francez Charles de Gaulle devenea tot mai tensionată, Grace de Monaco primeşte de la cunoscutul regizor Alfred Hitchcock oferta de a reveni la Hollywood, pentru a juca rolul principal în „Marnie“. Simţind că nimic din ce-şi doreşte să realizeze aici nu este privit cu ochi buni, Grace nu poate refuza propunerea de a se întoarce la marea sa pasiune şi acceptă rolul, dar cu condiţia ca informaţia să fie făcută publică în momentul ieşirii din criză. Informaţia „scapă“ însă de sub cheia seifului, fiind acum folosită de francezi ca o armă împotriva soţului său.

În urma lungilor discuţii pe care le poartă cu confesorul său, părintele Tucker (Frank Langella), Grace hotărăşte că rolul vieţii sale este acela de prinţesă de Monaco, mamă şi soţie iubitoare. Merge, astfel, la un maestru de savoir-faire, unde repetă necontenit pentru acest rol. Când situaţia părea că a scăpat de sub control şi Rainier era convins că a pierdut tronul şi odată cu el toată puterea, Grace de Monaco reuşeşte, la Balul Crucii Roşii, după ce refuză în mod oficial rolul oferit de Hitchcock, să aducă pace chiar şi în gândurile celui mai înverşunat oponent al statului Monaco, de Gaulle. Îi salvează reputaţia iubitului ei soţ şi îi demască pe trădătorii familiei regale.

Puternica şi încăpăţânata Grace Kelly reuşeşte, prin dedicare desăvârşită şi prin eleganţa specifică, să răzbată în lumea opulentă, plină de strălucire, dar şi de falsitate, şi să rămână alături de familia sa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Festivalul de la Cannes se pregătește pentru deschidere. Atmosferă ciudată, cu perturbări și acuzații

13 May 2024 416

Este oficial Angajații de la ICEM Tulcea nu organizează Noaptea Muzeelor în acest an! Pe 18 mai 2024, muzeele vor avea program obișnuit

13 May 2024 452

Doliu în lumea filmului Roger Corman, regizorul care i-a descoperit pe Martin Scorsese și Robert De Niro a murit

12 May 2024 391

Veste bună pentru fani Un nou film din seria „Stăpânul Inelelor" urmează a fi lansat în 2026

10 May 2024 647

Reacția IPJ Tulcea după apariția virală a unui șofer ce conducea haotic

07 May 2024 572

Horoscop pentru marți, 30 aprilie 2024. Se întrezăresc călătorii pe distanțe scurte

30 Apr 2024 618

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de profesorul Emanuel Pârvu de la Universitatea Ovidius din Constanța, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

23 Apr 2024 712

Premiera filmului ,,Marele jaf al tramvaiului”, în Constanța

13 Apr 2024 575

Fostul sportiv, Ilie Năstase, vine la Constanța cu ocazia unei proiecții de film

11 Apr 2024 698

Programul atragerii investiţiilor în producţia de film, prelungit cu peste doi ani. Anunțul Ralucăi Turcan

21 Mar 2024 485

Nedoritele premii Zmeura de Aur 2024. Printre premianți, actorul Sylvester Stallone pentru rolul din „Expend4bles"

10 Mar 2024 842

Starul hollywoodian născut în Constanța, Sebastian Stan, a primit Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

25 Feb 2024 1172

Filmul „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, în avanpremieră la Constanța. Când va avea loc

20 Feb 2024 1084

Filmul „FAMILIAR”, proiecție specială la Constanța, în prezența actorului Emanuel Pârvu

07 Feb 2024 678

Istoria Dobrogei Semion Petrescu a adus animatograful lui Edison la Constanța

02 Feb 2024 6974